Alman Meclisi’nde PKK destekçileri

Özlem Zengin ile birlikte hazýrladýðýmýz ve Pazar günleri Ülke TV ekranlarýnda yayýnlanan Ýnce Fikir programýnda Ýdris Kardaþ ile birlikte Mustafa Yeneroðlu konuðumuzdu. AK Parti Ýstanbul milletvekili olan Yeneroðlu Almanya doðumlu ve 40 yýllýk ömrünün 39 yýlý Almanya’da geçmiþ bir hukukçu. Sivil toplumda çalýþmýþ, dolayýsýyla Almanya’daki Türk toplumunun sorun ve çözümlerine olduðu gibi Alman hukuk sistemine, siyaset iklimine ve toplumsal dinamiklerine de son derece hâkim. Asimile olmamýþ. Hatta “entegre” tanýmýný da sorunlu buluyor ve “entegrasyonda tek yönlü uyum vardýr, biz karþýlýklý etkileþimi savunmalýyýz” diyor. Dün Cumhuriyet’te Cem Özdemir röportajýný okuyunca daha iyi anlýyorsunuz bu ayrýmý ve olumsuz sonuçlarýný. 

Dolaysýyla Yeþiller Partisi Eþ Baþkaný Özdemir’in ýsrarýný, Alman Parlamentosundan geçirilen ve 1915’e soykýrým diyen yasayý ve olup biteni anlatabilecek en doðru isim Mustafa Yeneroðlu.

Dinlediklerimden çýkardýðým çok önemli iki nokta var.

Bir: Almanya, 1915 olaylarýný ve dolayýsýyla tehcir dolayýsýyla Ermenilerin yaþadýðý acýlarý Türkiye’ye karþý araçsallaþtýrýyor. Amacý Erdoðan’ýn þahsýnda Türkiye’yi köþeye sýkýþtýrmak ve mülteciler konusunda Türkiye’yi kendi menfaatlerini savunamaz hale sokmak.  

Ýki: Alman Parlamentosunda Türkiye karþýtý bir blok var. Sol Parti baþta olmak üzere Yeþiller Partisi hem milletvekilleri düzeyinde hem kurumsal olarak açýkça PKK’yý destekliyor.

Þöyle diyor Mustafa Yeneroðlu: “Alman Sol Parti PKK’yla doðrudan iliþki içinde. Yeþiller Partisi bunu HDP üzerinden yapýyor. AK Parti milletvekili adayý olarak seçimler öncesinde Almanya’da nereye gitsem karþýmda Cem Özdemir’i buluyordum. Yeþiller Partisi ve Sol Parti milletvekilleri HDP için bizatihi çalýþýyordu. Almanya Türkiye’ye “içiþlerimize karýþma” diyor ama parlamenterleri Türkiye iç siyasetinin içindeler. Üstelik militarist sol jargonla Türkiye düþmanlýðý üzerine kurulu bir söylemle. Yeþiller Partisi “HDP’ye kayýtsýz þartsýz destek veriyoruz” açýklamasýný resmi olarak yaptý. Alman Parlamentosu’nun dörtte birinden büyük bölümü halihazýrda PKK ve siyasi uzantýlarýyla iþbirliði içindedir. PKK’nýn barbarlýðý, suçlarý ve HDP’lilerin suçlara iþtirakiyle ilgili tek haber yoktur Almanya’da. TV programlarýnda PKK, terör saldýrýlarýndan olabildiðince uzak tutulur, terör örgütü olarak deðil Kürt Ýþçi Partisi olarak anýlýr.” 

1915 olaylarýný soykýrým olarak kabul eden ne ilk, ne tek ülke Almanya; 29. ülke. Bu ülkelerin hiçbiri bu kararý herhangi bir belgeye, tarihçiler komisyonuna ya da mahkeme kararýna dayandýrarak vermedi. Almanya ise araçsallaþtýrdýðý Ermenilerin yanýna Hýristiyan vurgusu da koyarak Almanya’da yükselen Ýslamofobiye ve aþýrý saða meze yaptý tarihi bir olayý.

Üstelik Türkiye ile her alanda güçlü ve köklü iþbirlikleri ve en önemlisi Almanya’da üç milyon Türkiye’ye baðlý Türk kökenli nüfus varken? Türkiye’nin Almanya’ya olduðundan çok Almanya’nýn Türkiye’ye ihtiyacý ortadayken?

Çünkü AB’nin mülteci politikalarý Türkiye’nin stratejik önemini artýyor ama bunun gereðini yapmak istemiyor Almanya. Karþýsýnda kendi menfaatlerini önceleyen bir Türkiye deðil, muhtaç ve itaatkar bir Türkiye görmek istiyor.  

Ama Türkiye’de deðiþen iradeyi, siyasetin milletin bu iradesinden neþet ettiðini görmemekte ýsrar ettikçe daha çok bekler.  

Son bir eðlencelik... Almanya’nýn 1914’de Namibya’da 80 bin insaný açýk talimatla ve elimine amacýyla öldürmesine dair soykýrým yasa tasarýsý 2007’den beri, sonuncusu 27 Mart olmak üzere beþ kez gelmiþ Alman Parlamentosuna. Hep reddedilmiþ. Soykýrým konusunda hassas Cem Özdemir’in Yeþiller’i ne yapmýþ dersiniz? Banko! Çekimser kalmýþ...