Akdeniz’in yareni Adana

Nasır tutmuş ellerin ayakta tuttuğu tarihi çarşıları, çerçicileri, tarihi büyük saat kulesinden şehrin dört bir yanına yayılan zamanın dolu dolu aktığı kadim bir şehir Adana... Çukurova’nın verimli topraklarındaki eşsiz pamuk tarlalarına, güneşin doğuşuyla sizi kendisine bağlayan Ceyhan nehri üzerindeki tarihi Misis Köprüsü’ne, her derde deva Lokman Hekim’in efsanesinden yaşanmışlıklarına, gelenekselinden  modern şehir yaşamına, kendine özgü yöresel lezzetlerinin davetkar kokusundan sıcak kanlı Akdeniz insanlarına, futbol sevgisiyle şehirlerine olan tutkunlarının sesi taraftarı ile anlatmakla, yazmakla bitmez Adana’nın güzellikleri gitmek, keşfetmek, görmek, yaşamak için uzun bir girişle bu hafta Adana’mızı hafızalarınızda anımsatmak istedim.

Seyhan Nehri’nin yanı başında kurulmuş Ceyhan gibi güzide bir liman ilçesine sahip, tarihi İpek Yolu’nun içinden geçmesiyle ününe ün katmış, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, tarihi mekanlarıyla turistlik anlamda gelişimini sürdüren, nüfusu, ticaret ve kültür hayatı ile dikkatleri çeken Adana’nın gelenek ve görenekleri arasında gösterilen evlilik törenlerinde konuklara verilen hediyeler, yağlı ballı tatlısının mutlu bir yaşam için gelin tarafından kapıya yapıştırılması ve testi kırılması gibi adetler şehrin insanlarının sıcaklığını yansıtıyor adeta.

Tarihi Adana evleri geçmişin izlerini bugünlere taşıyarak etkileyici görüntüsüyle şehri tanımak isteyenlerin adresi olabilir. Tarihi Taş Köprü, Seyhan Nehri manzarası eşliğinde güzel bir yürüyüş yapabilir ya da  bisikletle keyifli zaman geçirebilirsiniz, Adana’nın gezilip görülmesi gereken noktalarına...

Seyahat ettiğimiz şehirlerde meşhur yemekleri tadabileceğimiz hangi ünlü mekanlar var diye bakar, sorar, inceler öğrenmeye çalışırız. Adana deyince akla ilk gelen şey yani Adana kebabı, içinde kullanılan etin kalitesi, kuyruk yağı ve kırmızı pul biber eklenerek hazırlanan karışımının marifetli elleriyle Adanalı kebap ustalarının Adana kebabını yemek için zamanda, gıdada, personelde kalite diyerek harmanlandığı Zeki Usta’ya gönül rahatlığıyla uğrayabilirsiniz. Sabah kahvaltınızı ciğer yiyerek yapabilirsiniz. Geceleri ise şırdan Adana’nın vazgeçilmez lezzetlerinden. Son olarak Sheraton Grand Adana’nın genç, başarılı, dinamik Mutfak Şefi Koray Türk de Adana için hayırlı olsun. Adanalı lezzet severlere de benden bir tavsiye olarak Türk ve dünya mutfağından menüleri tatmak istiyorsanız Koray Türk’e uğrayın derim.