Aldatma sonrasý eþ iliþkisinin onarýlmasýnýn þartlarý

Aldatma sonrasý eþ iliþkisinin onarýlabilmesi zor ama altý þartýn yerine getirilebilmesi ile mümkün. Bunlar; aldatanýn mutlak haksýz olduðunu kabul edip güçlü özür dilemesi, evliliðinde kalmak istediðini diðer iliþkiyi býraktýðýný açýkça ilan etmesi, diðer kiþiyle her türlü iliþkinin sonlandýrýlmasý, gündelik hayatýn mutlak þeffaf haline getirilmesi, iyileþmenin kontrolünün aldatýlana býrakýlmasý ve aldatýlan kiþinin onarmaya izin vermesi þeklindedir. Önceki yazýmda ilk üç þartý açýklamýþtým. Bugün de son üç þartý anlatacaðým.

Gündelik hayatýn mutlak þeffaf haline getirilmesi

Aldatma güven duygusunu zedeler. Güven ise bir evliliðin iki direðinden birisidir. Aldatmanýn onarýlabilmesi için güvenin yeniden inþa edilmesi gerekir. Güven inþasýnýn yollarýndan biri de þeffaf olmaktýr. Þeffaflýk aldatmadaki gizlemenin karþýtýdýr. Aldatan kiþi artýk tüm hayatýný açýk ve izlenebilir hale getirmelidir. Nerede, kimlerle, ne yaptýðýný eþe bildirme zorunluluðu vardýr. Telefonlardan, bilgisayarlardan, sosyal medya hesaplarýndan þifre kaldýrýlmalýdýr. Aldatýlan eþ tüm bunlara istediðinde eriþebilme hakkýna sahiptir.

Bu þartýn gerçekleþmesinin engelleri; aldatan eþin bu kontrol edilmeden hoþlanmamasý, kendisine güvenilmesini istemede acele etmesidir. Aldatýlan eþ de huzursuz ve alarma geçmiþ zihnini sakinleþtirmek için kontrol etmede rasyonalite dýþýna çýkmasý, etkisiz kontrol yöntemlerine sýkýþýp kalmasýdýr.

Ýyileþmenin kontrolünün aldatýlana býrakýlmasý

Aldatan eþler eðer evliliklerinde kalmaya karar vermiþlerse, her þeyin bir an önce düzelmesini bekleme eðiliminde olurlar. Halbuki aldatýlan aðýr hasar almýþtýr. Ýyileþme zor ve yavaþ olur. Bir an önce her þeyin normale dönmesi mümkün deðildir. Hiç bir yara aniden iyileþmez. Ýyileþme sürecinin hýzýnýn kontrolü aldatýlan tarafa býrakýlmasý gerekir. Esas olan onun hali ve ihtiyaçlarýdýr. Yaralanan odur. Bu sebeple de o esas alýnmalýdýr.

Bu þartýn gerçekleþmesinin engeli, aldatan eþin bir an önce toparla baskýsýna karþý aldatýlanýn öfke göstermesine baðlý oluþan kavga ve küsmelerdir. Bu hal iliþkiye ek zararlar verir.

Aldatýlan kiþinin onarmaya izin vermesi

Aldatma yarasýnýn iyileþmesi için son þart ise, aldatýlan kiþinin onarýlmaya izin vermesidir. Aldatan kiþi hatasýný telafi etmek için; sorumluluðunu kabul etmiþ, özür dilemiþ, evliliðinde kalmayý istediðini açýkça ilan etmiþ, diðer kiþiyle tüm baðlarý kesmiþ, hayatýný þeffaf hale getirmiþ, aceleci davranmýyorsa artýk son nokta aldatýlan tarafýn tüm bunlara nasýl karþýlýk verdiðidir. Aldatýlan taraf bu evlilikte kalmaya karar vermiþ ise, onarýlmaya izin vermelidir. Eþin doðru adýmlarýný görmeli hatta desteklemelidir. Onarýlma hýzýnýn kontrolü kendisindedir ama onarýlmanýn yolunu açýk tutmalýdýr.

Bu þartýn gerçekleþmesinin engelleri; aldatýlan eþin içine girdiði psikolojik yýkýmdan çýkamamasý, suçlayýcý ve cezalandýrýcý davranýþa çok uzun süreler devam etmesi, intikam almaya yönelmesi, eþinin kendisiyle yeniden bað kurmasýna izin vermemesi ve cinsel hayattan tamamen uzaklaþmasýdýr.

Sonuç olarak, bu altý þartý bir arada düþünürsek hali þöyle özetleyebiliriz: “Aldatma sonrasý eþ iliþkisinin onarýlmasý zor ama mümkündür”.

Terörle psikolojilerimizi esir almaya çalýþýyorlar

Beþiktaþ’ta terör saldýrýsýyla psikolojilerimizi esir almaya çalýþtýlar. Teröristlerin beklentisinin aksine, gündelik hayatýmýza ve iþimize devam edip, acýlarýmýzý siyasi bilince aktarmamýz gerekiyor. Terörle yapmaya çalýþtýklarý “güvensizlik psikolojisini” topluma yerleþik hale getirmek. Bu sayede ülkemizin büyük siyasal güçlerin mühendislik operasyonuna açýk hale gelmesini umuyorlar. Fakat, 15 Temmuzla zirveye çýkan siyasal bilinçlilik halinin istediklerine izin vermeyeceði kanaatindeyim. Kendi göbek baðýmýzý kesecek bir iç ve dýþ güvenlik mücadelesine ve yönetimde istikrar getirecek siyasal sistem deðiþimi için çabaya devam etmeliyiz.