AKTAÞ: Binali Yýldýrým seçim stratejisini kurarken kent yoksulluðu konusunda çerçevesi çizilmiþ bir vizyon ortaya koymalý. AK Parti’ye yerelde oy veren HDP’li dindar seçmenin desteði tekrar saðlanmalý. Yýldýrým onlarýn oyunu alacak tabiatta bir liderdir. AK Parti’nin yerel hizmetleri seçim kazanmaya kafidir, genel seçim havasý oluþturmaya ihtiyacý yoktur.
YSK’nýn Ýstanbul seçimini yenileme kararý, durulmayan siyaseti bir kez daha hareketlendirdi. Bu süreçte denklem ve düzlem deðiþti mi, sonuç ne olur, diye sorduðumuz GENAR Baþkaný Ýhsan Aktaþ peþ peþe gelen açýklamalarý da deðerlendirdi. “Sayýn Abdullah Gül ve Sayýn Ahmet Davutoðlu’nun tutumunu aþan, daha derin bir problemle karþý karþýyayýz. CHP’liler tek parti dönemi, 60 ihtilali, Menderes’in idamý, Refah’ýn kapatýlmasý, Deniz Gezmiþ’in idamý gibi konulardaki tutumlarýný hala savunur. Maðluplarýn ezilmiþliði ve körfez vatandaþlýðý zaviyesinden meseleye bakan sadece bu iki siyasetçi olsa, öpüp baþýmýza koyarýz. Makbul olmayý hala batýdan bekleyen, ona öykünen bir yaklaþým var ve bu ezilmiþlikten medeniyet çýkmaz”.
YSK AK Parti’nin itirazýný deðerlendirerek 36 gün sonra Ýstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. Her þey sil baþtan ama 31 Mart’a baþlarken gibi de deðil. Daha önce yaþanmamýþ bir “þey” yaþadýk. Nedir Türkiye’nin hal-i pürmelali?
Daha önce ülkenin birçok ilinde seçimler iptal edildi, yeniden seçim oldu. Fakat hiç birisi Ýstanbul kadar gündem olmadý, olamazdý. Býrakýn Türk halkýný bütün dünya Ýstanbul seçim sonuçlarý ile ilgili. Son seçimlerin tamamýnda AK Parti aleyhine Batý’da kampanya yapan bütün mahfiller Ýstanbul seçimleri ile ilgili de referandum ve Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde olduðu gibi doðrudan taraflarýný seçtiler ve tavýr almaktan çekinmediler. Vakýa þu ki Ýstanbul seçimleri Türkiye’nin bütün seçimleri kadar önemlidir.
31 Mart’tan itibaren aralýksýz tartýþýyoruz, baþa dönmek istemem ama þunu sormak isterim. Nasýl oluyor da Cumhur ittifaký sonuçlara somut verilerle itiraz ederken Millet ittifaký ýsrarla her þeyin normal diyebiliyor?
Seçimlerin çok az bir farkla bitmesi, seçim sonrasý yapýlan itirazlarda 30 bin olan oy farkýnýn 13 binlere düþmesi AK Partiyi haklý çýkarmýþtýr. CHP ise “Suçlu baðýrýr, suçsuzun ödünü patlatýr” kabilinden baþarýlý bir algý yürütmekte. Israrla oylarýn yeniden sayýlmasýyla 15 bin oy farkýnýn nasýl oluþtuðunu, Yýldýrým’ýn oylarýný kimin çaldýðý hiç konu edinmedi. Doðrusu AK Parti de bu kayýp oylar konusunda etkili siyasi bir dil kuramadý.
Size göre ne oldu sandýk baþýnda?
Ýþi kurgulayan CHP olmayabilir. Sandýk baþkanlarýnýn tespitinden birleþtirme tutanaklarýndaki bilinçli oy kaydýrmalara kadar belli ki bir el çalýþmýþ. Akla haliyle olaðan þüpheli FETÖ’cüler geliyor. YSK’nýn kararýnda bu konuda suç duyurusu da var. Oy birliði ile karar alýnan soruþturmalarla hakikat mutlaka ortaya çýkacaktýr.
YSK kararýný nasýl deðerlendiriyorsunuz?
YSK’nýn önünde iki ihtimal vardý. Ben kararý ortada görüyordum hep. YSK yüzde elli gibi itirazlarý haklý buldu. Hukuki mülahazalar, hukukçularýn meselesidir. Siyasi olaraksa her iki tarafýn itiraz edeceði konular var. AK Parti “Benim 15 bin oyumu kim çaldý?” diye sorar, CHP ise “Bitmiþ seçimi neden tekrar ediyoruz?” diye maðduriyet söylemi geliþtirir, diye düþünüyordum -ki böyle bir davranýþ sergilediler.
CHP “Bir zarfta üç oy var, biri iptal oluyor, diðerleri iptal olmuyor, niye” diye soruyor. YSK kararýný da gayrimeþru ilan ediyor. CHP hukukçularý da bu tezi tekrarlýyor. Ýmamoðlu’nun maðdur olduðu inancý da buradan besleniyor?
Evet, ama YSK sandýklarýn tamamýnýn sayýlmasýna karar verdiðinde CHP, bazý ilçeler için þiddetle buna karþý çýktý ve YSK da sayýmlarý durdurdu. Kanaatimce oylarý yeniden saymak, yeni bir seçim yapmaktan daha kolay bir iþti. CHP itiraz etmeseydi ve sandýklar yeniden sayýlsa idi belki de olaðanüstü itiraza da gerek kalmazdý.
Kýlýçdaroðlu YSK’ya aðýr ithamlarda bulundu, hakimleri yuhalattý. Daha önce de Yüce Divan ve sokaða çýkamazlar tehdidi olmuþtu. CHP neden bu kadar hýrçýn?
Bu tavýr CHP için yeni deðildir. Onlar Cumhuriyet’in ülke için deðil, kendi çýkarlarý için kurulduðuna inandýklarýndan onlarýn hilafýna olan bütün geliþmeler düþmanlýkla karþýlanýr. Refah Partisi’nin kapatýlmasý, HDP’li vekillerin Meclisten sürüklenerek çýkarýlmasý, 367 kararý, baþörtüsüne özgürlük getiren deðiþiklik için “400 el kaosa kalktý” hezeyaný, 28 Þubat sürecinde darbecilerle müttefik olmalarý, 60 ihtilalini her zeminde savunmalarý vs. CHP, kendi tezlerinden darbe dahil hiç geri adým atmadý ve özeleþtiri yapmadý çünkü. Bu hadisede de böyle tutum takýnmalarý gayet normal.
23 Haziran’ý konuþalým. Yaþananlar ve beklentiler ýþýðýnda ne dersiniz, Binali Yýldýrým için nasýl bir strateji ve kampanya daha doðrudur?
Seçim stratejisinde Yýldýrým þunlara dikkat etmeli. Bir, AK Parti bugüne dek yaptýðý hizmetleri kýymetlendirip halka anlatmalý. Nitekim ÝBB Meclisinde AK Parti grup baþkan vekili Tevfik Göksu yapýlanlarý mukayeseli þekilde ifade edene dek partinin olaðanüstü faaliyetleri anlatýlmazken; CHP gökdelen cenneti olan Beylikdüzü ilçesinden efsane oluþturma yoluna gidebildi. Ýki, Ýstanbul’da gençlerin teknoloji ve dünya ile buluþmalarý önemli. Gençlere dönük mutlaka tatminkâr mesajlar verilmeli. Üç, Ýstanbul’daki dindar Kürt seçmen seçimin anahtarýdýr. Siyasi dil kurulurken bütün seçimlerde AK Parti’ye yerelde oy veren HDP’li dindar seçmenin desteði tekrar saðlanmalý. Binali Bey bu seçmenin oyunu alacak tabiatta bir liderdir. Dört, kent yoksulluðu konusunda çerçevesi çizilmiþ bir vizyon ortaya konulmalý. Beþ, AK Parti’nin yerel hizmetleri seçim kazanmaya kafidir, genel seçim havasý oluþturmaya ihtiyacý yok.
Ýmamoðlu’nun maðdur edildiði söylemi karþý ittifak zemininde karþýlýk bulmuþ gibi. Oylarý çalýnan Binali Yýldýrým olmasýna raðmen. Nasýl mümkün olabildi?
Kampanyanýn ilk haftasý CHP’nin tehdit kokan söylemiyle geçti. Tava tencere ve sanatçý taifesinin devreye girmesi, Gezi dahil birçok eski hikâyeyi canlandýracak. Toplumun zihninde sürekli varoþlardan oy almaya çalýþan bir adaya tava-tencere tepkisinin belli semtlerden gelmesi CHP’nin oluþturmaya çalýþtýðý olumlu imaja katký sunmaz. Binali Yýldýrým sahici bir kiþiliktir. Neler yapacaðýný halkla paylaþtýkça Ýstanbullu ile iletiþim imkâný olur. Özünde kent halký daha iyi bir yaþam peþinde.
Binali Bey YSK kararýný beklerken konuþmadý, ortalarda görünmedi. Ýmamoðlu ise her fýrsatý deðerlendirdi kampanyasýný sürdürdü?
Yýldýrým baþbakanlýk yapmýþ, devlet erkini ve aðýrlýðýný bilen bir siyasetçi. Böyle davranmasý oldukça isabetlidir. Ýþi hukukçulara býraktý, sonucu takip etti. Artýk tezlerini dillendirir. Ýstanbul halký kendi hayatýný kolaylaþtýracak ismi Ýstanbul’un baþýna geçirecektir.
Ýmralý’dan gelen açýklamayý seçime baðlayanlar var?
Türkiye’de Kürt meselesinin alelacele bir mesele gibi ele alýnacaðýný sanmam. Üç seçimdir Güneydoðuda HDP’den AK Parti’ye oy kaymasý var. Bölge seçmeninin tutumu dikkatle izlenmeli. Kýrk yýl sonra örgüte raðmen bölge halký ülke bütünlüðünden yana. Halkýn hendek olaylarýndan sonra iki talebi oldu. “Küresel devlet oyunlarýný býrakýn, bölgenin sorunlarýna yönelin” ve “yüzünüzü Türkiye’ye dönün”. Bunlarý ne örgüt ne HDP karþýlamadý. Avukat görüþmelerini seçimlerle iliþkili nitelendirmek doðru deðil. Kürt meselesi ülke demokratikleþmesinin yansýmasý, kimlik meselesi olarak uzun vadede çözüme kavuþturulabilir. Mücadele edip terörü yendikten sonra sosyal barýþa elbette ihtiyaç olur -ki devletin eli sosyal barýþ için daha güçlü gözüküyor.
Erdoðan 15 yýlýn ardýndan iki yýl önce metal yorgunluðu teþhisi koydu partiye. Hala uyarýlar yapýyor. AK Parti kendi tarihi içinde hangi evrede?
AK Parti’de siyaseti bilen insanlar daha çok Refah Partililerdi. Partinin halk desteðini sürekli arkasýnda görmesi AK Parti’de yeni partililerin yetiþmesi zeminini ortadan kaldýrdý. Geçmiþ dönemlerde her figür AK Parti’de en üst düzeyde yöneticilik yapabilirdi. Þimdi zor bir dönem. Ya kaðýttan kaplanlarla gerçek siyasetçiler yer deðiþtirecek ya ilk zorlukta kaðýttan kaplanlar kendiliðinden tasfiye olacak. AK Parti gibi kendi kadrolarýný sürekli yenileyen partinin sürekli insan ve yönetici yetiþtiren bir aygýta dönüþmesi lazým. Yetiþmiþ kadrolar yaþlandý. Yeni nesil siyasetin gerçek ve zor taraflarýný bilmiyor. Bu durum AK Parti için hala aðýr bir sorun fakat aþýlamaz deðil. Metal yorgunluk belediyeler kadar partinin bütününü ilgilendiriyor.
Ne yapmalý AK Parti?
AK Parti rasyonel bir parti, lideri de rasyonel. Meseleleri halkýn önünde tartýþan, halký bilgilendiren bir parti. Bundan sonraki hayatýný 12 Eylül öncesi partiler gibi sürdüremez. Baþta ekonomi ve parti içi meseleler olmak kaydýyla Erdoðan danýþmanlardan ve bilgi verenlerden baðýmsýz olarak doðrudan halkta oluþan endiþeleri ve eleþtirileri ele alarak partinin geleceðini yeniden þekillendirmelidir. Bugün siyasi meseleleri yoðun þekilde konuþan kamuoyu son kertede þu soruyu sormaktan kendini alamýyor ‘acaba Reis’in bu meseleden haberi var mý”… Çünkü bugüne dek haberi oldu ya da hissetti Erdoðan. Vatandaþlar da bunu biliyor ve bekliyor.
Türkiye’yi, YSK’yý ve Cumhurbaþkaný Erdoðan’ý zan altýnda býrakan ama Ýmamoðlu’nu yücelten çok sayýda açýklama yapýldý yurt dýþýndan ve içinden. Açýklama yapan yerlerin darbeleri, 15 Temmuz’u, terör saldýrýlarýný kýnadýðýný hiç görmemiþtik. Tedirgin olmalý mýyýz?
Referandum seçimlerinde iptal yoktu. Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde de yoktu. Sadece seçim vardý. O iki seçimde Batýlýlarýn ne denli öfkeli ve düþmanca tutum içerisinde olduklarýný hepimiz gördük. Galiba bu görüntülerini hatýrlamayan kimse yok.
Partiler ittifaklardaki yerlerini koruyor. DSP ve Saadet Partisi’nin kararý ise bekleniyor. Ne dersiniz?
Saadet Partisi seçmeni, eðer aday çýkarmazlarsa oyunu Binali Yýldýrým’a verir. Cumhurbaþkanlýðý seçiminde ciddi anlamda oy Erdoðan’a gelmiþti. Saadet Partisi aday koyarsa bu geçiþi durdurmak içindir. DSP ise seçim öncesi parti olarak hatýrlandý. Bir siyasi partinin varlýðýndan Türk toplumu haberdar olur. Eðer DSP yönetiminin kurumsal kimlik oluþturmak gibi bir düþünceleri var ise kendileri seçime girip boy gösterebilirler.