AK Parti’nin Ege ile imtihanı

AK Parti, Türkiye geneli ve Ege’de belediye başkan adaylarını açıklayarak, yola yine diğer partilerden erken çıktı.

İzmir’de UDH Bakanı Binali Yıldırım, Denizli’de mevcut Belediye Başkanı Osman Zolan, Manisa’da Hüseyin Tanrıverdi, Balıkesir’de Edip Uğur, Aydın’da Mustafa Savaş, Uşak’da Nurullah Cahan, Çanakkale’de Mehmet Danış gibi güçlü isimlerle seçime girecek.

İzmir ile ilgili düşüncelerimi daha önceki yazılarımda dile getirmiştim. Yerel veya genel seçimler, İstanbul dünya kupası ise

İzmir’de Şampiyonlar Ligi formatındadır.

Ege’nin diğer kentlerine genel olarak baktığımızda nasıl bir fotoğraf görünüyor. AK Parti’nin son yerel seçimlerde Ege Bölgesi’nde kazandığı tek il belediyesi olan Denizli bu seçimlerde en rahat kent diyebiliriz. Çünkü Belediye Başkanı Osman Zolan, kentin ortak aklına önem veren, kentin iç dinamikleriyle kurduğu yakın iletişim ve diyaloglarla kent halkının gönlünde önemli bir yer sağlamış. Yaptığı altyapı ve üstyapı hizmetleriyle Denizli’nin silüetini, dokusunu değiştirmiş ve sosyal donatı alanlarıyla çağdaş bir şehir altyapısını kurmuştur.  Bu açıdan bakıldığında 30 Mart’ta yapılacak seçim imtihanlarının en rahatı Belediye Başkanı Osman Zolan görünüyor. Büyükşehir statüsü ile seçimlerde yarışa girecek olan Osman Zolan’ın hedefi sadece kazanmak değil, aynı zamanda mevcut oy potansiyelini de daha yukarılara taşımak. Böylesine bir özgüvenle seçime girecek olmanın rahatlığı ile Osman Zolan’ın rakiplerine hiç şans görünmüyor. Bu nedenle AK Parti’nin Ege ile imtihanında zorlanmadan kazanacağı en rahat il Denizli olacaktır.

İmtihanların en zoru Aydın, Uşak ve Çanakkale’de olacak. En çetin savaş ise Balıkesir ve Manisa’da yaşanacak. AK Parti bu iki kenti daha önce olduğu gibi tekrar almak istiyor. AK Parti Manisa ve Balıkesir’e Genel Başkan yardımcılarını aday göstererek verdiği önemi vurguladı.

Manisa, Ege’nin en hızlı yükselen kentlerinden birisi. Burada Hüseyin Tanrıverdi, Manisa ve ilçelerini karış karış dolaşarak, yapacakları hizmetleri anlatarak bu imtihandan güçlü bir şekilde çıkmanın planlarını yapıyor. Geçen dönem CHP tabanı Manisa’da MHP’ye oy vermişti. Bu dönem böyle bir tablo görünmüyor. Bu nedenle AK Parti’nin Manisa ile imtihanında çok olumlu bir tablo görünüyor. Manisa’da AK Parti’nin güçlü bir altyapısı var. Büyükşehir olmasından sonra çevre oylarının da AK Parti lehine olacağı düşünüldüğünde ibreler Hüseyin Tanrıverdi ismini gösteriyor diyebiliriz.

Balıkesir’e geldiğimizde Edip Uğur isminin Genel Başkan Yardımcısı olmanın da ötesinde, bölgede tanınan güçlü bir aile olması ve özellikle iş dünyasında etkin bir yere sahip olması seçimleri değiştirebilecek önemli bir güç olarak görülüyor. Diğer taraftan mevcut MHP’li başkanın beklentileri karşılayamaması, CHP-MHP arasında zımnen gerçekleştirilen ittifakın çatlaması Balıkesir’de AK Partiyi öne çıkartıyor. Şüphesiz kolay olmayacak ama Balıkesir’de çetin bir seçim süreci yaşanacak. Edip Uğur, 30 Mart seçimlerinde zaferle çıkmaya en yakın ve güçlü aday.

30 Mart Yerel Seçimleriyle ilgili gelişmelere kent ve ilçeler düzeyinde bölgesel ve genel bakış açılarıyla köşemizde yer vermeye devam edeceğiz.