AKM sanatta buluşma noktamız olsun

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, Cumhuriyet Bayramı'nda 15 gün sürecek bir kültür sanat şöleniyle başlıyor. Kültür yolu dediğimiz hat; Karaköy'de Galataport'tan başlayıp Taksim Meydanı'nda AKM'ye kadar giden ve içinde onlarca tarihi ve kültürel değeri buluşturan son derece önemli bir rota.. Galataport, Tophane, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması, Taksim Camisi Kültür ve Sanat Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi ve Kültür Sokağı.. Bu muazzam hattın açılışı öncesi Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Haydar Ali Yıldız'ı aradım ve "gelin lütfen şuraları birlikte dolaşalım" dedim.. Hafta başı Kültür yolu üzerindeki o muazzam değerleri dolaşmak için çıktığımız yolda aktüel başka konulardan da sohbet ettik. Özetleyerek tamamını nakledeceğim.

"KÜLTÜR YOLU ADI GEÇEN BU ESERLERLE SINIRLI DEĞİL"

Başkan, Kültür yolu içindeki tarihi değerleri sayarken bir detaya dikkat çekti.. ".. Sadece sembol bir kaç mekanın ismi geçiyor. Oysa Kültür Yolu'nda başka önemli noktalar da var.. Paket Postanesi, Tomtom Sokak, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi, Garibaldi Sahnesi, Odakule Pasajı, Emek ve Alkazar sinemaları, Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü, Maksim, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi, SALT Beyoğlu, İKSV - İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Pera Müzesi, Arter (Koç Müzesi) ve Gezi Parkı da bu projenin bir parçası aslında..."

"ESKİDEN AKM'NİN ÖNÜNDE BULUŞUYORDUK"

Başkan Yıldız, AKM projesi başladığı günden beri tartışmaların hiç dinmediğini anlatıyor; ".. Atatürk adını silecek dediler, burayı yıkıp AVM yapacak dediler. Denmedik laf kalmadı. Ama artık ne olduğu görüldü. Eskiden AKM'nin önünde randevu verilirdi. Şimdi AKM'de sanat sokağı olacak buluşma noktası.."

"KEŞKE KİLİSE YERLEŞKESİNDE KİTAP KAFELER OLSA"

Sırtınızı Harbiye'ye verip Taksim'e girdiğinizde sağ tarafınızda muhteşem Taksim Camii var. Solda ise iki çan kuleli ve kubbeli bir Bizans eseri olan muazzam Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi.. Yani misafirler bu iki değerin tam ortasından İstiklâl'e giriş yapıyor.. Fakat kilisenin vakfiyesi, içinde bulunduğu o yarımadayı gelir elde etmek için dönercilere, hamburgercilere kiralamış. Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Yıldız da bu görüntüden hoşnut değil. Islak hamburgerin tutkunu olmasına rağmen "keşke bu sıra, hamburgerciler yerine komple kitap kafeler olsaydı" diyor

"BEN DENİZLER KİTABEVİ'NİN EN SADIK MÜŞTERİSİYDİM"

Sosyal medyada çokça gündem olan "Denizler Kitabevi"nin önünden geçiyoruz. Daha ben sormadan söze kendisi giriyor Başkan; ".. buraya kimse benim kadar üzülmüş olamaz. Turgay Kaptan'ın en sadık müşterisiydim ben. Şimdi ortalığı yangın yerine çevirenler bugüne kadar kaç kitap almışlar buradan? Merhum Kadir Topbaş Ağabey de toplu alımlar yapardı bu dükkândan. Kültür değerlerimize sahip çıkmak adına. Bugün İBB'yi yönetenlerin böyle bir kaygısı da yok.."

"MARKALAR İSTİKLÂL'İ TERKETMİYOR"

Caddede yürürken "pek çok markanın artık Beyoğlu'ndan kaçtığını söylüyorlar, doğru mu?" diye sordum. Bilakis büyük markalardan giden olmadığını hatta yokluğu çok tartışılan Vakko'nun da Beyoğlu'na dönüş için mekan arayışında olduğunu söylüyor..

"CADDE ARAPLAŞMADI, ALGI YAPIYORLAR"

İstiklâl'de dolaşırken sıkça gündeme getirilen, 'cadde iyice Araplaştı' iddiasını soruyorum. Başkan Haydar Ali Yıldız bana 'lütfen kendiniz bakın. Kaç Arapça tabela göreceksiniz, kaç ingilizce?'dedi.. Sahiden de Arapça yazılar, toplam yazılar için de %10'u bile bulmuyordu. İngilizceyi ise hiç söylemiyorum.. Fakat Başkan başka bir detaya dikkat çekiyor; ".. turistin milliyetini sorgulamak çok yanlış. Esnaf için her turistin önemi var..."

HALKIN SEÇTİĞİ İLK BAŞKAN BEYOĞLU'NDAN ÇIKTI

Belediye Başkanlık binası, içinde bulunduğumuz coğrafyanın ilk belediye binasıymış. Ama Başkan Yıldız başka 'ilk'leri de anlattı; "..İlk tersane, ilk banka ve ilk stad burada kurulmuş, ilk tiyatro oyunu burada oynanmış, ilk tramvay buradan yola çıkmış..." Dahası da var; ".. Herkes "ilk adım" diye Samsun'u söyler, doğrudur. Fakat Gazi Mustafa Kemal'in o adımı atmak için ayağını kaldırıp Bandırma Vapuru'na bindiği yer de Beyoğlu'dur. Ayrıca halk tarafından doğrudan seçilen ilk devlet Başkanı da Beyoğlu'ndan çıkmıştır.."