Alkolle mücadele ‘takýntýsý’

Yaz artýk iyice kendini belli etti ve bu yýl da bildik tartýþma konularý gündeme sýzmaya baþladý. Bunlarýn baþýnda ‘içki’ konusunda alýnmasý düþünülen tedbirlere tepkiler geliyor. Tepkilerin özeti þu: “Böyle giderse bunlar içkiyi bütünüyle yasaklayacak...”

‘Bunlar’, yani Ak Parti hükümeti...

Aslýnda yapýlmaya çalýþýlan, pek çok Batý ülkesinin yýllardýr uyguladýðý esaslarýn bize taþýnmasýndan ibaret. Pek çok ülkede içkili mekânlar için tahsisli bölgeler var; sokakta içki içilmesi yasak... Belli yaþtan (genellikle 21 yaþýndan) küçüklere ve belli saatten (genellikle 22.00’dan) sonra herkese alkollü içecek satýlamýyor... Ýçki fiyatlarýna devlet karýþýyor o ülkelerde, fiyatlarýn düþük olmasýna izin verilmiyor... Televizyonda içki reklâmý da yasak.

Bunun sebebi, ABD’yi, Rusya’yý, Kanada’yý, Ýngiltere’yi yönetenlerin ‘ideolojik takýntýlarý’ deðil; tam tersine, devletler hem vatandaþlarýný hem de kendilerini düþünerek bu tür uygulamalarý zorluyor...

Ýngiltere’yi ele alalým. 1990’dan baþlayarak gençlerin alkol tüketimi ikiye katlandý bu ülkede. Ortalama bir Ýngiliz bir yýl içerisinde on litre saf etanol tüketmiþ oluyor... Sonuç korkunç: 1970’lerden buyana siroz ve diðer akciðer hastalýklarý ortayaþ erkeklerde sekiz kat, kadýnlarda yedi kat arttý. Ýngiltere’de hükümet, varolan kýsýtlamalara ek olarak, Kanada’da olduðu gibi alkollü içki fiyatlarýný düzenleyecek bir komite kurma hazýrlýðýnda.

Rusya alkol tüketiminin çýlgýnca yaþandýðý bir ülke; ortalama bir Rus yýlda onbeþ litre alkol tüketiyor... Sonuç burada da korkunç: 120 ülke arasýnda ortalama yaþýn en düþük olduðu ülke Rusya. Alkol tüketimi yüzünden meydana gelen erken ölümler 1990 ile 2010 yýllarý arasýnda yüzde 40 artmýþ görünüyor. Bu yüzden, toplumu ‘daha saðlýklý’ kýlma yolunda zorlayýcý adýmlar atýlmaya baþlandý.

Yeni yasayla, 1 Ocak tarihinden itibaren, diðer alkollü içecekleri zaten satamayan bayilerde bira satýþý da yasaklandý Rusya’da. 23.00 ilâ 08.00 arasýnda hiçbir yerden alkollü içki satýn alýnamýyor. Ýçkiye yüksek vergi uygulanýyor. Kamuya açýk alanlarda içki içilmesi yasak. Rusya da içki reklâmýný yasaklayan ülkelerden...

ABD’ye bakalým: Ülkede 21 yaþýndan küçüklere içki satýlamaz, içki servisi yapýlamaz. Marketten aldýðýnýz alkollü içeceði elinizde tutarak evinize gidemezsiniz, saklamanýz gerekir. Sokakta ve parklarda içki içene aðýr cezalar verilir. Alkollü araç kullananlar, bazý eyaletlerde, aylar boyu hapis cezasýný göze almak zorundadýr.

Özetleyecek olursam, þimdilerde bizde de hükümetin ilgi alanýna girmiþ görünen alkol alýþkanlýðýyla mücadele konusu, Batý ülkelerindeki uygulamalara yetiþme amaçlý. O ülkelerde olduðu gibi, bizde de, nesillerin saðlýklý yetiþmesine dikkat etmekle giderek artan alkole baðlý hastalýklarýn tedavi masraflarý da azaltýlmak isteniyor.

Tedbirler alýnýr, halk bilgilendirilir, yine de içmek isteyen yüksek bedelini ödeyerek izinli yerlerden istediðini temin eder... ‘Yasak’ bu uygulamanýn neresinde?

Moda’da sokakta içerek çevreyi rahatsýz edenleri hizaya sokmaya çalýþan CHP’li Kadýköy Belediyesi ve durumdan þikâyet eden Moda halký da mý ‘ideolojik’ saplantýlý?