Akılcı transfer şart

Geçen hafta Beşiktaş’ı hücum üretkenliği ve savunma güvenliği açısından ele almış, somut veriler aktarmıştım.

Sonuç da netti: Beşiktaş’ın savunma karnesi iyi olmasına iyiydi, ama çoğu kez maçı koparacak hücum üretkenliği sağlanamamıştı. Bireysel hatalardan, pozisyon hatalarından yenen golleri telafi edememişti Beşiktaş. Tekrar hatırlatayım, Beşiktaş’ın 34 maçlık gol girişimi ortalaması 13. Tekrar gerektiren ilk K.Paşa maçını da katarsak, sadece 38 maçla tamamlanan bir sezonda çok yetersiz bir sayı bu.

Daha kötüsü, oynadığı maçların hiçbirinde 20 ya da üzeri gol girişimi üretememiş Beşiktaş. Stat yokluğu, seyircisiz maçlar falan derken, iç sahada gereken baskıyı kuramamış. 19 gol girişimi ürettiği 2 maç var. 18’lik ve 17’lik maçlar? Onlar da 2’şer tane. Koca sezon 17-19 aralığında sadece 6 maç. Büyük takım için son derece kısır bir tablo. Neden böyle oldu?

Beşiktaş’ın ileri üçlüsü az çok statik nitelikteydi sezon boyunca. Bu üçlünün performans düşüklüğü yaşadığı dönemlerde imdada yetişmesi gereken orta saha üretkenliği ve bek katkısıydı. Bu gerçekleşmedi. Orta üçlüye bakalım. Kim kaç kez ilk 11’de sahaya çıkmış ligde? Veli 30, Oğuzhan 23, Atiba 18, Fernandes 16, Jones 6, Necip 5, Olcay 3, M.Akgün 1. Bu tablodan ne istikrar çıkar ne de hücum üretkenliği. Oğuzhan-Fernandes ikilisinin sadece 9 maç ilk 11’de yan yana çıktığı bir sezondan söz ediyoruz. Ligin 2. yarısında tüm yükün Oğuzhan’a bindiği, yanında oynayacak bir alternatifinin olmadığı bir sezondan.

Bekler için de aynı tablo geçerli. Sağ tümden felç, solda da ofansif katkı düzeyi tartışılır. Beşiktaş gelecek sezon zirveye oynayacaksa, doğru ve akılcı transferlere ihtiyaç var. G.Töre ve Almeida’yı da çıkarınca, ihtiyaç listesi iyice kabarıyor. Hızlıca sayalım bir kez daha: Ofansif katkısı yüksek sağ bek. Biri ilk 11’de banko yer alacak 2 kanat forveti. Skorer bir santrfor. Oğuzhan’ın yanında oynayacak üst düzey bir çift-yönlü orta saha. Yine biri ilk 11’de banko oynayacak 2 üst düzey stoper. Bunların hepsi şart oğlu şart. Bu yüzden de akılcı transfer şart. Yoksa yeni sezon yeni bir düş kırıklığı olur. Akılcı transfer nasıl olur? Şöyle diyelim: Atiba, Veli, Necip’e ara transferde yeni bir defansif orta saha (Jones) eklemekle olmaz örneğin. Oğuzhan’ı yalnız ve alternatifsiz bırakmamakla olur.