Alaçatý’da lezzetli bir rüzgar

Tasting Alaçatý, müzik, sanat ve yemekle iç içe 11-13 Mayýs tarihleri arasýnda gerçekleþecek. Türkiye’de örneði görülmemiþ bu etkinlik baþarýlý olursa hedefi global seyahat ajandasýna girebilmek.

Geçtiðimiz hafta bir mesaj aldým: “Alaçatý 75 desibel için destek” diyordu. Özetle þöyle yazýlmýþtý: “Köy içinde gece gündüz yapýlan müzik, yanýndakini bastýrmak için daha çok açýlan sesler, burayý yaþanmaz hale getirdi. Komþuya saygý kalmadý. Halbuki Alaçatý’yý Alaçatý yapan mimarisi, kültürü, halký ve komþuluk iliþkileriydi. Bu nedenle herkes buraya geldi, ülkenin en popüler yerlerinden biri oldu. Birileri eðlenelim diyor ama bunun etrafa saygý çerçevesinde yapýlmasý lazým. Amacýmýz kanunun uygulanmasýný saðlamak. Böylece sürdürülebilir bir turizm anlayýþýyla, Alaçatý’nýn imajýný korumak ve üst seviyelere çýkartmak hedefindeyiz.”

Doðma büyüme Ýzmirliyim, Çeþme’yi Þantiye’yi Alaçatý’yý avucumun içi gibi bilirim. Hangi dönem hangi iþletmeler vardý, hangi akýmlar ne kadar sürdü hepsi hatýrýmda. Kimse alýnmasýn, Alaçatý’nýn bugünkü geldiði durumu yerlilerin elbirliðiyle oldu. 

Korunmak istenen “Mimari, kültür ve halk.”  Kim bu isteðe hayýr diyebilir ki? Her topraðýn kültürel mirasý en kýymetli mücevherden deðerli benim için. Gel gelelim Alaçatý’nýn yerlisi, ilk günden beri kurnazca topraðýmý nasýl daha yüksek fiyata satarým hesabý yaptý. Peki mimari? Ben küçükken taþ ve topraktan, yýkýk dökük köy evlerinden ibaretti bu bölge. Alaçatý, bizlerin zar zor yolunu deðiþtirip ayda yýlda bir þevketi bostan almak için uðradýðý, toz topraklý, su bile bulamadýðýmýz bir köydü. Elbette bugün gelinen noktada fahiþ fiyatlara satýlan otel odalarýnda kimse mum ýþýðýnda roman okuyamayacaktýr. Çýlgýn gibi eðlenmek isteyenleri kimse suçlamasýn. Bugün Alaçatý’ya gelenler bronz tenleriyle kýlýk kýyafet göstermek, yeni saç rengini halka arz etmek için o sokaklarda yürüyor. Bence burada ezilen ve haksýzlýða uðrayan yegane kiþiler Alaçatý’yý ilk keþfeden, keyif ve huzur arayýþý ile boyadýklarý her kapý, diktikleri her çiçekle buraya kimlik veren Ýstanbullular. Ýlk evini yapan, ilk dükkanýný açan, sokaklar temizlensin diye çabalayýp, belki de kural koymaya çalýþan ilk sakinler. Diktikleri her taþ, ektikleri her çiçek Alaçatý’ya deðer kattý. Ama üzgünüm Alaçatý girdiði “daha çok para” yolunda hýzla ilerliyor. 

Öyle veya böyle tam 30 yýldýr bu arsýz taþlar döþeniyor Alaçatý yollarýnda. Alaçatý bana sorsanýz iyi bir sörf cenneti olurdu. Dünyaya açýlan kapýlarý spor ile mükemmel bir uyum içinde huzurla yaþardý. Ama öyle olmadý. Sörf okullarýnýn ana damarý kesildi, plajlar ücretlendi ve hayatýnda görmediði yemekler kýrk yýllýk bölge yemeði diye icat edilerek akýllara zarar fiyatlara evler, arsalar satýldý, satýlýyor. Bir de bitmek bilmeyen festivaller yapýlýyor. Deðil Alaçatý, Ýzmirli bile olmayanlar yapýyor bu festivalleri. Bugün ise bu abuk gidiþatta yepyeni bir oluþum þekilleniyor Alaçatý’da. Baþarýlý olursa belki de dünyada parmakla gösterilecek bir etkinlik olacak. Umarým bunun da enflasyonu olmaz diyor, Tasting Alaçatý’yý huzurlarýnýza sunuyorum efendim.

Tasting Alaçatý ve Peak Talks’ýn son günlerde sosyal medyada þýk tasarýmýný ve etkileyici sunumlarýný görüyor olmalýsýnýz. Bu iki etkinliðin birbirinden baðýmsýz olup olmadýðý konusunda kafanýz karýþmasýn. Bunlar kardeþ etkinlikler. Tasting Alaçatý, Alaçatý lezzetlerini deneyimleyebileceðiniz keyifli bir parkur sunarken, Peak Talks daha entelektüel bir kimlikte karþýmýza çýkýyor. Trend konseptli seyahat ile ayný zamanda bölgenin global dünyaya açýlýmýna ön ayak olabilecek bir organizasyon olma iddiasý ile önümüzdeki hafta sonu ilk adýmlarýný atacak. Proje sahipleri oluþturduklarý bu fikri, yaþam platformu olarak tanýmlýyor ve yerel üreticiyle buluþarak, destekliyor. Yurt dýþýnda örnekleri mevcut ama Türkiye’de bir ilk. Yazýmýn baþýnda bahsettiðim mesajdaki talebe hizmet edebilir nitelikte: “Alaçatý’nýn imajýný öncelikle korumak ve sonrasýnda üst seviyelere çýkartmak.” Belki de böyle nitelikli etkinliklere destek vererek olacak.

ALAÇATI KÝMLÝÐÝNÝ BULACAK

Bu yýlýn Peak Talks küratörü þef Kemal Demirasal. Ýki gün sürecek, yerli yabancý önemli þefleri aðýrlayacak olan Peak Talk zirvesi çok saygý duyduðum Ahmet Güzelyaðdöken, Haluk Özyavuz, Gökçen Adar gibi deðerli Ýzmirli tatbilirleri ve Aylin Yazýcýoðlu, Diego Prado, Giuseppe Lanotti gibi yerli ve yabancý þefleri aðýrlayacak. Tasting bölümündeyse Allen Hulsey ile gurme gitar, Meriç Köyatasý ile Deniz’de Yaþamak konulu sohbet gibi etkinlikler var.

Tasting Alaçatý’da ücretsiz tek etkinlik Yerel Üretici Platformu’nda yapýlacak sohbetler ve Zamansýz Lezzetler Workshop’ý ile Ege’li kadýnlardan kavanoz ürünleri yapýmý. “Tasting Alaçatý’yý, bölgenin dünya seyahat literatüründe, gezginlerin ajandasýna girmesini saðlayacak bir içerikte planlandýk” diyor projenin fikir annesi Nalan Sözer. Ben de içtenlikle böyle olmasýný isterim.

Tasting Alaçatý kapsamýndaki programlara nasýl katýlýnýr?

Tasting Alaçatý’ya katýlýmlar rezervasyonla gerçekleþiyor. Web sitesinde ve Alaçatý’daki mekanlarda program broþürleri mevcut. Etkinlikler, ücretli. Fiyatlarý, 65 ila 250 TL arasýnda deðiþiyor. Ayrýca Biletix’ten de birçok etkinliðe ulaþmak mümkün. Alýþýldýðý üzere kalabalýk sokaklarda, festival havasýnda deðil; mekanlarda, doðal yaþam platolarýnda, restoranlarda, otel bahçelerinde küçük grup buluþmalarý olarak hayat bulacak. Bu nedenle herkesin önceden mutlaka rezervasyon yaptýrarak programlarýný oluþturmalarý gerekiyor.