Alev olup etrafý ýþýtanlar

Kanal 7’nin konuk odasýnda (1999 yýlýydý), televizyonun haber spikeri Ahmet Hakan Coþkun yazar Selim Ýleri’ye sormuþtu: ‘’Türk edebiyatýný okumak istesem nereden, hangi yazardan baþlamalýyým?’’

Selim Bey de, ‘’Reþat Nuri Güntekin’den baþlayýn’’ demiþti. Ýkinci bir buluþmada, Ahmet Hakan ‘Reþat Nuri’yi okudum, sayenizde büyük bir yazarla tanýþtým’ karþýlýðýný vermiþti Ýleri’ye… Aklýmda öyle kalmýþ… Gerçekten de Reþat Nuri adýný hepimiz biliriz ama kaç kiþi bu büyük yazarýn eserlerini hakkýyla okumuþtur? 

Zaman zaman bu okuma listelerini tazelemekte fayda var… Selim Ýleri gibi edebiyat zevkine güvendiðimiz bir isim; Türk edebiyatýnýn en üretken kalemlerinden Necip Tosun, geçenlerde bir okuma listesi yayýnladý. Yazdýðý öyküler kadar, günümüz Türk öyküsünü deðerlendiren eserleriyle de bir ‘kýlavuz kalem’ Necip Tosun. Bugüne kadar pek çok kitaba imza attý. Öte yandan, gerek taþrada gerek büyük kentlerde yayýnlanan edebiyat dergilerinde imzasýna rastlamak da mümkün. Bu iki þeye iþaret ediyor. Bir: Necip Tosun üretken bir kalem ve sistemli biçimde okuyup edebiyat üzerine yazmayý yaþam biçimi haline getirmiþ has bir edebiyatçý… Ýki; büyük küçük demeden derdi, çilesi olan hemen her derginin isteðini geri çevirmeyen alicenap (cömert) bir yazar. 

Arada sosyal medya hesaplarýndan paylaþýmlarda bulunarak etrafýný ýþýtmayý da ihmal etmiyor. Mesela bu bayram, dönüp dönüp yeniden okuduðu ‘baþucu’ kitaplarýný oturma odasýndaki halýnýn üzerine serip paylaþtý takipçileriyle. Þöyle de bir not iliþtirdi paylaþýmýna: 

Tüten ama bir türlü alev alamayan insanlar, etrafý dumana boðar, rahatsýz eder ama ne ýsýtýr ne de ýþýtýrlar. Sadece duman olarak kalýr, bir gün, kül bile olamadan sönüp giderler. Bir ýþýk, bir ateþ beklentisi içinde onun etrafýnda toplananlar ise boðulur, yollarýný bulamazlar. Alev alev yanan insanlar ise sürekli insanlarý ýsýtýr ve ýþýtýrlar. Isýtmak ve ýþýtmak için çalýþýr, emek verir bu yüzden de ýþýltýlarý, ýsýlarý nesillerden nesillere sürer. Tüten insanlar sürekli baþkalarýný eleþtirenler yanan insanlar ise sürekli üreten, iþine bakan insanlardýr.

Zaman zaman ‘Ne okuyalým’ nereden baþlayalým diyen genç edebiyatseverlere kýlavuz olmasý dileðiyle, ustasýndan okuma tavsiyelerini biz de buradan paylaþmýþ olalým. 

Filibeli Ahmet Hilmi/Bütün Hikayeleri, Ömer Seyfettin/Bütün Hikayeleri, Memduh Þevket Esendal/Ýhtiyar Çilingir, Refik Halit Karay/Gurbet Hikayeleri, Ahmet Hamdi Tanpýnar/Abdullah Efendinin Rüyalarý, Ziya Osman Saba/Mesut Ýnsanlar Fotoðrafhanesi, Haldun Taner/Yalýda Sabah, Sabahattin Ali/Kaðný-Ses, Feyyaz Kayacan/Sýðýnak Hikayeleri, Sait Faik/Alemdað’da Var Bir Yýlan, Tarýk Buðra/Yarýn Diye Bir Þey Yoktur, Sevim Burak/Yanýk Saraylar, Sabahattin Kudret Aksel/Gazoz Aðacý, Yusuf Atýlgan /Bodur Minareden Öte, Vüs-at O’Bener/Dost, Bahaeddin Özkiþi/Göç Zamaný, Nezihe Meriç/Boz Bulanýk, Onat Kutlar/Ýshak, Sevgi Sabuncu/Tante Rosa, Ferid Edgü/Bir Gemide, Oðuz Atay/Korkuyu Beklerken, Leyla Erbil/Hallaç, Bilge Karasu/Uzun Sürmüþ Bir Günün Akþamý, Tezer Özlü/Eski Bahçe Eski Sevgi, Adnan Özyalçýner/Panayýr, Nursel Duruel/Geyikler Annem ve Almanya, Cahit Zarifoðlu/Ýns, Rasim Özdenören/Hastalar ve Iþýklar, Adalet Aðaoðlu/Hadi Gidelim, Kamuran Þipal/Buhurumeryem, Füruzan/Sevda Dolu Bir Yaz, Mustafa Kutlu/Uzun Hikaye, Sevinç Çokum/Al Çiçeðin Moru, Tomris Uyar/Dizboyu Papatyalar, Hulki Aktunç/Ten ve Gölge.

Ýyi okumalar.