Alışmadığımız şeylere alışmak zorundayız!

Dünya futbolu, oynanmasında değil ama yönetilmesinde büyük değişikliklere uğradı ve uğramaya devam edecek.

Ülkelerin, FIFA tarafından belirlenen tarihlerde oynanan özel maçları; biliyorsunuz artık resmi lig statüsüne kavuşturuldu. Üstelik A,B,C diye adlandırılmasına karşı; bu bir gruplarası lig değil; açıkça birinci, ikinici, üçüncü lig gibi kalite sınıflandırılması içeren organizasyona dönüştü. Çünkü küme düşme var, küme çıkma var... Hatta burada gösterilecek başarıyla, Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri’ne katılma hakkı kazanma fırsatı var. Eski statüde bu tür maçlardaki galibiyetlere 1 puan veriliyordu. Artık 3 puan... Yani iş ciddileşti.

Ama ne yazık ki; bu organizasyonda 3. lige layık görüldük. Boyumuzun ölçüsünü aldık.

***

Artık hepimiz biliyoruz ki; Mali Fair Play açısından kulüplerin denetimi, UEFA’ya ait... Bol keseden para harcama dönemi bitti. Artık ülke federasyonları da, FFP kurallarını uygulamaya sokma zorunda kaldı... Türkiye Futbol Federasyonu da, benzer kuralları içeren Lisans Talimatı’nı yürürlüğe soktu. Puan  silme cezasını getirdi ama, bana göre limiti çok düşük tuttu. 

1,2,3 puan silme yetmez; 6,8,10 gibi yüksek sınırlarda tutması gerekiyordu.

***

FIFA ve UEFA’nın getirmeyi düşündüğü bir başka sınırlama da; başını alıp giden çılgın transfer bedellerini belli bir üst limitte tutmak... Kim olursa olsun, ne kadar ünlü, yıldız, bulunmaz Hint kumaşı olursa olsun; hiç kimseye (Miktar henüz belli değil ama. mesela) 150 milyon Euro’dan fazla ödeme yapılamayacak.... Yani bir tür “Narh koymak” gibi, ücret sınırlama girişimi geliyor.

Bu tür belirlenmiş üst limit miktarı aşma konusunda, kulüplerin yasak delme girişimlerine karşı, nasıl önlem alınacağı konuşuluyor. Belirlendiği an, bu sistem de yürürlüğe girecek.

Şampiyonalar Ligi de, format değişikliği sırasını bekliyor. Şu andaki sistemde; şampiyon olamamış takımların sayısı, şampiyon olanlardan çok daha fazla... Madem böyle bir durum var, hem organizasyonun adını hem de işleyiş mekanizmasını değiştirelim diyorlar. Artık güçlüler güçlülerle, diğerleri kendi aralarında mücadele edecek ki, haksız da değiller. Kesinleşmiş, hatta belirlenmiş bir format yok ama, değişime gidileceği kesin...

Anlayacağınız; geleceğin futbolu, geçmişin hiçbir standardına uymayacak... Hazırlıklı olun!