Son yýllarda þarap ve biranýn saðlýklý olduðuna, bazý hastalýklardan koruduðuna iliþkin yaygýn bir inanýþ oluþtu. Bu iddialara kulak asmayýn. Alkolün her türlüsü vücudu olumsuz etkiliyor.
Dünyada da genel bir kaný vardýr: Þarap saðlýklýdýr. Bir de antioksidan içeren alkollerden siyah bira veya taze meyvelerle hazýrlanmýþ düþük yoðunluklu alkol içeren kokteyller masummuþ gibi sunuluyor. Aslýnda alkolden ne kadar uzak durulsa saðlýk açýsýndan o kadar faydalý. Ýþte alkolün vücutta yaptýðý olumsuz tahribatlardan bazýlarý...
-Sindirim sistemine etkileri: Az miktarda alýnan alkol, mide suyunun fazla salgýlanmasýný saðlayarak iþtahý arttýrýr. Midede alkol artýnca enzimlerin yapýsý bozulur, midenin boþalma hýzý yavaþlar ve sindirim güçleþir. Uzun dönemde sýk alkol almak gastrit, ülser ve pankreatitis denilen pankreasýn iltihaplanmasýna neden olur.
-Sinir sistemi: Kanýmýzdaki alkol miktarý arttýkça beyindeki etkiler hýzla görülmeye baþlar. Bizlerin davranýþlarýný dengede ve denetim altýnda tutan merkezi etkisizleþir. Eðer vücuda daha fazla alkol alýnýrsa görme ve duyma da olumsuz etkilenir. Uzun süre alýnan alkol, bir sinir sistemi hastalýðý olan ve Vernicke Korsakof adý verilen tedavisi güç hastalýða neden olur.
-Karaciðer: Alkolün enerji deðiþimi karaciðerde olduðu için en fazla bu organý tahrip eder. Fazla alkol alýmý karaciðerde alkolün, karbondioksit ve suya parçalanmasý güçleþtiðinde karaciðerde yað yapýmý baþlar ve karaciðer yaðlanmasý olur. Karaciðer çalýþmasý güçleþir. Hepatit ve siroz hastalýðýna zemin hazýrlar.
-Dolaþým: Alkol alýmý ile kalp atýþý artar ve kanýn damarlardaki akýþý hýzlanýr. Vücudun yüzey bölümlerinde ise damarlarýn geniþlenmesine karþýn iç kýsým büzülür ve kalbin de zayýf çalýþmasýna neden olur. Kiþi alkol aldýðýnda B1 vitamini denilen tiamine gereksinim arttýðýndan, vücut bu tiamini saðlayamadýkça da kalp geniþlemesi oluþur.
-Tansiyon: Alkol alýmý ile B6, folik asit, magnezyum, potasyum ve B2 vitamininin de yetersizliði açýða çýkar. Bunun sonucunda farklý anemi çeþitleri, ince baðýrsaðýn yapýsýnýn bozulmasý ve tansiyonda artýþ gözlenen diðer ciddi yan etkilerdir. Eðer keyif için alkol alýrsanýz, haftada 3 kere ve 1-2 kadehi geçmemek önemli.