AK Parti’ye zarar veren bir tasarruf!

Bu yazýyý dünkü genel kurulda Reis’in konuþmasý hitamýnda yaptýðý duaya ‘âmin’ dedikten sonra yazdým. 

AK Parti çok partili hayatta rekorlar kýran bir partidir. 

Kurulduðu günden beri girdiði bütün seçimleri kazanmýþ ikinci bir parti yoktur. 

Hizmet açýsýndan ülkeye kazandýrdýklarýný saymakla bitiremeyiz. 

Ve daha yapacaðý çok iþ var!   

*** 

Fakat 24 Haziran seçimlerinde parti, Reis’in 10 puan gerisinde kaldý! 

Reis ‘Mesajý aldýk’ dedi ama buna raðmen bir yerlerde partinin altýný oyarcasýna yapýlan bazý tasarruflar þaþkýnlýða sebep olmaktadýr. 

Medyaya yansýdýðý için birine temas etmek isterim. 

Amacým kimseyi karalamak ya da hedef haline getirmek deðil, sadece ilgilileri uyarmaktýr.  

*** 

Sistem deðiþip baþbakanlýk laðvedilince baþbakanlýktaki kadrolar için de bir tensikat uygulamasý yapýldý/yapýlýyor. Bu gayet normal bir uygulamadýr. 

Fakat bunu fýrsat bilen birilerinin kimi deðerli uzmanlarý saða sola savurmasý kabul edilebilecek bir tasarruf deðildir. 

Maalesef Osmanlý Arþivleri’nde böylesine bir hatalý uygulama görüyoruz.  

*** 

Özetle, Osmanlý Arþivleri’nde çalýþan 300 civarýnda uzman var. Bu uzmanlar býrakýn Türkiye’yi dünyada emsali bulunmayan uzmanlardýr. 

Bunlar tasnif bekleyen milyonlarca Osmanlýca evraký okuma konusunda uzman kadro. Bu kadro öyle kolay yetiþen cinsten kadro deðildir. 

Bu hususta Zekeriya Kurþun 16 Aðustos tarihli Yeni Þafak’taki yazýsýnda þunlarý yazdý: ‘Osmanlý arþivlerinde pek çok dilde belge vardýr. Ama aðýrlýklý olarak hâlâ okunmayý ve tanýnmayý bekleyen milyonlarca belge Osmanlýca’dýr. Osmanlýca ise çeþitli yazý usulleri ile kaleme alýnýr. Meselâ saraydan çýkan yazýlar divanî, maliye kayýtlarý siyakat, meþihat yazýlarý ta’lik, bürokrasinin evraký da rik’a ile yazýlýr. Makul zekâda bir kiþi, matbu Osmanlýca’yý üç ayda, rýk’a yazý çeþidini iki-üç yýlda, divanî yazýyý çalýþmasýna baðlý olarak 4-5 yýlda, siyakati ise ömrü boyunca sürekli öðrenir. Yaklaþýk on yýl süren bu öðrenme süreci mutlaka bir usta nezaretinde olur.’ 

Düþünebiliyor musunuz, bu özelliklere sahip 300 uzmanýn 150’si kendilerini ilgilendirmeyen baþka kurumlara transfer ediliyorlar. 

Yerlerine yeni uzmanlar alýnacak ve onlar gönderilenlerin seviyesine gelebilmeleri için en az 5-10 seneye muhtaçlar.   

*** 

Ben bu tasarrufu tedavi için sýra bekleyen yüzlerce hasta varken ilgili doktoru temizlik iþçisi olarak görevlendirmek gibi absürt bir tasarruf olarak görüyorum. 

Milyonlarca belge var, deðil 300, 3 bin uzman olsa onlarca yýl sürecek bir çalýþmaya ihtiyaç var. Ama siz bu iþin uzmanlarýný daðýtýyorsunuz. 

Bu tasarrufta bulunanlar kimlerdir tanýmýyorum, isimleri de benim için önemli deðil. 

Ama önemli olan dünyada emsali bulunmayan bu uzmanlarýn baþka kurumlara gönderilmesinin arþive indirilmiþ büyük bir darbe olduðudur. 

‘Çeyrek asýrdan fazla yatýrým yaparak bilgi ve tecrübe kazandýrýlan bu ustalarý iþ göremez hale getirmek’ akýl kârý deðildir. 

*** 

Ýþin siyasi boyutu ise daha vahimdir. 

Seçim sonuçlarýna bakarak uzmanlarýn en az yüzde 50’sinin siyasi eðiliminin AK Parti’den yana olduðuna hükmedebiliriz. 

Kaldý ki uzaklaþtýrýlan bu uzmanlarýn en az üçte ikisinin Reis’i takdir eden kesimden olduðunu rahatlýkla söyleyebiliriz. 

Bu þekilde kýrýlmalarýný ve çevrelerinin iktidar hakkýndaki kanaatlerini varýn siz düþünün. 

Yani bu tasarrufu yapanlar sadece kuruma deðil ayný zamanda iktidara dolayýsýyla Türkiye’ye de zarar veren bir iþe imza atmýþlardýr. 

Bu basiretsiz tasarruftan Reis’in haberdar olduðunu da zannetmiyorum. 

Unutmayalým, seçmen bunlarýn hesabýný iktidar partisinden soruyor!