“Akþener ne yapar?” sorusunun cevabý bir noktada“MHP ne yapar?” sorusu ile baðlantýlý.
Bir baþka noktada “Bileþenler ne yapar?” sorusu ile baðlantýlý.
Bir noktada “Tayyip Erdoðan ne yapar?” ile, ve tabii biraz da “CHP ne yapar?” ile baðlantýlý.
Biraz açalým:
MHP ile baðlantýlý çünkü, MHP'nin içindeki sancýnýn ürünü. Bahçeli MHP'deki sancýyý, Hükümet'le iþbirliði yaparak atlattý ve muhalif kesimi parti dýþýna attý. Muhalif kesim, dýþarý atýlan birkaç isimden ibaret olsaydý mesele yoktu, ama onun MHP'de bir toplumsal tabana tekabül ettiði açýk. “MHP ne yapar?” sorusu, Bahçeli'nin öncü isimleri attýktan sonra partiyi derleyip toparlama kapasitesini ilgilendiriyor. Ortada bir tür ortaklýk var, muhtemel ki bu ortaklýk, Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde Tayyip Erdoðan'ý destekleme noktasýna da varacak, çünkü bütün siyasi yorumlar, Ak Parti'nin 2019 hesabýný bu ortaklýkla birlikte düþündüðü noktasýnda toplanýyor. Bahçeli muhalefeti tasfiye için bu ortaklýktan istifade etti, bunun yanýnda tabaný teskin edecek bürokratik getiriler de söz konusu. Taban Cumhurbaþkaný seçimleri dahil, Bahçeli'nin peþinden giderse, Akþener'in MHP tabanýna yönelik hesabý çöker. Ancak Akþener ve arkadaþlarýnýn çýkýþý, MHP tabanýnýn olan bitenden rahatsýz olduðu, ve bu yeni harekete güç vereceði umudundan kaynaklanýyor. Bakalým.
“Bileþenler ne yapar?” sorusu ile baðlantýlý çünkü, bileþenlerin bileþmesi kolay oldu gözükmüyor. Zorluk potansiyel bir durum zaten. MHP'den ayrýldýlar, ihraç edildiler, zaman zaman bir araya geldiler, koptular ve þimdi üç isim bir arada: Akþener, Özdað, Aydýn. Akþener bir adým öne çýktý, bunun da Özdað ve Aydýn tarafýndan kabul edildiði gözleniyor. Bir tür “Eþitler arasýnda birincilik” sistemi. Ortak akýl hesabý. Bunlar tanýdýk olgular. Ama þunu söyliyeyim, Ak Parti yola çýkarken bunlarý konuþtuðunda çok daha homojen bir arkadaþlýk, çok daha ortaklaþýlan bir “Dava” vardý, ama orada bile sonra problem yaþanmasý önlenemedi.
“Tayyip Erdoðan ne yapar?” ile baðlantýlý. Akþener'in partisinin ulaþmak isteyeceði toplumsal zeminin Ak Parti ile yakýnlýðýnýn bulunduðu belli. Öncelikle muhafazakarlýk ve yurdum insaný boyutunda bir alana yönelecektir Akþener'in sesi. Neyi görüyor, neyi umuyorlar? Gördükleri FETÖ mücadelesi sýrasýnda oluþan maðduriyet alaný. FETÖ mücadelesinin, “Gerçek FETÖ'cülük”ten öte bir alanda maðduriyet oluþturduðundan hareketle, o alana ulaþabilmeyi ümid ediyorlar. Bu alanýn Ak Parti dünyasý tarafýndan da görüldüðü bir gerçek. Tayyip Erdoðan bu konuda ne yapar? Hem FETÖ ile mücadele hem de maðduriyet oluþturmama dengesi kurulabilir ve Akþener'in bu hesabýnýn önüne geçilir mi? Yoksa “Akþener'i FETÖ'cülükle suçlayýp” o alandaki duyarlýlýðý kazanmak mý tercih edilir? Bakalým.
Ve tabii “CHP ne yapar?” ile baðlantýlý. Çünkü yeni sistem, partileri aþan bir siyasi yapý getirmiþ durumda. Cumhurbaþkanlýðý seçimi, nasýl Ak Parti ile MHP'yi ortaklýða zorlamýþsa, diðer partileri de birlikte harekete zorlayacaktýr. Kaldý ki, þu anda Ak Parti oy oraný itibariyle bütün partilerden daha avantajlýdýr. Buna raðmen, MHP ile iliþkide hassasiyet sergiliyor. Ana muhalefet olan CHP de bileþke arayýþýnda. HDP var, Saadet var, Vatan Partisi var, ve Akþener'in kuracaðý parti var. Yazýya Akþener'in þansý çerçevesinde girdiðimiz için o eksende deðerlendirme yapýyoruz. Aslýnda yüzde 50 artý 1 hesabý, herkesi kara kara düþündürecek bir hesaptýr. Önceki gün Koray Aydýn'ýn Akþener'i Cumhurbaþkaný adayý olarak ilan etmesinin bile ilerdeki bileþim müzakerelerine artý-eksi etkisi olacaktýr.
Elhasýl partiler çok interaktif bir siyasi sürece girmiþ bulunuyor. “Baþarý” tahminleri çok çok ihtiyat gerektiriyor. Büyük – küçük her yapý için.
....
AK PARTÝ DÝLÝ DEÐÝL: Cumhurbaþkaný Erdoðan siyaseten söyledi ama bana pek “Ak Parti dili” gibi gelmedi. Þunlar:
“Atatürk’ün fanilalý fotoðrafý var mý?”
"Yýllarca havalimaný dendi, bunlar 'istemezük' dedi, kim bunlar? Komünistler, komünistler. Bu komünistler, sol görüþlüler vatansever deðildir."
Siz ne dersiniz?