Vesayet odaklarýnca týpký 7 Haziran seçimleri öncesinde olduðu gibi HDP’ye bir defa daha þirinlik muskasý takýlarak siyasî bir operasyon yürütülüyor.
Operasyonun hedefi, Cumhurbaþkaný seçiminin ikinci tura kalmasýný saðlamak.
CHP’nin iki sýkýntý var. Birincisi Ýyi Parti tabaný ile ilgili. Ýyi Parti’ye oy verenler, ikinci turda CHP adayýný desteklemekte tereddüt yaþayabilirdi.
CHP yönetimi bunun için 15 milletvekilini –aðlayan sýzlayan da olsa- Ýyi Parti’ye gönderdi. Böylece ikinci tur için CHP adayýna yönelik bir sempati zemini hazýrlandý.
Nitekim Meral Akþener, CHP’nin bu jestini “demokrasi için can suyu” gibi gördü, Kýlýçdaroðlu’na ve 15 milletvekiline þükranlarýný sundu.
CHP’nin ikinci tur için asýl sýkýntýsý HDP’li seçmenin oylarý. Bir jest de HDP’lilere yapýlmalýydý.
Muharrem Ýnce’ye, Selahattin Demirtaþ’ý Edirne cezaevinde ziyaret etmesi aklýný verdiler. CHP-HDP iþbirliði görüntüsü verilmesin diye de 15 milletvekilinin gönderilmesindeki gibi bir “demokrasi” kýlýfý düþünüldü. “CHP’nin adayý Ýnce, bütün adaylarý ziyaret edecek, bu arada da Demirtaþ ile de görüþecek”ti. Ne kadar kucaklayýcý, demokratik bir tavýrdý bu...
7 Haziran seçimi öncesi devreye giren medya odaklarý, bu defa açýk deðil sinsi davranarak CHP’nin bu operasyonuna tam destek veriyorlar.
Erdoðan’sýz Türkiye hesabý yapanlar, Ýnce ve Akþener arasýnda henüz bir tercih yapmamýþ olabilirler. Tercihlerini, ilerleyen günlerdeki tabloya bakýp seçime 2-3 hafta kala netleþtirebilirler.
Her iki aday için de asýl hedef, HDP oylarýný alabilmek.
Ýnce’nin Demirtaþ’ý ziyaretiyle CHP yatýrýmýný yapýyor. CHP ile HDP arasýnda zaten perde gerisinde zýmni bir anlaþma/dayanýþma zaten var. Kýlýçdaroðlu’nun Ankara- Ýstanbul yürüyüþündeki kol kola pozlar boþuna deðildi.
Ancak ikinci tura Akþener kalýrsa, HDP oylarý nasýl yönlendirilecek?
CHP’ye yönlendirmede sýkýntý olmayabilir ama Akþener’in yanýndaki isimlere bakýp HDP’li seçmen tutukluk yapabilir.
Enteresandýr burada Almanya'nýn Avrupa Ýþlerinden Sorumlu Bakaný Michael Roth’un çýkýþý devreye girdi.
Ýyi Parti Genel Baþkaný Meral Akþener'i ziyaret eden Roth, 24 Haziran seçimlerini yakýndan takip edeceklerini söyledikten sonra ekledi: "Güneydoðu'da AK Parti ve HDP arasýnda sýkýþan Kürt seçmenin, size karþý desteði olacaðýný ön görüyoruz…"
Bu, öngörü mü, taahhüt mü?
CHP’nin de, Ýyi Parti’nin de dýþarýnýn tavsiyesi ve desteði ile HDP’yle cilveleþmesi, Türkiye için tehlikeli.
Kürt siyasi hareketi 7 Haziran öncesinde olduðu gibi þimdi de samimiyetsiz davranýyor. Türkiye partisi olmaya hiç niyetleri yok. ABD, Avrupa Birliði, Ýsrail ve Kandil etkisindeki bir siyasi hareket, baðýmsýz olamaz.
HDP’nin samimiyetsizliði, bölücülüðü, Türkiye düþmanlýðý ile ilgili sadece Afrin harekâtý sýrasýndaki tutumlarýný hatýrlatayým:
Harekât baþlamadan önce HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, “Afrin’den Türkiye’ye bir saldýrý olmadýðý halde oraya bir operasyon, baþarýlý olursa ülkeyi iç savaþa sürükler, baþarýsýz olursa darbeye zemin oluþturur” dedi.
Geçtiðimiz 20 Mart’ta HDP, TBMM’de yapmasý gereken haftalýk grup toplantýsýný, Afrin’deki geliþmeler nedeniyle Diyarbakýr’da yaptý.
Toplantýda konuþan HDP Eþ Genel Baþkaný Pervin Buldan, “Türkiye’nin büyük bir saldýrýsý ile karþý karþýya kalan Afrin halkýna destek vermedikleri, Afrin’in iþgaline seyirci kaldýklarý” gerekçesiyle; BM, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu gibi kurumlara tepki gösterdi. “Kürt sorununun çözüm yolu daha fazla iþgal, daha fazla savaþ, daha fazla kan dökülmesi deðildir” dedi.
Eh, Kýlýçdaroðlu da “Afrin kent merkezine girilmesin, çok kan dökülür” demiþti.
Muharrem Ýnce bir taraftan Batý Trakya göçmeni, bir taraftan Rizeli. Demirtaþ’a bu Afrin meselesindeki Türkiye düþmanlýðýný da sormuþ mudur acaba?
Sanmýyorum. Kýlýçdaroðlu’na Afrin’le ilgili bir þey dediðini duymadýðýmýza göre hiç o mevzuya girmemiþtir.