Alkol üzerinden artistik laikçi þiddeti

Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, Cumhuriyet tarafýndan Evkaf ve Þer'iyye Nezaretinin laðvýndan sonra kuruldu. Yýllar içinde Türkiye'nin demokratikleþmesi, din ve devlet iliþkilerinin deðiþmesine paralel bir þekilde Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn da fonksiyonlarýnda deðiþmeler oldu. Fakat üç ana rolü var. Anayasal olarak da bunlar belirlenmiþ. Ýbadet yerlerinin bakýmý, ibadet yerlerindeki imam vs. görevlilerinin atanmasý ve halkýn din açýsýndan aydýnlatýlmasý. Yani din hizmetleri, bunlarýn alt yapýsý ve bir de halký din açýsýndan aydýnlatmak.

Diyanet, doðrudan emir yetkisine sahip deðil. Dini irþat, teblið ve bildirme yetkisi var. Bu nedenle Ýslamiyet ile ilgili çeþitli konularda halký aydýnlatan bir takým açýklamalar, vaazlar ve yorumlar yapýyor. Son dönemlerde sýk sýk Diyanetin halký aydýnlatma yönünde attýðý adýmlarla ilgili çok gayri ciddi tepkiler var. Ýslam'da alkol haramdýr. Peygamber de onu satan, üreten ve hizmet edene de lanet ediyor.

Dogmatik laikler, kalkýp "hayat tarzýma müdahale edemezsin. Sen kimsin diyanet? Gençlere karýþma, onlar hayatýný istediði gibi yaþar" gibi garip tepkiler ve söylemler üretiyorlar. Bunlar hiç mi camiye gitmez, bir Cuma günü vaaz dinlemez. Hadi inanmýyorlarsa bari gözlem yapmak için gider insan. Senin toplumunda yaþanan bir gerçek. Camilerde her zaman vaazlarda alkolün haramý anlatýlýr. Bu konuda ayetler ve hadisler, âlimlerin sözleri ve yine konuyla ilgili kýssalara yer verilir. Usul budur. Kimse de kalkýp hoca sen ne anlatýyorsun, hayatýmýza müdahale ediyorsun demiyor. Ýçlerinde alkol alanlar da vardýr büyük ihtimal. Ama onlar da bunu ikaz ve teblið görür. Hatýrlatma diye algýlar. Haramý da bilir. Fakat þu an vazgeçemiyorum, bir gün býrakýrým der. Bu toplumdaki tutum sosyolojik olarak da budur.

Fakat dogmatik laikçilerimiz, diyanetin dinde olanlarý anlatmasýný bile hayatlarýna müdahale olarak görüyorlar. Sanki diyanet alkol alan adamý tutmuþ ve onu zorla bundan vazgeçiren bir müdahalede bulunuyor.

Bir de "sen kimsin diyanet?" gibi bir kabadayý aðzý var. Külhanbeyi aðzýyla racon kesiyor. Gazetecilik deðil de külhanbeylik yapýyor. Bir baþka oyuncunun pozlarý buna eþlik ediyor. "Rakýma karýþamazsýn lan" mesajý veren mizahý tükenmiþ berduþluk halleri bunlar. Sanýrsýnýz plajlar kapatýlmýþ, otellerde alkol yasaklanmýþ.

Hayat tarzý tartýþmasýný yapýyorlar. Alkolünü istediði gibi, istediði yerde, sere serpe gönül rahatlýðýyla alacak ve din de haram demeyecek. Kusura bakmayýn! Bu din açýk ve net. Alkolü de yasaklar, peygamber de onu üreten, yayan, satan ve hizmet edeni lanetler. Türkçede "lanetli iþ" derler. Bu manada da kullanýr. Ne Allah'a akýl verecek durumdasýnýz, ne de peygambere yol gösterecek. Din, bu toplumda konuþulacak. Sizler de haddinizi bileceksiniz. Alkolünüzden önce siz haddinizi bileceksiniz!

Alkolün kadýna þiddet, fuhuþ ve trafik kazalarýndaki etkisi bariz. Laikçi medya bunlarý pek haber yapmaz. Nice kadýn alkolik adamlarýn þiddetine maruz kalýr, bundan bahsetmezler. Acaba bunlar alkol endüstrisinin tetikçiliðini mi yapýyorlar? Bunu bile yapýyorlarsa bu nasýl bir cesaret! Keyfi için Allah'ýn ayetlerinin konuþulmasýný istememe hadsizliði, diyanete saldýrarak kamufle ediliyor. Aslýnda saldýrdýklarý doðrudan Allah'ýn kelamý ve peygamberin sözleri. Bunu da gençlerin, haklarýn, hayat tarzlarýn arkasýna saklanarak yapýyorlar.

Allah'ýn ayetlerini ve peygamberin sözlerini kamuya konuþmayý ve açýklamayý yasaklamayý istemek... Güya diyanetin zaaflarýna ve yanlýþlarýna sýðýnarak da bunu normal göstermek... Egoist ve cahil bir ruh! Bireysel olarak da öyle, grupsal olarak da.