‘Aleviler’e karşı samimiyetimiz sorgulanamaz’

Alevilikle ilgili yapılacak reformlar sadece Nevşehir Üniversitesi’nin adının Hacıbektaş-ı Veli olarak değiştirilmesinden ibaret değil. Bu konuda ayrı bir çalışma sürüyor.

Çalışmanın sorumluluğu Başbakan Yardımcı Bekir Bozdağ’da. Bozdağ, hükümetin Aleviler konusunda samimiyetinin sorgulanmasından rahatsız.

Bugüne kadar attıkları adımları ana başlıklarıyla sıralıyor:

- 1930’lu yıllarda Dersim’i (katliam) yapan CHP’dir. Ama Dersim’den özür dileyen AK Parti’dir.

- Alevi dergahlarını, tekkelerini, zaviyelerini kapatan kanun 1925’te CHP iktidarında çıkmıştır. Bugün Cem Evleri’ne statüyü tartışan AK Parti’dir.

- Dedelik, halifelik, çelebilik, seyitlik, efendilik, babalık unvanlarını yasaklayan 677 sayılı kanun CHP iktidarında çıkmıştır. Bu sıfatları kullananlara verilecek cezanın alt sınırı 3 ay hapis, üst sınırı yok. Yani devlet ‘istersem 30 yıl ceza verebilirim’ diyor. AK parti ise bugün dedelere maaşı konuşuyor.

- Madımak olayında iktidarda SHP vardı, sonradan CHP ile birleşti. Rahmetli İnönü başbakan yardımcısıydı ve özel kalemi Sivas Valisi’ydi. Adalet Bakanı SHP’li Mehmet Moğultay’dı. Davayı neden bitiremediler. Zaman aşımına neden olacak kanunu bile değiştirmediler. Sonra DSP iktidar oldu. Neredeyse 10 yıl sol zihniyet iktidardaydı. Ama Madımak’ın altındaki kebapçıda döner kesmeye devam edildi. Madımak Oteli’ni kamulaştırıp kültür merkezine çeviren, anı merkezi yapan AK Parti; Sivas davasında zaman aşımını uzatan yine AK Parti.

- CHP’nin iktidar veya iktidar ortağı olduğu yıllar da dahil, yakın zamana kadar insanlar Alevi olduğunu gizlemek zorunda hissediyorlardı kendilerini. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarına Alevilik bölümünü koyan, üstelik buradaki bilgileri Aleviler’in saygın, bilge kişilerine yazdıran AK Parti’dir. Alevi klasiklerini ilk defa Türkçe’ye çeviren ve yayınlayan AK Parti’dir. Muharrem Ayı’nda TRT’de Alevi bilgelerinin katıldığı programları yapan da AK Parti’dir.

- Devletin Alevileri muhatap alması düşünülemiyordu bile. Ama Alevi çalıştayları ile hem Alevileri muhatap alan, hem sorunlarını dile getirebilmelerini sağlayan AK Parti oldu.

- Pakette Alevilik’le ilgili bir şey yok demek haksızlık. Çünkü hem ‘ayrımcılıkla mücadele’ ve ‘nefret suçu’na ilişkin düzenlemeler Aleviler’i kapsıyor, hem de Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi gibi sembolik önemi olan bir adım atılıyor.

- 10 yıl önce 106 olan cemevi sayısı AK Parti döneminde 900’ü geçti.

- Paketten daha ilerisini talep eden bir yaklaşım ortaya çıktı. Bununla iftihar ediyoruz. Bu, 11 yıllık iktidarımızda, önemli bir zihniyet dönüşümünü başardığımızın bir göstergesi.

- Aleviler’in sorunlarıyla ilk kez AK Parti iktidarı yüzleşti; bir kısmını çözdü, kalanlarını da çözecek iradeyi gösteriyor. Alevi dernekleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Pek çok değerli kişinin önerileri var, bunlar üzerinde çalışıyoruz.

Bozdağ bir anlamda ‘yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır’ diyor.

Tekke, zaviye ve dergahların kapatılmasıyla Aleviler, buralardaki ‘cem meydanları’nı dışarı taşıdı ve yasaktan kurtulmak için ‘cemevleri’ çözümünü üretti.

Asıl çözümün ‘aslına dönüş’le olacağını savunanlar da var. Her şeyin Alevi önderleriyle görüşülerek kararlaştırılacak olması önemli.