Bugün ilk turu yapýlmakta olan KKTC Cumhurbaþkanlýðý seçiminden bahsediyorum.
Türkiye’nin kuþatýldýðý özellikle Doðu Akdeniz’de limanlara hapsedilmeye çalýþýldýðý bir dönemde; Türkiye’nin bu kuþatýlmýþlýða karþý sahada ve masada amansýz bir mücadele verdiði bir dönemde; KKTC Cumhurbaþkanlýðý seçimi sýradan bir seçim olmayýp ayný zamanda Türkiye’nin verdiði mücadeleye Kýbrýs halkýnýn destek olup olmadýðýný gösterecek bir seçim olmasý sebebiyle fevkalade önemlidir.
Fevkalade önemlidir çünkü KKTC’de Türkiye ile birlikte hareket etmek isteyen siyasi kanat ile Rumlarla federasyonu savunan siyasi kanat yarýþýyor.
Evet, fevkalade önemli bir seçim.
Türkiye Kýbrýs’ta artýk federasyonun bir çözüm olmadýðýný, artýk iki devletli bir çözümden baþka çare kalmadýðýný açýkça ilan etti.
Ýlan etti etmesine de KKTC’de Rumlarla federasyonu savunan Cumhurbaþkaný Akýncý’nýn baþýný çektiði güçlü bir siyasi akým var.
Bugün seçimlere katýlan 11 aday yarýþýyor olsa da anketler sadece 5 adayýn (Mustafa Akýncý, Ersin Tatar, Tufan Erhürman, Kudret Özersay, Erhan Arýklý) öne çýktýðýný gösteriyor.
Bunlardan Akýncý ve Erhürman federasyonu savunuyorlar. Akýncý’nýn Türkiye karþýtý söylemleri malum.
Tatar ve Arýklý federasyona karþýlar.
Her iki kanadýn seçmen gücü birbirine çok yakýn.
Yapýlan bütün kamuoyu araþtýrmalarý birinci turda sonuç alýnamayacaðý ikinci tura ise Akýncý ile Tatar’ýn kalacaðýný gösteriyor.
Kýbrýs’ta yaþayan tecrübeli bir siyasetçi ile konuþtum, her iki adayýn gücünün neredeyse eþit olduðunu ikinci turda yapýlacak seçim sonuçlarýnýn da býçak sýrtý olduðunu söyledi.
Kýbrýs’ta araþtýrma yapan Adil Gür bey bir TV programýnda, ‘Kýbrýs Türklerinin %90’nýn Türkiye’nin garantörlüðünü ve desteðini savunduðunu’ söyledi.
Ortada büyük bir çeliþki var.
Çeliþki, Türkiye’ye raðmen önemli bir kýsmýnýn baþta Cumhurbaþkaný olmak üzere federasyona sýcak bakýyor olmasýdýr.
Sebep?
Türkiye’ye bu kadar güvenen bir halkýn Türkiye’nin karþý çýktýðý federasyona sýcak bakýyor olmasý Rum kesiminin AB üyesi olmasýndan kaynaklanýyor.
Eðer Rum kesimi AB’ye üye olmasaydý sadece Yunanistan himayesinde kalsaydý hiçbir Türk federasyona sýcak bakmazdý.
AB, Rum kesimini -kendi ilkelerine aykýrý biçimde- üyeliðe kabul ederek Kýbrýs Türkünün aklýný çelmiþ oldu.
Akýncý, federasyon için çalýþacaðýný ilk seçimde de vadetmiþ ve ikinci turda %60.5 ile seçilmiþti!
Federasyon fikrinin kimi Türklere cazip gelmesinin temelinde AB üyesi Rum kesiminin faydalandýðý haklara sahip olma düþüncesi yatýyor.
KKTC’de býrakýn sýradan vatandaþý önemli siyasetçilerin çocuklarý bile AB üyesi olduðu için Rum kesiminin pasaportunu taþýmaktadýr!
Çözülme aþamasýnda olsa da AB’nin sunduðu imkânlarla Türkiye’nin sunduðu imkânlarý karþýlaþtýranlar AB’yi tercih etmektedir!
Federasyonu tercih edenler öncelikli olarak kendi çýkarlarýný öne çýkarmakta, ulusal çýkarlar ya da Doðu Akdeniz’deki Türkiye’nin savunduðu stratejik haklar ikinci planda kalmaktadýr.
Türkiye’nin garantörü olduðu KKTC tek baþýna federasyona gidebilir mi orasý tartýþýlýr. Ama ezkaza Akýncý ikinci turda da ipi göðüslerse Türkiye’nin verdiði mücadelenin önünde önemli bir engel teþkil edecektir.
Onun için ‘Akýncý mý Tatar mý?’ sorusunu sordum.
Aslýnda bu soruyu ‘Türkiye mi Yunanistan mý?’ þeklinde de sorabiliriz.
Temennim Kýbrýs Türklerinin ulusal çýkarlarýný önceleyerek oy kullanmalarý ve Türkiye’nin politikalarýna destek vermeleridir.
Aksi takdirde bir 5 sene daha zâyi olacaktýr.