Ak Parti’nin İzmir’de A ve B planı

Ak Parti İzmir’de A ve B planı tartışılıyor. A planında tek seçenek olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım görülüyor. B planında yani Yıldırım’ın aday olmaması durumunda Ak Parti İzmir’de nasıl bir aday profili ile seçimlere girecek şu an en çok tartışan konuların başında geliyor. Bakan Yıldırım, İzmir adaylığına sıcak bakmadığını kamuoyuna zaman zaman deklare ediyor. Ama parti görev verirse bakan bu konuda hayır demez. Kuşkusuz bakanımızın adaylığı İzmir için büyük bir kazanım olur. Ak Partinin A Planı istenen beklenen bir durum ama bu gerçekleşmediğinde İzmir’de kiminle seçime gidebilir. Şu an çok sayıda isim gündeme gelmekte. Kenan Yavuz, Nükhet Hotar, İlknur Denizli, Rıfat Sait, Kenan Çakar. Bu isimlerden ikisi Rıfat Sait ve Kenan Çakar aday adaylıklarını ilan ettiler. İlknur Denizli’nin ismi konuşulmasına rağmen kesinlikle böyle bir niyetinin olmadığı dillendiriliyor. Nükhet Hotar’da Genel Başkan Yardımcısı olarak yoluna devam etme eğiliminde ama parti görev verirse en iyi şekilde yapar.

Diğer taraftan son günlerde kamuoyunda adı sıkça duyulan İzmir’e yönelik söylemleri ile sürekli gündeme gelen Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz ismi ön plana çıkıyor. Bazı milletvekilleri ile de birebir görüşmelerimde ve gazetemiz sütunlarında yer bulan görüşlere bakıldığında da genel olarak benim edindiğim izlenim Kenan Yavuz isminin tariflere uyduğu yönünde. Grubumuzla ilintili olmadan bir yıl önce Kenan Yavuzla ilgili yazarken şu görüşleri dile getirmişim: “SOCAR CEO’su Kenan Yavuz’un hem özel sektörü,  hem devlette ki işleyişi yakından bilmesi, Petkim’i kar eden bir kuruluş haline getirmesi, uluslararası bir şirketin üst düzey yöneticiliğini yapması, İzmir’i tanıması ve yabancı dil bilmesi, bununla birlikte çok uyumlu ve uzlaşmacı kimliği nedeniyle ismi üzerinde büyük bir kamuoyu mutabakatı var. Kenan Yavuz’un ismi herkesin kabul göreceği ideal bir adaydır.” Bu görüşleri EXPO sürecinde yazmıştım. Bugünde aynı görüşleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda değiştirmeden ifade edilebilir. Çünkü Petkim’i özelleştirip Türkiye’nin en büyük yatırımcı şirketine dönüştürürken, İzmir’e 9 milyar dolar yatırım kazandırdı. İzmir’de Sanayi Odası Yönetim kurulunda görev yapması ve İzmir ekonomik kalkınma kurulu üyelikleri ile İzmir’in sorunlarına vakıf olması önemli bir artı. Özelleştirdiği şirketin başında yoluna devam eden tek bürokrat oluşu, bürokrasiyi ve iş dünyasını yakından tanıması, İzmir kamuoyunu ve kararsız seçmeni etkileyebilecek kabiliyete sahip özellikleri ile Binali Yıldırım’dan sonraki en önemli isim olarak öne çıkıyor.

Ama Ak Partinin birçok kriter ve değerlendirmeleri mevcut. Kimin aday olacağı şu an için şekillenmiş görünmüyor. Ama bilinen bir gerçek var ki Ak Parti İzmir’e hiç olmadığı kadar büyük önem veriyor. Bu nedenle de kim aday olursa olsun parti onun arkasında kenetlenecektir.