Aldatmaya baðlý eþ þiddeti, ölümcül eþ þiddeti nedenlerinden biridir. Bu kategori aslýnda aldatma olmadýðý halde psikotik hastalýða veya aþýrý kýskançlýða baðlý olandan ayýrt edilmelidir. Bu tür þiddette eþlerden birinin sanal alemde veya gerçek hayatta iliþkisi olup diðer eþin fark etmesi sonrasýnda dövmeden öldürmeye kadar bir dizi þiddet uygulamasýdýr.
Aldatýlan eþin psikolojisi
Eþi tarafýndan aldatýlmýþ olmak kiþide aðýr bir psikolojik hal oluþturur. Psikolojik halin özeti þöyle: “Aldatýlan kiþinin üzerinden týr geçiyor”. Aldatýlan kiþide çok sayýda karmaþýk duygular açýða çýkar. Bu duygular; öfke, intikam, merak, yas, güvensizlik, suçlama, çökkünlük vb. þeklinde olabilir.
Aldatmanýn psikolojik sonuçlarýnýn bu kadar aðýr olmasýnýn nedenini anlamak zor deðil. Eþle yaþanmasý gereken yakýnlýðýn, mahrem hayatýn bir baþkasý ile yaþanmasý sonucunda eþe ihanet edilmiþ oluyor. Eþin hakký olan bir baþkasýna verilmiþ oluyor.
Öfke aldatýlmanýn ürettiði en güçlü duygudur
Öfke kiþiyi fiziksel kavgaya götüren bir saldýrma duygusudur. Aldatýlan eþlerde saldýrma duygusu oluþabilir. Özellikle aldatmaya þahit olma anýnda “Öfkeden deliye dönme” hali oluþabilir. Kültürel kodlar da aldatmayý “Namus meselesi” olarak gördüðünde þiddetin önü açýlýr. Bu sebeple aldatma sonrasýnda eþlerden birinin, erkeklerde bariz fazla, diðer eþe ve eþin iliþkisi olana dövmeden öldürmeye kadar zarar vermesi nadir bir durum deðildir. Bunu yapan kiþiler hukuk sisteminin yapmasý gereken iþi kendileri yapmaya kalkýþmýþtýr. Bu durum da yaþanan trajediyi arttýrýr.
Kadýna þiddetin en sýk ve ölümcül nedenleri
Türkiye’de kadýn nüfusunun yüzde 10’u son bir yýl içinde eþinden þiddet gördüðünü bildirmektedir. Diðer taraftan eþi tarafýndan bir yýlda öldürülen kadýn sayýsý 250-300 aralýðýndadýr. Bu ölümlerin tam nedenleri ile ilgili yeterli ve güvenilir bilgi yoktur. 250-300 / yýl ölümlerinin en sýk sebepleri; namus cinayetleri, pskopat þiddeti, aðýr ruhsal hastalýklarla iliþkili olabilir.
O zaman þöyle bir genelleme yapýlabilir: Eþler arasý þiddetin en sýk nedenleri eþler arasý itiþip kakýþma ve öfke kontrol problem ve alkol sarhoþluðu iken, ölümlerin en sýk nedenleri ise; aldatma cinayetleri, psikopat cinayetleri ve aðýr ruhsal hastalýklara baðlý cinayetlerdir.
Eþler arasý þiddeti azaltmanýn farklý stratejileri
Eþler arasý þiddetin altý türünün ayýrt edilmesi þiddetle mücadele stratejilerinin kurulmasýna da yardýmcý olabilir. Eþler arasý þiddetin en sýk nedeni olan itiþip kalkýþma hali “Þiddete karþý toplumu bilinçlendirme ve eþler arasý iletiþim kampanyalarýndan” olumlu etkilenir. Öfke kontrolsüzlüðüne baðlý þiddetin azaltýlmasý için “Öfke kontrol programlarýnýn” yaygýnlaþtýrýlmasý gerekir. Alkol etkisinde, sarhoþken eþe þiddet varsa “Sarhoþken araç kullanmama ilkesine benzer þekilde eþten uzak durma ilkesi” toplumsal bilinçte yaygýnlaþtýrýlmalýdýr. Ayrýca alkolü sýnýrlama mücadelesi de bu sürece katký saðlayabilir. Ýtiþip kalkýþma, öfke ve alkol etkisiyle oluþan üç þiddet türüne “Evlilikleri güçlendirme eðitimleri” de iyileþtirici katký saðlayabilir.
Psikotik hastalýklara baðlý þiddeti önlemede en etkili yol “Toplum Ruh Saðlýðý Modelinin” yaygýnlaþtýrýlmasýdýr. Psikopat eþi durdurmak en zor olanýdýr. Etkin bir hukuk ve kolluk kuvveti gereklidir. “Kadýn Sýðýnma Evleri” bu kadýnlar için elzemdir. Ayrýca psikopat eþler için “Þiddeti durdurma eðitimlerine” zorunlu katýlým þartý getirilmelidir. Aldatmaya baðlý eþ þiddetini durdurmanýn yollarýndan biri etkin hukuk ve kolluk kuvvetleri iken, diðeri de “Hukukun yapmasý gerekeni sen yapma” ilkesinin toplumsal bilinçte yaygýnlaþmasýný saðlamaktýr.