AK Parti kongresi geride kaldý ve genel baþkanlýk yarýþýnda herhangi bir sürpriz yaþanmadý. Ancak listelerde önemli bir deðiþim yaþandý ve bu deðiþimin 1 Kasým seçimlerine nasýl yansýyacaðýný hep birlikte göreceðiz.
AK Parti listesi hazýrlanýrken, kuvvetle muhtemel 7 Haziran seçim sonuçlarýnda üç dönem kuralýnýn getirdiði ‘hasar tespiti’ öne çýkmýþ. Burada sadece bu listeye bakarak deðil, AK Parti’nin milletvekili aday listesi ortaya çýkýnca saðlýklý bir analiz yapmak mümkün olabilir. Ancak þurasý çok açýk; parti 7 Haziran tecrübesinin ardýndan partinin yakýn geçmiþiyle daha saðlam bir köprü kurulmasý hedeflenmiþ. Bir bakýma tecrübe yeniden devreye giriyor da denilebilir.
Bir parantez. Partinin geçmiþinde çok önemli roller üstlenmiþ kimi isimlerin listede olmamasý ne anlama geliyor? Bu da kuþkusuz yeni dönemin dengelerine baktýðýmýzda önemli ipuçlarý verecek bize. Bu bir tasfiye mi, bireysel tercihlerin sonucu mu; yaþadýðýmýz çaðda bunlarý öðrenmek için hatýrat yazýlmasýný beklemiyoruz artýk. Kýsa sürede herkes kendi hikayesini kamuoyuyla paylaþacaktýr.
Partinin yönetim listesindeki bu deðiþimde, elbette son dönemde yaþanan badirelerin ve terörün azgýnlaþmasý dahil sorunlarýn katkýsý olmuþtur kuþkusuz. AK Parti kurulduðu günden bu yana deðiþimi savunuyor, siyasetin gençler tarafýndan aktif olarak yapýlmasýnýn önündeki pekçok engeli de bizzat kendisi kaldýrdý.
Ancak þu gerçek, tahmin edilenden daha fazla önemsendi toplum tarafýndan: Tecrübe. Herbiri farklý tecrübeleri temsil eden isimlerin, üç dönem kuralý nedeniyle aktif siyasetten uzaklaþmasý, pek de farkýnda olmadýðýmýz endiþeleri tetiklemiþ olmalý. AK Parti’nin, siyasetin güçlenmesi ve geçmiþte devlet içindeki farklý unsurlar üzerinden baský altýnda tutulan alanlarda gerçekleþtirdiði özgürleþtirme hamleleri, bugün geriye dönülmesi düþünülemeyecek bir demokratik çýtayý ülkeye kazandýrdý.
Ancak devletin kodlarýný bilen ve bunlarýn zor zamanlarda nasýl refleksler ortaya çýkardýðýný öngörebilen isimlerin yaný sýra; varlýðý ve duruþu ile topluma güven telkin eden isimlerin de partide yer almasýnýn önemi, son seçimlerde ortaya çýktý.
En az bunlar kadar, hatta daha önemli bir diðer baþlýk, teþkilat disiplini ile daima bir adým önde olan AK Parti’nin özellikle son seçimlerde bu alanda sorun yaþamasý. Yine tarif ettiðimiz ayný tecrübenin burada devreye gireceðini söyleyebiliriz. Özellikle Faruk Çelik gibi isimlerin gerek teþkilatlarýn toparlanmasý, gerekse partide yeni bir motivasyonun saðlanmasý açýsýndan önemli rol oynayacaðýný da öngörülerimiz arasýna ekleyebiliriz.
Belki burada altý çizilmesi gereken bir baþka konu, yeni parti yönetiminin kritik bazý sorunlar üzerinde söz söyleme ve bu sözlerin karþýlýk bulmasýsý yönünde nasýl bir aðýrlýk sahibi olacaðý. Baþbakan Ahmet Davutoðlu’nun kongre konuþmasýnýn, aðýrlýklý olarak siyasi merkezin saðýndaki seçmeni kuþatan bir söyleme sahip olmasý, diðer alanlarda kimin ne söyleyeceðini de daha önemli hale getiriyor.
Tam da bu nedenle özellikle doðu ve güneydoðuda karþýlýðý daha yüksek ve Kürt meselesinde aðýrlýðý olan isimlerin yer almasý ciddi bir aðýrlýk oluþturabilirdi. Bakalým bu profil seçime nasýl yansýyacak? Cevabý için fazla bir zaman kalmadý.