Akýl padiþahý kafesi kýrdý mý, kuþlarýn her biri bir yöne uçar
Kemer sýkma önlemlerinin çözüm olacaðý ve olamayacaðýný söyleyen iki ayrý kesim var... Ýlk kesim, kemer sýkma önlemlerinin hala uygulanmasý gerektiðini söyleyen ve bu konuda baþý çeken Almanya….Ancak en son Almanya Maliye Bakaný Schaeuble, kemer sýkma yaklaþýmýn gevþetilmesine destek sinyali verdi... Yani Schaeuble, Euro Bölgesindeki ülkelerin , resesyondan kurtulmaya yönelik hamlelerde bulunmalarý için yeterli alanlarýnýn olduðunu iddia etti...
Kemer sýkma önlemlerinin problem yaratacaðýný ve devam etmemesi gerektiðini söyleyen ülkelerin baþýnda ise Fransa geliyor...Fransa Maliye Bakaný Pierre Moscovici,kemer sýkma döneminin sonuna gelindiðini söylüyor... Moscovici, kemer sýkma programlarýnýn büyümeyi engellior diyor.Ayrýca geçtiðimiz haftalarda Ýtalya’ýn yeni baþbakaný Enrico Letta çýktýðý Avrupa birliði gezisinde kemer sýkma çaðýný sona erdiðini açýklamýþtý..
Euro birliðinin mimarlarýndan Almanya Fransa ve Ýtalya’nýn arka arkaya gelen bu açýklamalarý Avrupa'nýn büyük ekonomilerinin arasýndaki çekiþmenin yeniden sahneye çýktýðýný gösteriyor…
Peki Kemer sýkma önlemleri ne demektir: Kaynak yaratmak, dýþalýmý azaltýp dýþsatýmý artýrarak dýþ açýklarý kapatmak, dýþ borçlarý ödeyebilmek gibi amaçlarla bir ekonomideki toplam istemi kýsmak için uygulanan daraltýcý iktisat politikalarýdýr..
Yani ekonomiyi daraltmak…
Dünyanýn þimdi iki seçeneði var, büyümek veya daralmak..
Ancak burada büyük bir AMA var!
Fransa Ýspanya ve Yunanistan’da iþsizlik rekor seviyede… Yeni açýklanan rakamlara göre 2013 yýlýnýn ilk çeyreðinde Yunanistan'da 16-24 yaþ arasýndaki iþsizlik yüzde 64 olurken Portekiz’deki iþsizlik oraný yüzde 17,7 oldu. Gençlik arasýndaki iþsizlik konusunda Euro Bölgesi ortalamasý yüzde 24 iken Almanya'da bu oran yüzde 7,6.
Bu rakamlar bir tehlikeye de ýsrarla iþaret ediyor…ÖFKE
Kemer sýkma önlemlerinin yoðun olarak uygulandýðý Yunanistan ve Portekiz’de bu haftalarda gösteriler yaþandý..En son Portekiz’de insanlar kemer sýkma önlemlerine tepkili… Yine ayný tarihlerde Fransa’da radikal sol partiler, hükümetin kemer sýkma politikalarýna karþý Paris’te bir protesto yürüyüþü düzenledi…Tüm bu tepkilerin gösterilerin ortak bir aklý var. ‘’Krizle boðuþan birçok Avrupa ülkesinde uygulanan kemer sýkma önlemleri ekonomik ve sosyal sorunlarý daha da artýrýyor.’’
Avrupa halklarýnýn neden böyle tek bir aðýzda konuþtuklarýnýn detaylarýna gelince,
Yunanistan’da 15 bin kamu görevlisi iþten çýkarýlacak (daha yeni onaylandý)..Bunlardan Ýlk 2 bin kiþilik kadro Haziran ayýnda iþine son verilecek,2014 yýlýnýn sonuna gelindiðinde ise 11 bin memurun görevine sona erecek...
Portekiz,Memur sayýsý 30 bin kiþi azalacak ,Emeklilik sisteminde yeni kesintiler uygulanacak, emeklilik yaþý 66’ya çýkarýlacak.
Ýtalya, Emekli maaþlarý 2013 senesinin sonuna kadar verilmeyeceknayrýca katma deðer vergisi yüzde 23’e gibi yüksek bir orana yükseltildi..Ve de zorunlu tüketim vergisi gýdada yüzde 6 oldu..
Ýspanya , ve yine memurlar. Memurlar alacaklarý paralarýnda yüzde 7’lik kesinti uygun görüldü.Vergilerde ciddi artýþlar yapýldý..
Sonuç olarak; Önümüzde Almanya seçimleri var ve görünen o ki eylül ayýna kadar zaman duracak..
VE PÝYASALAR
Önümüzdeki hafta hem Türkiye’de Hem yurtdýþýnda veri trafiði çok yoðun..Türkiye’de cari açýk verisi ve iþsizlik oranlarý açýklanacak.Ayrýca Perþembe günü TCMB para politikasý toplantýsý var .Önemli.Piyasada faizler yüzde 5’in altýný görmüþken ve reel efektif döviz kuru 121 seviyesini geçmiþken, Merkez bankasýndan politika faizini indireceði beklentisi artýyor.
Yurtdýþýnda ise; AB Maliye Bakanlarý Brüksel toplantýsý, Japonya,Fransa Almanya Ýtalya ve AB’nin 1. Çeyrek büyüme rakamlarý,Ýngiltere’de iþsizlik oranlarý ;ABD’de sanayi üretimi ve iþsizlik baþvurularý açýklanacak.
Ýyi haftalar ve Kalýn saðlýcakla…
*Günün sözü: Akýl padiþahý kafesi kýrdý mý, kuþlarýn her biri bir yöne uçar / Mevlana