Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Akut bronşit tedavinde bitkisel çözüm

Sonbahar-kış ayları gelince soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi yangılı ve enfeksiyonlu hastalıklar giderek artan bir sıklıkla görülmeye başlar. Özellikle akut bronşit çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında gelir. Hastalık etkeninin çoğunlukla virüs olmasına rağmen her üç hastadan birine maalesef koruyucu bir önlem olarak antibiyotik alması öneriliyor. Halbuki akut bronşit tanılarında hastalık etkeninin bakteri olduğu tahlille belirlenmemişse antibiyotik tedavisi etkisiz kalmakta ve boş yere antibiyotik kullanılarak dirençli mikroplar gelişimine katkıda bulunulmaktadır. Ancak söz konusu çocuklarımız olunca, onların bir an önce iyileşmesi çabası içerisinde ne denilirse çaresiz yapıyoruz.

Güney Afrika’da bir sardunya türünden (Latince bilimsel adı Pelargonium sidoides) hazırlanan bir halk ilacından (Umcklaoba) elde edilen EPs 7630 kodlu standart özüt Almanya’da Sağlık Bakanlığından bir yaş üzeri çocuklarda, erişkinlerde ve yetişkinlerde akut bronşit vakalarında tedavi amacıyla kullanılmak üzere izin almıştır.

220 HASTA SEÇİLDİ

Bu özüt üzerinde yapılan deneysel çalışmalarda etkisini vücudun savunma elemanlarını (tümör nekroz faktörü-alfa, nitrik oksit, interferon-beta, doğal katil hücreleri aktivitesini) uyararak gösterdiği ortaya konulmuştur. Bu özüt üzerinde yapılan daha önceki klinik çalışmalarda yetişkinler üzerinde etkili olduğu bildirilmektedir. Ancak çocuklar üzerinde yapılan ve yeni yayımlanan bir çalışma çocuklarda akut bronşit tedavisinde ne derecede güvenli ve etkili olabileceğini göstermesi bakımından önemli.

Yapılan klinik çalışmada 11 çocuk kliniğine başvuran ve akut bronşit tanısı konulan 1-18 yaşları arasındaki çocuk ve adolesanlar üzerinde bu özütten hazırlanan formülasyonun etkinliği incelenmiştir. Bilimsel beklentilere uygun olarak kurgulanan çalışmada ortalama 48 saattir hastalık şikayetleri olan 220 hasta seçilerek yarısına (111 kişi) EPs 7630 ilacı, kalanına (109 kişi) ise boş ilaç (plasebo) verilmiş. Uygulanan miktar yedi gün boyunca 1-6 yaş arası çocuklara günde 10 damla, 6-12 yaş arası çocuklar 20 damla ve 12-18 yaş arası erişkinlere ise 30 damla.

ÖKSÜRÜK ŞİKAYETLERİ AZALMIŞ

Bir haftalık uygulama süresi boyunca hastalarda yapılan muayenelerde “bronşite-özgü belirtiler” olan nefes alma zorluğu, göğüste hırıltı ve öksürük şikayetlerindeki değişim puanlanarak (0-4 arası) izlenmiş. EPs 7630 damlası verilen çocuklarda boş ilaç verilen gruba kıyasla göğüste hırıltı ve öksürük şikayetlerinde üçüncü günden itibaren belirgin bir azalma gözlenmiş. Ancak nefes alma zorluğu üzerinde etkisi düşük bulunmuş.

Değerlendirmeye alınan diğer bazı gözlemler arasında çocuklarda yedi gün sonunda iştahtaki düzelmenin boş ilaç verilen gruba kıyasla çok yüksek olduğu tespit edilmiş. Yapılan sonuç değerlendirmesinde EPs 7630’un tedavi edici etkisini ilaç verilmeyen gruba göre çok kısa sürede gösterdiği ifade ediliyor. Çalışma, EPs 7630 özütünün yetişkinlerin yanı sıra bir yaşından itibaren çocuk ve erişkinlerde akut bronşit tedavisinde etkili olabileceğini göstermesi, bence daha da önemlisi, bu suretle çocuklarımıza ve yetişkinlere gereksiz antibiyotik yüklemesi yapılmasına gerek kalmaması bakımından kayda değer.