Bedava yaþýyoruz bedava,
Hava bedava, bulut bedava
Diyor Orhan Veli. Bugün yaþasaydý þiirin devamý çok farklý olurdu herhalde. Nasýl mý? Sanal yaþýyorum sanal, silikon vadisinde yapayalnýz. Çiftlik bedava, meyve sebze bedava, çiçek bedava, birbirimizin halini hatýrýný sormamak bedava. Baþkalarýný býrak kendimize bile hayrýmýzýn olmamasý ise...
Son günlerde moda olan, internet üzerinde kurulan sanal çiftliklerde sebze meyve yetiþtirmeler, hayvan beslemeler, inek saðmalar tanýðým birçok kiþiyi etkisi altýna almýþ durumda. Daha da üzücü olan insanlarýn, ailelerine ve çevrelerine faydalý olmak yerine, zamanlarýný gömdükleri bu çiftlikler için kredi kartýyla sanal tohumlarda alýyor olmasý...
Bu çýlgýnlýða nasýl gelindi? Her zaman savunduðumuz, kiþi ve toplumlarýn ýslahý için, görsel ve iþitsel medyanýn, arama motorlarýnýn belli bir kontrol altýnda tutulmasýdýr. Nitekim demokrasi her þeyin özgür olmasý demek deðil, özgürlüklerin baþkalarýnýn haklarý ihlal edilmeden kullanýlmasý demektir. Bu nedenle milli ve manevi deðerlerin her daim ayakta tutulmasý gerekmektedir ki; insanlarýmýz “Farmville” gibi oyunlara ne zamanlarýný ne de paralarýný harcasýnlar. Gelecek nesillere iyi örnek olup, zamanlarýný hem kendileri hem de baþkalarý için daha faydalý iþlerde geçirsinler.
Osmanlýnýn baþarýsý; toplum ilimde ilerlerken irfanda da geri kalmasýn diye Padiþahýn danýþabileceði manevi liderlerin varlýðýnda gizliydi. Fatih Sultan Mehmet ve Ak Þemsettin, Kanuni Sultan Süleyman ve Þeyh Yahya Efendi Hazretleri gibi. Böylelikle padiþahlar rasyonel kararlarý, toplum ýslahýna ve kiþilerin faziletine yardýmcý olacak þekilde, irfanla harmanlayarak alýrlar ve konuþurlardý. Ne zaman ki ahlak ve faziletle yoðrulmadan rasyonel kararlar alýnmaya baþlandý, Osmanlý da gerilemeye baþladý ve akabinde çöktü.
Biz gözümüzün önünde beliren tehlikelerin farkýna varamamýþýz demek ki. Milli ve manevi konularda ki deformasyon toplumun manevi çöküþünü tetikler. Zamanýnýn kutbu olan Kanuni Sultan Süleyman’ýn sütkardeþi Þeyh Yahya Efendi Hazretlerinin de dediði gibi “Devleti yönetenler ‘ne me lazým’ demeye baþladýðýnda, o devlet çökecek demektir.”