Alexander Dugin’i tanýmadan, Putin’i anlayamazsýnýz...

Onun, Putin’in “yakýn çevresinde” bulunduðunu biliyoruz. Kremlin, özellikle Rus ordusu üzerindeki etkisi çok yüksek. 2014 yýlýnda yazdýðý “Putin, Putin’e Karþý” kitabýnda zaten, Rus lidere “artýk kesin bir tercih yapmasý gerektiðini”söyleyen de o oldu. Moskova Üniversitesi’nin Siyaset ve Sosyoloji Bölümü eski öðretim üyelerinden Prof.Dr.Alexander Dugin’e göre, tarihsel süreç, Putin’in önüne bir yol ayrýmý getirmiþti: Ya, Batý ile iyi geçinme politikasýný sürdürecekti, ya da, Rus Ýmparatorluðu’nun mirasý üzerinden yürüyecekti...

Gördüðüm, Putin’in Dugin’in, bolþevizm ile Rus milliyetçiliðini bütünleþtiren rotasýna girdiðidir. Sovyetler Birliði daðýldýktan sonra 90’larýn ortasýnda kurulan Ulusal Bolþevik Parti’nin Moskova’yý Avrasya’nýn merkezine alan milliyetçi fikirlerinin aktivisti olarak tanýdýk Dugin’i, günümüz Rusyasý’nda ise Çarlýk Rusya’sýnýn emperyal hedeflerini Kremlin’de kurumsallaþtýran isim olarak izliyoruz...

Batý ile hesaplaþma zamaný...

Dugin’in Avrasyacýlýðý, pan-Slavist milliyetçi düþünceyle Stalinist geleneði birleþtiren zeminde þekillendi. Ana fikri, Rusya’nýn bir Avrasya kültürü olduðu ve bugünlerde Amerika’nýn temsil ettiði “Atlantik uygarlýðý” ile hesaplaþmasý gerektiðiydi.

1962 doðumlu, günümüzde Rusya’nýn en etkin düþünce insaný olarak deðerlendirilen Dugin bu nedenle, Ukrayna’daki geliþmeleri Amerika’nýn Ukrayna’yý kullanarak ilan ettiði bir “vekalet savaþý” olarak deðerlendirdi ve Putin’e, ülkenin doðusundaki Rus muhaliflere askeri destek vererek Ukrayna’yý ikiye bölmesini önerdi.

Putin bunu uyguladý.

Dugin, bu “vekalet savaþý”nda Batý’ya ders vermek için Kýrým’ýn ilhak edilmesini istedi. Aslýnda bu talebini 2008 yýlýnda Gürcistan Savaþý sýrasýnda gittiði Güney Osetya’da, “Rus ordusu Gürcistan’ýn tamamýný iþgal etmeli ve bu renkli devrimlere cevabýmýzý esas Kýrým’ý ilhak ederek vermeliyiz” diyerek önceden de açýklamýþtý.

Putin Kýrým’ý ilhak etti.

Dugin bu süreçte, temsil ettiði hareketin kurucu lideri olduðunu her zaman söylediði Alexander Prokhanov (doðumu 1938) ile birlikte Donetsk cephesinde, Rus ayrýlýkçý liderlerle omuz omuzaydý.

Hatýrlatayým, 2004 yýlýnda Kiev’in Maydan’ýnda gerçekleþen Turuncu Devrim sonrasýnda Amerikan halkýna yazdýðý açýk mektupta, Batý tarafýndan desteklenen bu hareketten sonra Rusya ile Ukrayna arasýndaki savaþýn kaçýnýlmaz olduðunu belirtmiþti, dediði 10 yýl sonra oldu.

Ýran’ýn Rusya açýsýndan büyük önemi...

Dugin’e göre 21.nci yüzyýl Rusya liderliðindeki “Avrasya Ýttifaký” ile Amerika liderliðindeki “Atlantik Ýttifaký” arasýndaki mücadele ile þekillenecek.  Avrasya Ýttifaký’nýn eski Sovyet cumhuriyetleri dýþýndaki en önemli devleti ise Ýran olacak. “Çok kutuplu dünyada Avrasya Ýttifaký’nýn en önemli müttefiki, Atlantik güçlerini Ortadoðu ve Orta Asya’dan püskürtmekte Rusya ile ortak stratejiye sahip Ýran’dýr” diyor.

Suriye Savaþý’na müdahale edip Ýran-Baas ittifakýný kurtarmaya çalýþan Putin bugün Ýran’ý ziyaret ediyor.

Dugin’e göre Suudi lideriðindeki Körfez kaynaklý Vahhabizm, Amerika’nýn Ýslam coðrafyasýnda beslediði bir hareket ve Rusya, Atlantik Ýttifaký’nýn bu satranç taþýna karþý mutlaka Þii Ýran’la stratejik ittifakýný güçlendirmeli.

Putin, Suriye’de bunu yapýyor.

 “Derin devletler” çatýþmasý...

Sina’da düþürülen Rus uçaðý Rusya’nýn 11 Eylül’üdür. Bir güç, Rusya’yý Suriye’de kalýcý kýlmayý baþardý. Dugin’i Rus “derin devleti”nin ve Rus ordusunun sözcüsü olarak görmekte yarar var, anladýðým,  KGB kökenli Putin, Çeçen Savaþý’nda kendisine verilen görevi yerine getirmiþ olmanýn devamýnda ayný güçlerin dünyaya yansýyan yüzü niteliðinde...

Belli ki, Rus derin devletinin saldýrgan politikalarýyla, Rusya’yý dünyanýn her hangi bir yerinde “bataklýða” sokmak niyetindeki Amerikan derin devletinin çatýþmasý Suriye’yi giderek haritadan silecek...

Þii radikal Ýran ile Vehhabi Suudi Arabistan’ýn çekiþmesi ise emperyalist/hegemonyacý güçlerin Ýslam coðrafyasýnda at koþturmasýna neden oluyor.

Türkiye’nin bu noktada, mevcut paragidmayý deðiþterecek radikal bir adým atmasý gerekiyor, seyredemeyiz. Çünkü ABD ve AB’nin PYD/PKK ýsrarý, Rusya’nýn Bayýrbucak saldýrýsý iki kýrýlma noktasýdýr.

Pekiyi, ne yapýlabilir? O da gelecek yazýya...

GELECEK YAZI: Türkiye Müslüman Demokratik Ýttifaký kurmalýdýr...