Kiþiden kiþiye deðiþmekle birlikte alkol alýmýndan kýsa bir süre sonra ortaya çýkan ilk belirti çakýr keyiflilik olarak bilinmektedir. Bunu takip eden süre içinde kiþide öforik neþe, fazla konuþma, gereksiz cesaretlilik, kavgacýlýða meyil, sýr saklayamama gibi enerjik ve mutlu ruh hali gözlemleniyor.
Önce mutluluk sonra depresyon
Alkol uyarýcý ve ýsýtýcý olarak bilinmesinin tersine depresyon ve ýsý kaybýna neden olan bir öðedir. Ayrýca su çekici ve asidoz özelliði nedeniyle beyin, beyin zarý ve beyin omurilik sývýsýný azaltarak, damarlarý geniþleterek baþ aðrýsýna ve dengesizliðe yol açmaktadýr. Beynin oksijen kullanma yeteneði alkolün etkisiyle azalýyor. Özellile irtifa alýndýkça düþen oksijen basýncý altýna beynin olumsuz etkilenmesi daha da artar. Bu nedenle yüksek irtifada çalýþan daðcýlar ve pilotlarda alkolün zihinsel ve fiziksel performansa olumsuz etkileri karada olduðundan 2-3 kat fazladýr. Ayrýca alkolün alýndýðý ortamýn havasýzlýðý, gürültü, sigara dumaný, uykusuzluk, kötü beslenme gibi etmenler de alkolün etkilerini artýrýr. Alkolün olumsuz etkilerinin azaltýlmasý için ýlýk duþ ve þekersiz kahve içmek gibi öneriler yapýlsa da en geçerli olan dinlenmedir.
En iyisi denememek
Kronik alkol kullanýmý gastrit, siroz, polinevrit, myokardit, vasküler bozukluklar, ateroskleroz, vitamin yetersizlikleri gibi organik, sözünde duramama, yalan, þüphecilik, kavgacýlýk gibi kiþilik bozukluklarýna, ruhsal ve sosyal problemlere de yol açar. Sosyal veya düzenli alkol kullanmayan bireylere alkol kullanýn tavsiyesi vermek vücut saðlýklarý için tehlikelidir. Buna raðmen nadiren alkol kullananlara ertesi gün en az 800 mikrogram folik asit desteði almalarýný önerebilirim.
KANDA TEHLÝKELÝ GEÇÝÞ
Kan alkol düzeyi yüzde 50-100 mg: Çakýrkeyiflilik, sarhoþluk
Yüzde 100-150 mg: Sarhoþluk
Yüzde 150-200 mg: Performans bozulmasý ve intoksikasyona gidiþ,
Yüzde 300 mg: Koordinasyon bozukluðu, bilinç kaybý,
Yüzde 400-500 mg: Koma ve ölüm olasýlýðý vardýr.