Aldatma sonrası ilişkinin onarılması mümkün mü?

Eş aldatmasının psikolojik ve sosyal açıdan ağır sonuçları var. Genellikle evlilik üzerine ağır hasar bırakır. Bir kısım eş boşanır. Diğer bir kısım boşanmasa bile, evlilikleri acı ve çatışma dolu bir şekilde sürer.

Eğer aldatma sonrası onarma yapılırsa, eş ilişkisinin iyileşmesi mümkündür. Yalnız gerçek bir onarma sürecinin olmazsa olmaz şartları vardır. Bu şartlar yerine getirilmediğinde onarma zordur. Onarabilmenin de altı şartı vardır.

Onarabilmenin altı şartı

Aldatma sonrası eş ilişkisinin onarılabilmesi altı şartın yerine getirilebilmesi ile mümkündür. Bunlar; aldatanın mutlak haksız olduğunu kabul edip güçlü özür dilemesi, evliliğinde kalmak istediğini diğer ilişkiyi bıraktığını açıkça ilan etmesi, diğer kişiyle her türlü ilişkinin sonlandırılması, gündelik hayatın mutlak şeffaf haline getirilmesi, iyileşmenin kontrolünün aldatılana bırakılması ve aldatılan kişinin onarmaya izin vermesi şeklindedir.

Aldatan güçlü özür dilemeli

Aldatma sonrası eş ilişkisini onarabilmenin ilk şartı, aldatanın sorumluluğunu kabul edip, yapıp ettiğinden dolayı açık ve güçlü bir şekilde özür dilemesidir. Aldatmanın sebebi ne olursa olsun haklı mazereti olamaz. Aldatma kırmızı kartlık harekettir. Kırmızı kart görmek oyundan atılmayı gerektirir. Evlilikte oyuna dönebilmenin öncelikli şartı yaptığı hatayı kabullenmektir. Bu aşamada onarmayı bozan en büyük hata, aldatmada eşin kendisini ihmal etmesi vb. gerekçelere sarılmaktır. Ayrıca özür dilemiş gibi yapıp, eşe ulaşamayan bir özür dileme şekli de ikinci hatadır. Özür açık ve güçlü olmalıdır.

Aldatanın diğer ilişkiyi bitirdiğini ilan etmesi

Aldatma sonrası ilişkiyi onarabilmenin ikinci ilkesi, niyet beyanı veya karar ilanıdır. Aldatan eş eşine dönerek, evliliğine devam etmek istediğini, diğer ilişkiyi bıraktığını açıkça söylemelidir. Bu şartın gerçekleşmesi kişinin inandırıcılığına bağlıdır. İnandırıcı olmak etkili söz söylemek sanatı değil, söylediğinin gerçek ve sahici olmasıdır. Bu aşamada onarmayı bozan, aldatan kişinin tercihini yapmasında kararsızlık göstermesidir. Eşe bu evlilikte neden kalmak istediğini gerekçeli olarak anlatılmadığında, aldatılan eşin ikna edilmesi mümkün değildir.

Aldatan eşin diğer ilişkiyi sonlandırması

Aldatma sonrası eşle ilişkiyi onarmanın üçüncü şartı, aldatan eşin ilişkiye girdiği kişi ile her türlü iletişim ve görüşme şeklini mutlak bir şekilde sonlandırmasıdır. Diğer kişiyle yalnız yüz yüze görüşme değil, aynı zamanda telefon ve sosyal medya üzerinden de tüm bağlar kesilmelidir. Eğer o kişiyle aynı işyerinde çalışılıyorsa işten ayrılma veya yer değiştirme de yapılmalıdır. Fiziksel yakınlığın olduğu bir ilişkiden kopmak oldukça zordur. Evlilik ilişkisi işten daha önemlidir. Bu aşamada onarmayı bozan, aldatan eşin diğer ilişkiyi bırakmada gelgitler yaşaması, ilişkiyi aralıklı olsa da sürdürmeye çalışmasıdır. İkincil ilişkiden mutlak bir kopuş olmadan evli olunan ilişkiyi kurtarmanın bir yolu yoktur.

Bu yazıda onarmanın üç şartını yazmış oldum. Önümüzdeki yazımda kalan üç şartı yazacağım.