Ýslam dünyasýnda Yahudi karþýtlýðýna dayalý provokasyonun her zaman müþterisi oldu. Türkiye’yi de hedef alan birçok insanlýk dýþý kanlý eylemin gerekçesi yapýldý. Müslüman gruplar nasýl gaza geldiklerini anlamaya baþladýkça daha az kýþkýrýr oldular. Ancak Yahudi karþýtlýðý formu, ýrkçý politikacý, özgürlükçü (!) karikatürist, Ýslam düþmaný rahip profillerle takviye edildi. Hakaretle saðlanan kýþkýrma yeterli bulunmayýnca iþ Kur’an yakmaya kadar vardýrýldý.
Adýna film denen son rezaletle bu provokasyon prosedürünü güncellendi ve doðrudan ‘Arap Baharý’nýn estiði ülkelere özel hale getirildi. Ýngilizce reklam diliyle “All in One/Hepsi bir arada”: Yahudi, ýrkçý Hýristiyan rahip ve adresi iþaret eden Kýpti Mýsýrlý...
Bombanýn pimi çekildi ve Arap Baharý’nýn baþladýðý ‘sosyal medya’ya býrakýldý; youtube ve twitter’a...
Tezgah kýsa sürede deþifre oldu. Ama iþ iþten geçmiþti. 33 yýl aradan sonra bir ABD Büyükelçisi ‘bu filmi protesto eden’ kalabalýklarýn eyleminde, üstelik ‘demokrasi ve özgürlük getirdikleri’ bir ülkede öldürüldü.
Bunun Washington’daki adý, “vatandaþlarýný dünyanýn her yerinde korumasýyla ünlü Amerika’nýn büyükelçisini koruyamamasý”dýr. Bu da provokasyonun bir baþka -belki de asýl- hedefini gösteriyor: Obama yönetimi.
ABD’deki seçime birkaç ay kaldý. Adaylardan biri “bir Müslüman babanýn çocuðu” olan Demokrat Baþkan Barrack Hüseyin Obama, diðeri dünyaya savaþ getirmekle ünlü baba-oðul Bush’larýn devamý olan Cumhuriyetçi Mitt Romney...
Ekonomiyi, halkýnýn refahýný ve kamu hizmetlerini önceleyen Baþkan ile bunlarýn ‘güç’le saðlanabileceðini iddia eden rakibi...
Ortadaki ‘malzemenin’ kime yarayacaðýný tahmin etmek zor deðil.
ABD siyasetini yakýndan izlemiþ gözlemciler, bu olayýn seçimde Obama aleyhine kullanýlacaðý görüþünde. Romney, iþe koyuldu bile. Ýlk tepkisinde Obama’nýn “Ýslam dünyasýna yakýnlýðý”ný hatýrlattý örneðin. STAR Gazetesi Dýþ Haberler Koordinatörü Nuh Yýlmaz, Obama yönetiminin ilk dönemini Washington temsilcisi olarak yakýndan izleyen gazetecilerden... “ABD Büyükelçisinin öldürülmesi iç siyasette kullanýlacaktýr. Obama’nýn Usame Bin Ladin’i öldürmekle kazandýðý mevziye zarar verecektir” görüþü ona ait.
Bir baþka görüþ ise Türkiye’deki siyasetin tersi bir durumu iþaret ediyor: “Romney bu durumu Obama’yý yýpratmak için kullanýr ama seçimlerin tek konusu haline getirmez, Amerikan halkýnýn ülkesine olan inancýný sarsacak boyuta taþýmaz.”
Olaylarýn iç politikadaki karþýlýðý, ABD’nin tavrýný da belirleyecek. Obama’nýn “Böyle film olmaz, adamlar öfkelenmekte haklý” demeyeceði açýk. Örneðin, ABD Dýþiþleri Bakaný Hillary Clinton’un açýklamasýna benzer bir mesajý ABD Temsilciler Meclisi’nin tek Müslüman üyesi Keith Ellison, twitter hesabýndan verdi dün: “Bu amatör ve aptalca videoyu gördüm. Ama bunlar masum insanlarýn öldürülmesine gerekçe olamaz.”
ABD elçisinin öldürülmesine “Amerikanvari” karþýlýk verilecek. Ama kýþkýrtýcýlar da gereken karþýlýðý alacak mý?
Ýngiliz Independent gazetesinin kýdemli Ortadoðu muhabiri Robert Fisk, bundan emin deðil: “Bana Kahire ve Bingazi’deki kargaþanýn 11 Eylül’ün yýldönümüne rast getirilmiþ olup olmadýðýný soruyorlar. Hiçbirinin aklýna, provokatörlerin bu videoyu yayýnlama tarihini 11 Eylül’e denk getirmiþ olmalarýný sormak gelmedi.”
Ancak Nuh Yýlmaz, olaylarý sadece bu filme baðlamýyor ve bir baþka yöne daha dikkati çekiyor: “Evet bir provokasyon var. Ama asýl sorun, bu provokasyona hazýr kalabalýklarýn olmasýdýr. Washington da, Arap Baharý’na destek verirken, o ülkelerde sadece belli gruplarla birlikte çalýþmanýn yeterli olmadýðýný görmeli. Ýþbirliði yaptýklarý gruplarýn bütün ülkeyi temsil edip etmediðini sorgulamalý.”