Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Akut bronþit tedavinde bitkisel çözüm

Sonbahar-kýþ aylarý gelince soðuk algýnlýðý, grip, bronþit gibi yangýlý ve enfeksiyonlu hastalýklar giderek artan bir sýklýkla görülmeye baþlar. Özellikle akut bronþit çocuklarda en sýk görülen hastalýklarýn baþýnda gelir. Hastalýk etkeninin çoðunlukla virüs olmasýna raðmen her üç hastadan birine maalesef koruyucu bir önlem olarak antibiyotik almasý öneriliyor. Halbuki akut bronþit tanýlarýnda hastalýk etkeninin bakteri olduðu tahlille belirlenmemiþse antibiyotik tedavisi etkisiz kalmakta ve boþ yere antibiyotik kullanýlarak dirençli mikroplar geliþimine katkýda bulunulmaktadýr. Ancak söz konusu çocuklarýmýz olunca, onlarýn bir an önce iyileþmesi çabasý içerisinde ne denilirse çaresiz yapýyoruz.

Güney Afrika’da bir sardunya türünden (Latince bilimsel adý Pelargonium sidoides) hazýrlanan bir halk ilacýndan (Umcklaoba) elde edilen EPs 7630 kodlu standart özüt Almanya’da Saðlýk Bakanlýðýndan bir yaþ üzeri çocuklarda, eriþkinlerde ve yetiþkinlerde akut bronþit vakalarýnda tedavi amacýyla kullanýlmak üzere izin almýþtýr.

220 HASTA SEÇÝLDÝ

Bu özüt üzerinde yapýlan deneysel çalýþmalarda etkisini vücudun savunma elemanlarýný (tümör nekroz faktörü-alfa, nitrik oksit, interferon-beta, doðal katil hücreleri aktivitesini) uyararak gösterdiði ortaya konulmuþtur. Bu özüt üzerinde yapýlan daha önceki klinik çalýþmalarda yetiþkinler üzerinde etkili olduðu bildirilmektedir. Ancak çocuklar üzerinde yapýlan ve yeni yayýmlanan bir çalýþma çocuklarda akut bronþit tedavisinde ne derecede güvenli ve etkili olabileceðini göstermesi bakýmýndan önemli.

Yapýlan klinik çalýþmada 11 çocuk kliniðine baþvuran ve akut bronþit tanýsý konulan 1-18 yaþlarý arasýndaki çocuk ve adolesanlar üzerinde bu özütten hazýrlanan formülasyonun etkinliði incelenmiþtir. Bilimsel beklentilere uygun olarak kurgulanan çalýþmada ortalama 48 saattir hastalýk þikayetleri olan 220 hasta seçilerek yarýsýna (111 kiþi) EPs 7630 ilacý, kalanýna (109 kiþi) ise boþ ilaç (plasebo) verilmiþ. Uygulanan miktar yedi gün boyunca 1-6 yaþ arasý çocuklara günde 10 damla, 6-12 yaþ arasý çocuklar 20 damla ve 12-18 yaþ arasý eriþkinlere ise 30 damla.

ÖKSÜRÜK ÞÝKAYETLERÝ AZALMIÞ

Bir haftalýk uygulama süresi boyunca hastalarda yapýlan muayenelerde “bronþite-özgü belirtiler” olan nefes alma zorluðu, göðüste hýrýltý ve öksürük þikayetlerindeki deðiþim puanlanarak (0-4 arasý) izlenmiþ. EPs 7630 damlasý verilen çocuklarda boþ ilaç verilen gruba kýyasla göðüste hýrýltý ve öksürük þikayetlerinde üçüncü günden itibaren belirgin bir azalma gözlenmiþ. Ancak nefes alma zorluðu üzerinde etkisi düþük bulunmuþ.

Deðerlendirmeye alýnan diðer bazý gözlemler arasýnda çocuklarda yedi gün sonunda iþtahtaki düzelmenin boþ ilaç verilen gruba kýyasla çok yüksek olduðu tespit edilmiþ. Yapýlan sonuç deðerlendirmesinde EPs 7630’un tedavi edici etkisini ilaç verilmeyen gruba göre çok kýsa sürede gösterdiði ifade ediliyor. Çalýþma, EPs 7630 özütünün yetiþkinlerin yaný sýra bir yaþýndan itibaren çocuk ve eriþkinlerde akut bronþit tedavisinde etkili olabileceðini göstermesi, bence daha da önemlisi, bu suretle çocuklarýmýza ve yetiþkinlere gereksiz antibiyotik yüklemesi yapýlmasýna gerek kalmamasý bakýmýndan kayda deðer.