Akþener hangi ‘merkez’e bel baðladý da kaybetti?

Ýyi Parti Genel Baþkaný ve Cumhurbaþkaný adayý Meral Akþener 24 Haziran seçimlerinden iki gün sonra medya karþýsýna çýktýðýnda aynen þunu söyledi: 

Ýyi Parti, Türk siyasetinin uzun zamandýr hissettiði merkez parti eksikliðini gidermiþ ve ülke siyasetinin merkezine yerleþmiþtir”.  

Bu deðerlendirmenin kritik edilebilmesi için birkaç soruyu cevaplamak gerek. Türk siyasetinde bir merkez parti eksikliði var mýdýr? Noksanlýk hissiyatý var mýdýr? Ýyi Parti merkez parti midir ve iddia edilen o boþluðu doldurmuþ mudur? 

Ýþin aslý, Meral Haným tanýmlayana ve seçim sonuçlarýný kendi lehine yorumlayana dek kimsenin tespit ve ifade etmediði bir boþluk bu. Belli ki var olmayan bir boþluk… 

Zira partilerin kendilerini nasýl tanýmladýklarýndan baðýmsýz olarak seçmenin de partilere dair bir tanýmý, bakýþý, yaklaþýmý vardýr ve biz bu konumlandýrmayý en net olarak seçimlerden sonra oluþan partiler yelpazesinde görürüz. 

Buna göre Akþener’in partisi, 24 Haziran seçimlerinde aldýðý yüzde 9.96'lýk oyla siyasetin merkezinde deðil CHP, HDP ve SP’nin arasýnda uca doðru bir yerlerdedir

Ýyi Parti hiçbir ilde birinci parti çýkmýþ deðildir. Ülke genelinde yoktur, en çok oy aldýðý ilde dahi yüzde 20’yi aþamamýþtýr ve zaten genelde yüzde 10 alan partinin merkez parti olma þansý ve ihtimali yoktur. 

Bu açýdan bakýldýðýnda da Türk siyasetinin merkez partisi 16 yýldýr tek baþýna iktidar olan AK Parti’dir

Yoksa farklý siyasi fraksiyonlardan gelen, farklý bagajlarý ve motivasyonlarý olan kiþileri ortak deðerler, ilkeler ve hedefler etrafýnda toplayamadýktan ve bu kütleye herkesi kuþatacak bir ruh üfleyemedikten sonra sýrf MHP’den ihraç edilenlerle CHP’den kopanlar birlikte bir parti kurdu diye merkez parti olduðunu iddia etmek ya safdillik ya siyaset bilmezlik olsa gerektir. 

Belki de durum kötü bir projenin eskizi olmaktan ibarettir.   

*** 

Ýyi Parti projesi tutmadý. Merkez denilen lokasyon sapa yere çýktý

Ýyi Parti daha tasarým aþamasýndayken iþaret ettiðimiz gibi, demek ki partilerinden atýlmýþ ya da siyaseten atýl kalmýþ isimlerin toplaþmasýndan bir siyasi hareket beden bulmuyormuþ

Yahut Akþener, malzemeyi yeni bir ürüne çevirecek maya deðilmiþ, parçalarý birleþtirecek tutkal deðilmiþ, lokasyon ortaklýðýný kader ortaklýðýna çevirebilecek lider deðilmiþ. 

“Akþener’in partisi” diye etiketlenen tasarým yüzde 10’a yaklaþýrken “seçim ikinci tura kalacak, Akþener yüzde 50+1 alacak” denilen adayýn yüzde 7,29’da kalmasý da gösterdi ki, býrakýn toplumun geri kalanýný, “Hanýmefendi” partisine oy verenler için bile sanýlan kiþi deðilmiþ.  

*** 

Afyon’da yaþananlar akýbeti iþaret ediyor. Ýyi Parti -öngörüldüðü gibi- açýkça kötüye gidiyor. 

Bunda kuþkusuz Ýyi Parti’nin masada kimler tarafýndan nasýl ve ne maksatla kurulduðu belirleyicidir. Lakin sahada neye tekabül ettiði, Akþener’in ve parti yetkililerinin ne yapýp ne dediði de öyledir. 

Özetle kim olduðunu, neden partileþtiðini, kimin oyuna talip olduðunu iyi anlatamadý Ýyi Parti. CHP’den ve MHP’den farkýný ortaya koyamadý. Türkiye’nin hangi meselesine nasýl baktýðýný bilmiyoruz hala

MHP’yi bölmek, AK Parti’den oy týrtýklamak gibi bir hesabýn parçasý olduðunu anlýyoruz ama neden Erdoðan’a karþý bu kadar haþinken Demirtaþ’a ve HDP’ye bu kadar müsamahakar olduðunu, FETÖ ithamlarýna yeterince güçlü cevap veremezken FETÖ’nün hedefindeki TÝKA’yý neden hedef aldýðýný bilmiyoruz mesela. 

Seçim sonuçlarýna bakýp bir hayal kýrýklýðýndan bahsediyor Ýyi Partiler. Görünen köy buydu oysa. 

Suni üfürmeleri rüzgar sanarak, dip dalga gazlamalarýna kanarak seçim kazanýlmýyor çünkü Türkiye’de. Keza Erdoðan-Türkiye karþýtý yabancý medyadan iltifat görmenin, para karþýlýðý þiþirilen anketlerin de etkisi yok oya. Bilakis seçmen, þerre iþaret sayýyor bunu.