Akide-Kabile-Ganimet...

"O günden bu güne zaman değişti, mekân değişti, imkân değişti, fakat savaşın bu üç unsuru değişmedi. Savaşlar yine üç şey uğruna yapılıyor: Akide, kabile, ganimet. " Mustafa İslamoğlu.

Kabilelerin yerini; "uluslar", "ulus devletler", "çıkar çevreleri", "paktlar" ve onların türlü sosyolojik oyunlarla ülke iklimlerinde oluşturdukları kurumsal yapılar aldı. Ganimetlerin günümüzde ki en etkili temsilcisi enerji kaynakları oldu. Akidin bozulmasının nedeni ise hiç değişmedi "putlaştırdığımız değersizlikler" ve "gücü elde tutmak".

Kâmil insan olma potansiyeline sahip olanlar ve bu yolda yürüyenler barışı isteyen insanların türküsü olduğu kadar gücü elde tutmak isteyenlerin de korkusudur… Bilirler ki bu kişiler putların peşinde yürümezler. Bu nedenle" Düşünen, sorgulayan, farklılıkları zenginlik olarak gören, milli ve manevi değerlere sahip insanları" istemezler. Birlik ve beraberlik içinde yaşama yetisi ve arzusu içinde olan insanlara tahammül göstermezler. Bu insanların yaşam tarzlarıyla da çevrelerine örnek olmasından korkarlar…

Gerçeklerin görünmesi için çokta afili sözlere gerek yok. Takva ile konuşan çok ama takva ile yaşayan az bulunur misali insanoğlu öğrendi artık sadece konuşmalarıyla değil buna uygun yaşam tarzlarıyla da örneklik insanlara ihtiyacı olduğunu. Çevrelerine feyz veren, farklılıklara rağmen kavga etmeden de yan yana yürümenin mümkün olduğunu gösteren, arınmışlıkları sebebiyle iyiye de kötüye de ayna olan insanlara. Ne bir eksik ne bir fazla… Kişi barışı istiyorsa şayet kendine bu fikri giydirmeli ve kendi nefsi ile ilgili büyük savaşı kazanmalı önce. Kendiyle barışık ve mutlu bir birey çevresiyle de barış içinde yaşamayı bilir.

Bu hafta İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) Başkanı Şemsettin Ayyıldız için İzmir Bağımsız Protestan Kilisesi Başkanı Ertan Çevik tarafından "hoşgörü, diyalog ve barışa katkılarından" dolayı düzenlenen ödül töreni, farklı inançları sevgi ve hoşgörü potasında eriten insanları bir arada görmemize vesile oldu. Barış ve hoşgörü, başkalarının inancına saygılı olma, birbirimize KORKU ile değil SEVGİ ile yaklaşma bilinciyle yaşayan ve "takva" sahibi olan herkese selam olsun…

"Aranızdaki bütün perdeleri tek tek kaldır ki, Tanrı'ya saf bir aşkla bağlanabilesin. Kuralların olsun ama kurallarını başkalarını dışlamak yahut yargılamak için kullanma. Bilhassa putlardan uzak dur dost. Ve sakın kendi doğrularını putlaştırma! İnancın büyük olsun ama inancınla büyüklük taslama." Şemsettini Tebrizi Hz. " Kulluk edilmeye layık tek ilah ALLAH CC'dır "