Akþener partisinin ilkeleri

Ýki ay sonra kurulacaðý haber verilen Akþener partisi, hafta içinde Koray Aydýn’ýn katýlýmýyla ilgili bir toplantý yaptý.

MHP’denayrýlan muhaliflerin þahsiyetleri, iliþkileri, haklarýndaki ithamlar ve geçmiþteki söylemleri üzerinde durmayacaðým.

Konunun beni ilgilendiren tarafý kurulacak olan yeni partinin hangi ilkeler üzerine bina edileceðidir.

***

Koray Aydýnyeni partinin ilkelerini açýklarcasýna dedi ki: "Bizler kuracaðýmýz yeni partiyle Türk milletinin önüne yeni ufuklar açmaya geliyoruz. Türkiyecumhuriyetinin kurucu ilkelerini korumaya, milli ve manevi deðerleri hakiki manada ihya etmeye, milletin birliðine sahip çýkmaya, haksýzlýða hukuksuzluða ve her türlü adaletsizliðe son vermeye geliyoruz.”

Kulaða hoþ gelen bir söylem.

Ancak içi doldurulmamýþ cümleler.

***

Mesela cumhuriyetin kurucu ilkelerinden baþlayalým. Bu ilkeler nelerdir belirtilmemiþ. Eðer anayasanýn baþlangýç bölümünde ve ikinci maddesinde zikredilen ilkeleri kastediyorsa onlarý CHP zaten savunuyor, burada yeni bir ufuk yok.

Ama cumhuriyetin gerçek kurucu ilkelerini savunuyorlarsa iþte o zaman iþ deðiþir,  hakikaten yeni bir ufuk açýlmýþ olur.

Çünkü ne anayasanýn önsözündeki ne de ikinci maddesindeki ilkeler cumhuriyetin kurucu ilkeleri deðildir.

Onlar CHP’nin ilkeleridir.

***

Cumhuriyetin kurucu ilkeleri arasýnda laiklik ve Atatürk milliyetçiliði yoktur. Bunlar anayasaya sonradan ilave edilmiþtir.

Cumhuriyetin kurucu ilkeleri cumhuriyeti kuran birinci ve ikinci mecliste çok açýk bir þekilde belirtilmiþtir.

Cumhuriyetin ilk anayasasýndaki  meclisin görevlerini anlatan 7. maddesinin ilk cümlesi “ahkamý þeriyenin tenfizi” þeklindedir.

Yani meclisin ilk görevi þeri hükümlerin uygulanmasýný saðlamaktýr!

1921 anayasasý 1923 yýlýnda yapýlan deðiþiklik ile Ýslam’a vurgu yapmýþ ve anayasanýn ikinci maddesi “Türkiye Devletinin dini, Dini Ýslâmdýr.Resmî lisaný Türkçedir.”þeklinde tadil edilmiþtir.

***

1924 anayasasýnýn 2. maddesi de, “Türkiye Devletinin dîni, Dîn-i Ýslâmdýr; resmî dili Türkçe’dir, makarrý Ankara þehridir.” þeklindedir. Bu madde11 Nisan 1928 tarihinde CHP tarafýndan tadil edilerek, “Türkiye Devletinin dîni, Dîn-i Ýslâmdýr bölümü anayasadan çýkarýlmýþtýr..

1924 anayasasýnýn meclisin görevlerini anlatan 26. maddesi de týpký 1921 anayasasýnda olduðu gibi “ahkamý þeriyenin tenfizi” diye baþlar.

Bu madde de 1928 yýlýnda CHP tarafýndan deðiþtirilerek dini hükümlerin uygulanmasý yetkisine son verilmiþtir.

Cumhuriyetin kurucu meclisi halife bile seçmiþtir!

Ýkinci mecliste hilafet kaldýrýlýrken bile gerekçe olarak Ýslam’dan ve þeri hükümlerden taviz verilmeyeceðini ancak bu görevi halife yerine meclisin  yapacaðý anlatýlarak vekiller ikna edilmiþtir.

Laiklik ise taa 1937 yýlýnda yine CHP tarafýndan anayasaya yerleþtirilmiþtir.

Bu önemli deðiþiklikleri yapan Halk Partisi bunlarýn hiçbirini halka sormamýþtýr!

***

Þimdi soru þu: Akþener partisi, cumhuriyetin kurucu ilkeleri arasýnda yer almayan laiklik ve Atatürk milliyetçiliðini mi, yoksa  1921 anayasasýnda ve CHP tarafýndan deðiþtirilmemiþ haliyle 1924 anayasasýndaki gerçek kurucu ilkeleri mi savunacak?

Eðer mevcut (1982) anayasadaki kurucu ilkeleri savunacaksa CHP’den farký ne olacak?

Milli ve manevi deðerleri hakiki manada ihya etme” konusunda hadi AK Parti’yi beðenmiyorlar diyelim,  pekala  SP’den farký ne olacak?

Bu parti hangi boþluðu dolduracak?