Alman medyası gizli belge yayınlayınca...

Pazartesi günkü yazımda Alman medyasında milli güvenliği ilgilendiren meselelere el atılırsa kimsenin gözünün yaşına bakılmayacağını belirtmiş ve şöyle yazmıştım: “Alman soluna yakın Netzpolitik.org haber sitesi, iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Dairesi’nin interneti gözetleme faaliyetlerini artırmayı planladığına dair bir haberi iki bölüm halinde yayınladı. Aynı haberde Anayasa’yı Koruma Dairesi’nin birkaç gizli belgesini olduğu gibi kullandılar. 

İstihbarat teşkilatı bunun üzerine hemen harekete geçti ve Federal Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık haberi yazan André Meister ve sitenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Markus Beckedahl hakkında vatana ihanet suçlamasıyla soruşturma başlattı. Savcılık bu soruşturmayı açarken hiç tereddüt etmedi. Çünkü mesele milli güvenlikse Almanya’da hiç kimse buna karşı çıkamazdı.

Frankfurter Allgemeinen Zeitung’un iki gün önceki bu soruşturması şimdilik durduruldu. Gazete, Federal Başsavcı Harald Range’nin soruşturmayı şimdilik durdurma ve konuyla ilgili hazırlanacak raporu bekleme kararı aldığı bilgisine yer verdi. Yani müfettişler haberle ilgili geniş bir araştırma yapacaklar ve savcılığa sunacaklar. Rapora göre savcılık soruşturmayı yeniden başlatacak.”

İki gün önce Alman Adalet Bakanı Heiko Maas, Federal Savcı Harald Range’a daha fazla güvenmediğini gerekçe göstererek savcıyı görevden aldı. Maas, “Başbakanlık’la mutabakata vararak, Cumhurbaşkanı’ndan Range’ı emekli etmesini istemeye karar verdim. Kendisinin halefi Münih Başsavcısı Peter Frank olabilir” dedi.

Tabii bizdeki yeminli hükümet ve vatan düşmanları bunu hemen Alman devletinin gazeteciliğe ne kadar saygılı oldukları şeklinde haber verdiler. Halbuki dava düşmedi. Sadece savcı görevden alındı ve yerine bir başkası atandı. Vatana ihanet davası olduğu gibi devam ediyor. Üstelik Alman ana akım medyasında Andre Meister ve Markus Beckedahl’ı savunan marjinal kesimler dışında kimse yok. Üstelik Alman iç istihbaratına bakan Anayasayı Koruma Daire Başkanı bu iki gazeteci için doğrudan “Evet bunlar vatan haini” dedi. Lafını hiç esirgemedi.

Almanya’da benzer bir gizli belge olayı daha iki gün önce yaşandı. Gazetelere yansıyan haber bu kez Almanya’nın Afganistan’daki politikasıyla ilgiliydi. The Funke Medien Gruppe (Funke Medya Grubu) Alman ordusunun Afganistan’daki konuşlanmasıyla ilgili birtakım gizli belgeleri yayınladı. Bu belgeler ilk kez 2012 yılında grubun internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulmuştu ve o tarihten beri interneteydi. Editör Thomas Klob, devletin o gizli belgelerin siteden kaldırılması için kendilerini açık açık tehdit ettiğini söyledi.

Alman Savunma Bakanlığı bu gizli belgelerin yayınlanmasıyla Afganistan’daki Alman askerlerinin hayatının riske girdiğini ve Alman çıkarlarının zedelendiğini söyledi. Hatta Julian Assange’ın Wikileaks’de yayınladığı redaksiyonsuz belgelerle bir sürü Amerikan ve İngiliz ajanın öldürüldüğünü, benzer bir sıkıntıyla Alman Ordusu’nun da karşılaştığını söyledi. New York Times ve Guardian bu tür haberleri daha sonra sitelerinden kaldırmıştı.  2012’den beri mahkeme devam ederken büyün uyarıları rağmen Funke Medya Grubu belgeleri kaldırmadı. Alman hükümeti Savunma Bakanlığı üzerinden  “telif hakkı ihlali” var diyerek davayı Danıştay’a kadar götürdü.

En sonunda telif hakkın da ısrar ederek Funke Medya Grubu büyük tazminat ödemek zorunda kalacağını düşünerek bütün gizli belgeleri kaldırdı. Hatta google’da arandığında bulunmasın diye bütün tedbirleri de aldılar. Bununla ilgili karar daha iki gün önce çıktı. Eğer kaldırmasaydı muhtemelen o medya grubu kim bilir doğrudan veya dolaylı hangi tehditleri alacaktı? Kimler kim vurduya gidecekti Allah bilir?

Bizdeki akl-ı evveller şimdi savcının netzpolitik.org’daki iki gazetecinin dosyasına bakan savcının görevden alınmasıyla davanın düştüğünü sanıyorlar ve avunuyorlar. Fena halde yanılıyorlar. Soruşturma olduğu gibi devam ediyor.

Şuna emin olabilirsiniz ki, Alman devletinin aleyhine bir şey olursa ya da çıkarları zedelenecekse o mahkemeden kararlar devletin istediği gibi çıkar. Zaten bunu savcılar da, gazeteciler de, siyasiler de bilirler. Çünkü vatan söz konusu oldu mu, Batı demokrasilerinde kimsenin gözünün yaşına bakılmaz.

Kaynak: 5 Ağustos 2015 tarihli 
http: //www.spiegel.de/netzwelt/netzpolitik/funke-muss-afghanistan-leaks-der-bundeswehr-aus-dem-netz-nehmen-a-1046879.html  sitesi.