Mardin Artuklu Üniversitesinde, Beytülmakdis Akademi Sempozyumu gerçekleþti. Konu tam da hayati bir öneme sahip. Akademi ve Siyonizm adýný taþýyor. Ýki gün sürdü. Ýkinci gün ben de katýldým. 15 farklý ülkeden, 80'nin üstünde teblið sunuldu.
Farklý bilim alanlarýnda Siyonizm, Ýsrail, soykýrým, uluslararasý hukuk, akademi gibi çok farklý konular ele alýndý. Sosyolojiden siyaset bilimine, uluslararasý iliþkilerden tarihe kadar çok deðiþik alanlarda uzman olan bilim insanlarý yer aldý. Arapça, Türkçe ve Ýngilizce dilinde sunumlar yapýldý. Üniversite heyecanlý, dinamik ve düþünme gayretinde olan bir ortamdan geçti. Rektör ve yöneticiler yakýn alaka ve ilgi gösterdiler. Bilim ve akademi, bölgemizin ve hepimizin önemli bir meselesini konuþtu.
Üniversitelerin üç temel iþlevi var. YÖK kanununda da geçer bu. Araþtýrma yapmak, meslek öðretmek ve toplumu aydýnlatmak. Bu sempozyum hem araþtýrma hem de toplumu aydýnlatmak misyonunu üstleniyor. Farklý akademisyenler Siyonizm'i çok farklý veçhelerle araþtýrarak konuþmalar yaptý. Bir bilim müktesebatý ile tebliðler sunuldu. Akademiyi araþtýrma ve düþünme konusunda motive eden, geliþtiren bir faaliyet. Ayný zamanda bölgemizi etkiyen ve ülkemizi yakýndan ilgilendiren bir konuda aydýnlatma rolünde bulundular.
Bilim, keyif olsun diye yapýlmaz. Bilim insana, toplumuna ve dünyaya faydalý olmak için yapýlýr. Bundan dolayý "aydýnlatma" yönü önemlidir. Bizim düþüncemizde "faydasýz ilim" ret edilir. Hayra, iyiliðe, adalete, doðruya ve saadete hizmet etmeyen bilim faydasýzdýr. Salt paraya, kazanmaya ve güç üretimine hizmet eden bilim ise faydasýz olmanýn ötesinde yýkýcýdýr. Bilim, milletine ve dünyasýna karþý mesuliyet içinde olmalýdýr.
Siyonizm bütün dünyayý "öteki" olarak görüyor. Ontolojilerine göre dünya Ýsrail Oðullarý ve Ýsrail Oðullarý olmayanlardan meydana geliyor. Bu öteki bilincinden vahþet akýyor. Bilim, bu vahþet karþýsýnda ne yapýyor? Dünya akademisi ne diyor? Batý üniversitelerinde hocalarýn görevlerine son veriliyor. Yahudi olan ve Nazi barbarlýðýndan kaçarak ABD'de New School kuran gelenekte yer alan Prof. Nancy Frazer, geçen hafta Köln Üniversitesindeki çalýþmasýna son verildi. Neden ise Gazze'ye destek için yazýlan bildiriye imza atmýþ olmasý gösteriliyor. Yine Prof. Dr. John Kean, Berlin Üniversitesinde iþ akdi feshedildi. Gerekçe olarak da Gazze'ye yardým eden tutumlar içinde olduðu söylendi. Birkaç ay önce ünlü Alman filozof Habermas, Ýsrail'in Gazze katliamlarýný onaylayan bildiriye imza attý. Ýsrail'e karþý çýkmanýn anti-semitizme destek vermek anlamýna geleceðini ileri sürdü.
Özgürlük, aydýnlanma, evrensel hakikat peþinde koþan Batý akademisi, þimdi egemen güçlerin tehditleriyle yüz yüze yaþýyor. Siyonizm'in ürettiði hegemonya altýnda görevlerinden oluyorlar. Cesaretleri kýrýlýyor. Akademik özerklik yok sayýlýyor. Bilimin Gazze'de ve dünyada süren baskýcý politikalarý karþýsýnda özerk bilim rüyaya dönüyor?
Peki Türkiye akademisi ne âlemde?
Batý düzeniyle barýþýk ve hatta onu ideal gösteren akademik çevrelerimizde Siyonizm'e söz söyleyen var mý? Foucault'un iktidar teorileri ile yatýp kalkan, Sartre'nin varoluþsal özgürlüðünü anlatanlar, Post-kolonyal teori parçalayanlar ne diyor? Bölgemizde iktidarý en vahþi biçimde sergileyen Siyonizm. Kolonyalizmi en teknolojik ve en barbar þekliyle uygulayan Ýsrail. Aðýzlarýndan özerk üniversite ve özgür bilim ifadelerini düþürmeyenler, Siyonizm üzerine tek kelime etmiyorlar. Mardin Artuklu Üniversitesi, bu sessizliði bozdu. Türkiye'de bilimin vicdaný oldu. Siyonizm üzerine bilim insanlarýný araþtýrmaya, düþünmeye ve konuþmaya çaðýrdý. Onlarý bir araya getirdi. Cesaret Ödülü verdi. Ýngiliz bir Hristiyan Papazýn Siyonizm'e karþý gösterdiði vicdanlý tavrýný ödüllendirdi. Türk bilim adamlarý Siyonizm'e ses çýkardý!