Alkolle saðlýk olmaz

Son dönemde birkaç kadeh alkolün kalp saðlýðýný koruduðu yönünde ortaya atýlan tezlere itibar  etmeyin. Bilimsel verilere göre alkolün her damlasý kalp, karaciðer ve akýl saðlýðýna zarar.

Saðlýklý yaþam için günde 1 veya 2 kadeh alkol tüketiminin kalp açýsýndan yararlý olduðu söylentisi yalan.  Çoðu kardiyolog, karaciðer uzmaný, akýl saðlýðý uzmanlarý saðlýklý bir vücut için alkolden uzak durulmasý gerektiðini bildiriyor. Düzenli alkol kullanýmýnýn öncelikle karaciðerde hasar yarattýðýný unutmamak gerekiyor.

Kokteyller hiç masum deðil

Alkolün karaciðer hücrelerinde siroza kadar giden klinik tabloya neden olduðu bir gerçek. Çoðu karaciðer uzmaný yaptýklarý yýllýk saðlýk kontrollerinde alkol kullanan her 3 kiþiden 2’sinde karaciðer yaðlanmasýnýn olduðunu bildirmektedir. Düzenli ve özellikle hafta sonu içilen fazla miktardaki alkolün kan basýncýný arttýrdýðý hatta kalp kaslarýnýn erimesine neden olduðu belirtilmektedir. Dünya Kanser Araþtýrma Vakfý ve Amerikan Kanser Araþtýrma Enstitüsü alkol kullanýmýnýn aðýz, yutak, boðaz, meme, kolon ve rektum kanserleri arasýnda ciddi bir iliþkinin olduðunun altýný çiziyor. 1 gram alkolün neredeyse yað kadar kalori saðladýðý düþünülürse alkol indirek olarak kilo alýmýna da neden oluyor. Kilo açýsýndan en riskli alkoller; raký, cin, viski, votka, rom, beyaz þarap, taze meyve sularý ile hazýrlanmýþ tüm alkoller ve likörler. 

Beyin hücreleri etkileniyor

Alkol sadece direk organ hasarý deðil; suç oranýnýn artmasý, otomobil kazalarýnýn oluþmasý ve ruh saðlýðýný etkilemesi açýsýndan da olumsuz etkileri olan bir içecek çeþididir. Son araþtýrmalar ýlýmlý alkol tüketiminin bile beyin hücrelerinde harabiyete neden olduðunu gösteriyor.