Allah reytingini versin

İrfan Değirmenci’nin bana yönelik eleştirilerini ve yanıtlarımı bugüne saklamıştım. Önce gelen mesajı okuyalım: “...Bir TV eleştirmeni olarak objektif davranmadığınızı düşündüğüm için çok fazla takip ettiğim bir isim değilsiniz sadece. Kanal D Ankara büroda iyi bir muhabir olduğumu söylemişsiniz ne mutlu bana. (...)19 yılık meslek hayatımda 1 ay CNN Türk’te program yaptım, o süre içinde aynı zamanda Kanal D sabah haberlerini hazırladığım için CNN Türk’teki programı kendi isteğimle sonlandırdım. O, 1 aylık yapımla beni ‘başarısızdı’ diye yaftalamışsınız, saygı duyarım. Ama şu an yapmakta olduğumuz sabah haberlerini “Haber olarak görmediğiniz için izlemediğiniz” yorumunu en hafif tabiriyle saygısızlık ve TV eleştirmenliğinden anlamamak olarak değerlendiririm. Bir eleştirmen, son 7 yıldır sabah ekranında dengeleri değiştiren, agb, sbt, tns tüm rayting ölçümlerinde bugüne kadar hiç bir haber bültenine nasip olmamış izlenme oranlarını yakalayan, bir çok kanalın ana haber bültenlerini sıralamada geride bırakan bültene nasıl kayıtsız kalır, bunu anlayamıyorum.”

***

İddialı olmayı anlarım, bir yere kadar da saygı duyarım ama bir yere kadar. Birincisi İrfan Değirmenci dahil kimseyi yaftalamam, CNN Türk’teki program başarısız bir programdı zaten başarılı olsa hala yayında olurdu.

İkincisi, sadece İrfan Değirmenci’nin değil popüler kanallardaki sabah haberlerini seyretmediğimi yazdım zira bana fazla interaktif geliyor, ben sabahları sadece haber almak istiyorum. Bu işin etiği basittir, televizyon eleştirmeni seyretmediği programı yazmaz yoksa kimi seyredip kimi yazacağına kendi karar verir.

Reyting meselesine gelince, Kanal D’de ekrana çıkmanın avantajı bir yana reyting kalite ölçütü değildir. İz TV de bunun canlı örneğidir. 

***

İrfan Değirmenci Kanal D’deki başarısını anlattığı uzun bir bölümün ardından “İzlenme, izlettirme, konuşulma, reklam yapma, şov yapma, popülizm gibi bir derdim hiç yok” diye devam ediyor. Sondan başlayayım, şöhret zenginlik gibidir, insan hep daha fazlasını ister. Bunu istemek ayıp değil ama isterken istemiyormuş gibi yapmak bana ayıp gelir. 

Fazla sıfat tamlaması ve böbürlenme sevmem ben, Allah bu arkadaşın reytingini bol etsin...