Cumhurbaþkaný Erdoðan, TBMM açýlýþ konuþmasýnda tarihi analizler, tespitler yaptý, bazý sembol isimler üzerinden çok önemli mesajlar verdi.
Analizleri ve bazý mesajlarý STAR’daki haberlerde okudunuz.
Ben birkaç isim üzerinden verilen mesajlara dikkat çekmek istiyorum.
Cumhurbaþkaný, konuþmasýna ‘öldürülen TBMM üyeleri’ni de anarak baþladý. Bu tip konuþmalarda genellikle darbecilerin katlettiði merhum Adnan Menderes ve bakanlarý anýlýr. Ancak bu kez Cumhurbaþkaný iki ismi daha bunlara ekledi:
Ali Þükrü Bey: 1. Meclis’in Trabzon mebusu. Ýttihat Terakki, Atatürk ve Ýnönü’ye -özellikle Lozan Antlaþmasý konusunda- muhalefetiyle tanýndý. Daha sonra Atatürk’e de suikast düzenleyecek olan Topal Osman tarafýndan tuzaða düþürülerek öldürüldü. Bu olay, Cumhuriyet tarihinin ilk siyasi cinayeti olarak kayda geçti. Topal Osman da Çankaya Köþkü’nü basýnca yakalanarak öldürüldü. Çeþitli kaynaklar, Topal Osman’ýn Ali Þükrü Bey cinayeti ve önceki bazý olaylardan sorumlu tutar ve ‘kullananlar tarafýndan susturulduðunu’ öne sürer.
Gün Sazak: MHP Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Gümrük Bakaný iken 27 Mayýs 1980’de silahlý bir sol örgüt (Dev Sol olduðu kayýtlara geçmiþtir) tarafýndan eþiyle gittiði bir ziyaretten dönüþünde aracýndan bavullarý indirirken öldürüldü. MHP camiasýnda halen ‘parti büyükleri’ arasýnda saygýyla anýlýr. Döneminde de, muhalifleri tarafýndan bakanlýðý sýrasýnda gümrüklerdeki dürüst yönetimiyle tanýnýrdý.
Bu iki isim hakkýnda, yukarýdaki Wikipedia bilgilerinden biraz daha ileri araþtýrma yapanlar, tarihe not düþülecek mesajlarýn altýný çizecektir.
***
Cumhurbaþkaný iki isim daha saydý, ‘Kürtler’ bahsinde.
Bu ‘Kürtler’ bahsi de önemli. Zira “Kürt kardeþlerime özellikle seslenmek isterim” hitabýyla özel bir baþlýk açtý Cumhurbaþkaný.
Ve bu baþlýk altýnda iki ismi hatýrlattý:
“Selçuklu Atabeyi Nurettin Zengi ve Eyyubi Sultaný Selahattin Eyyubi’nin torunlarý olarak, bu 4 sütunu (Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet) biz asýrlar içinde birlikte inþa ettik, istikbale de birlikte taþýyacaðýz.”
Nurettin Zengi: (1118-1174) Büyük Selçuklu Devleti’nin Halep Atabeyi ve ‘Urfa Fatihi’ Ýmadeddin Zengi’nin oðlu. Wikipedia’ya göre, Oðuzlarýn Avþar boyundan Zengi Hanedaný’nýn üyesi. Babasý Ýmadeddin Zengi, 1. Haçlý Seferi’nde ‘Kontluk’ olarak yönetilen Urfa’yý fethetti. Ýkinci Haçlý Seferi’ne de bunun neden olduðu söylenir. Ýkinci Haçlý Seferi’nde kaybedilen Urfa’yý kýsa süre sonra yeniden fethetmiþtir.
Selahattin Eyyubi: (1138-1193) Kürtçe adýyla Selahedînê Eyûbî. Mýsýr ve Suriye sultaný; Eyyubi Hanedaný’nýn kurucusu. Nureddin Zengi ile ayný dönemde yaþadý. Babasý ve amcasýnýn, bir savaþta yenilerek kendilerine sýðýnan Ýmadeddin Zengi’yi tutsaklýktan kurtardýðý söylenir. Daha sonra da Zengi’nin yönettiði Halep’e taþýndýlar. Selahattin Eyyubi de burada büyüdü, komutanlýða kadar yükseldi. 1187’de Kudüs’ü Haçlý kuvvetlerinden geri alarak ‘Kudüs Fatihi’ unvanýný kazandý; Üçüncü Haçlý Seferi’nin de Kudüs’e ulaþmasýný engelledi.
Zengi ve Eyyübi ailelerinin, Haçlý Seferleri’ne karþý birlikte savaþmalarý, bugün de Türk-Kürt birlikteliðinin ‘iþgalcilere’ karþý öneminin en veciz örneði olarak gösterilir.
Belki bir ekleme/hatýrlatma daha gereklidir.
Haçlý Seferleri’ne karþý duranlar sadece Müslüman Türk ve Kürt liderleri deðildi. Dönemin ‘büyük güçleri’nin yönetimi altýnda ezilmiþ Ermeniler ve diðer kadim Ortadoðu halklarý da Vatikan merkezli bu ‘güruh’a karþý birlikte direnmiþti.
Hadi bir de bu konuda ‘okuma’ yapalým.
Tarih tekerrürden ibaret olmasýn...