Alkali diyeti yalanı

Yanlış diyet uygulamaları arasına Alkali diyeti de katıldı.  Bu sistemi öneren diyetisyen veya hekimin meslek eğitiminden şüphelenmemek mümkün değil. Alkali diyeti önerenlerin arkasındaki teori; et, süt, şeker, kafein, alkol, yapay ve işlenmiş yiyecekleri yemekten kaçınmak, daha fazla taze sebze, meyve ve kuruyemiş tüketerek vücudun pH seviyesini dengede tutmaktır. Bu diyeti uygulayacak kişiler kesinlikle rafine şeker tüketmemeleri konusunda uyarılır.

Öneriler etiğe uygun değil

Bu sistem beslenme bilimini çok iyi bildiği nötr, asit ve baz yapan yiyeceklerin gruplarını uygulayıcılarına öğretmek ister. Nötr yapanların şeker, yağ, çay, kahve, nişasta; asit yapanların et, yumurta, peynir, tahıllar, erik, armut; alkali yapanların süt, sebze, meyve ve yağlı tohumlar olduğunu anlatır.  Alkali beslenme diye anlatılan beslenme önerilerinin öncelikle hem bilime hem de etiğe uymadığını şu şekilde açıklamak isterim. Evet pH dengesi vücut için önemli ve bunu vücut her ne koşulda olursa olsun zaten kendi kontrol sistemi ile denetliyor. Bu denetleme sisteminde yaşlanma, çok yeme, az uyuma, çok asitli yeme gibi etkenler maalesef vücudun asit-baz dengesi kontrolünü değiştirmiyor. Vücut sadece açlık grevi gibi özel durumlar dışında bu dengeyi asla bozmuyor. Bu nedenle bu kadar da bilinen bir beslenme öğretisinin saptırılarak anlatılmasına tamamen karşı çıkıyorum. Oldukça önemli bir detayı sizlerle paylaşıyorum. Vücudumuzdaki hücrelerin çalışması nötr ortamlarda olur. Ancak vücudumuz bu sıvıların nötr ortamda tutulması için hiçbir şeyden etkilenmeyen bir denetim mekanizması bulunur. 

Hiçbir bilimsel dayanağı yok

Yiyeceklerin içerisindeki asit veya alkali yapan mineraller birbirlerini dengeleyerek ya da metabolizma sonucu oluşan asitlerle birleşerek bir denge içerisinde vücut sıvısının nötr ortamda kalmasını sağlar. Bu tıbbi kural  hiç değişmez ve özel yiyeceklere, alkali su gibi bir içeceğe de gereksinim duymadan ömür boyunca düzenli çalışmasına devam eder. Beslenmemizin asit veya baz oluşturan yiyeceklerden zengin oluşu kanın nötr durumda kalmasını asla etkilemez. Diyetinizde çok fazla asit veya baz oluşturan yiyecek bulunsa dahi kanın asit veya alkaliye dönüşme durumu da asla yaşanmaz.