Hükümetin, terör sorununun çözümü sürecine bütün partileri katma giriþimi CHP ve MHP’den destek görmedi. TBMM’de süreçle ilgili araþtýrma komisyonu kurulmasý önerisine iki partiden destek gelmemesi “CHP ve MHP, AK Parti’yi BDP ile baþ baþa býrakmak istiyor” þeklinde deðerlendiriliyor.
Ýki sorunun cevabý, son iki günün özetini veriyor: CHP ve MHP katýlmama kararýný nasýl aldý; iki partinin katýlmamasý halinde komisyon kurulabilir mi?
CHP, aslýnda terör sorununun çözümüne iliþkin TBMM’de bir araþtýrma komisyonu kurulmasý önergesi vermiþti. AK Parti’den benzer bir önerge gelince parti içinde tartýþýldý. Önemli bir grup, “Komisyona üye verelim, sürece yönelik eleþtirilerimizi, itirazlarýmýzý orada dile getirelim. Normal þartlarda partilerin üye sayýsýna göre oluþan komisyonda AK Parti 10, CHP 4, MHP 2, BDP’ye 1 üyelik düþüyor. ‘Böyle bir komisyonda AK Parti’nin dediði olur’ gerekçesiyle, Anayasa Uzlaþma Komisyonu örneðindeki gibi ‘eþit üyelik’ isteyelim” önerisi getirdi.
Ancak ‘ulusalcý’ diye bilinen kanat, “AKP süreci bildiði gibi yürütüyor, bize bilgi vermiyor. Þimdi kendi projelerinin parçasý haline getirmek istiyorlar. Komisyona katýlmayalým” görüþünde ýsrar etti ve baþarýlý oldu.
Ancak CHP, “Bu sürecin parçasý olmayacaðýz” demenin siyasi riskini de görerek resmi açýklamada bu ifadeye yer vermedi. Grup Baþkanvekili Akif Hamzaçebi, katýlmama gerekçelerini “TBMM komisyonlarý olan konularý araþtýrýr. Gelecekte meydana gelecek geliþmeleri, olaylarý araþtýrmak üzere komisyon kurulamaz” diye açýkladý.
Hamzaçebi, kendi teklifleriyle AK Parti’nin komisyon teklifinin farkýný da þöyle açýkladý: “Bizim teklifimiz ‘Toplumsal barýþý bozan olaylarý araþtýrma ve çözüm yollarýný bulmak komisyonu’ydu. AK Parti ise ‘Ülkemizde yaþanan terör sorununu çözümüne yönelik sürecin tüm boyutlarýyla deðerlendirilmesine’ yönelik komisyon önerdi.”
AK Partililer bu gerekçeyi tutarlý bulmuyor; “Zaten TBMM’de ‘deðerlendirme komisyonu’ olmaz. Bizim teklifimiz de ‘araþtýrma komisyonu’dur. Araþtýrýlacak konu da gelecekte olacaklar deðil, 30 yýllýk geçmiþi olan bir konudur ve çözüm süreci de baþlamýþ, yürümekte olan bir süreçtir. Komisyonun görevi olanlarý araþtýrmak ve süreçte olanlarý da deðerlendirerek tespitlerde bulunmak, geleceðe yönelik öneriler üretmektir”diyorlar.
MHP’nin tavrý ise daha net: “Bu sürecin parçasý olmayacaðýz.”
CHP ve MHP destek vermese de TBMM’de komisyon kurulmasý mümkün. Ýki partinin üye vermemesi komisyonun kurulmasýna engel deðil. 9 üyeyle salt çoðunluðu saðlamasý halinde çalýþmalarýna baþlayabiliyor, ancak CHP ve MHP’ye düþen üyelikler diðer partilere paylaþtýrýlmýyor, boþ kalýyor. AK Parti, salý günü önerge vereceðini açýkladý. Bu durumda BDP’nin katýlýmýyla 11 üyeyle komisyonun oluþmasý bekleniyor. AK Parti’nin, CHP’nin daha önce verdiði araþtýrma önergelerindeki gerekçeleri hatýrlatarak sürece katýlmaya zorlayacaðý belirtiliyor. Dün Baþbakan Yardýmcýsý Beþir Atalay’ýn, CHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Faruk Loðoðlu’nu aradýðý, ancak geri dönüþ olmadýðý da gelen bilgiler arasýnda.
AK Parti’nin uzattýðý elin CHP’de karþýlýk bulmasý zor görünüyor. Ancak özellikle ‘akil insanlar’ grubunun halka vereceði mesajlarýn alýnmasýyla birlikte oluþacak toplumsal baskýnýn CHP’yi de ‘bir formülle’ sürece katmasý ihtimalini hala yok saymýyorum.
Son anketler, çözüm sürecine desteði artan halkýn, sürece katýlmayan partilere yaklaþýmýnýn ne olacaðýna dair önemli iþaretler taþýyor. CHP, AK Parti’nin 2011 seçim kampanyasýnda kendisini BDP ile iþbirliði içinde gösterme politikasýný bugün AK Parti’ye karþý kullanma eðiliminde. Ancak bugün BDP ile iþbirliði ‘terör’ deðil ‘çözüm’ü akla getiriyor. CHP bir daha düþünmeli. Yoksa “Yahu iple adam kurtarýlýyordu ama kuyudan mý çýkýyordu, minareden mi alýnýyordu” tartýþmasý yakýndýr.