Açýk konuþalým. Almanya'nýn 15 Temmuz'dan bu yana Türkiye ile ilgili olarak izlediði politikanýn iki dost ülke iliþkilerine sýðar bir tarafý yok. Baþka bir þey yapýyor Almanya.
Bir þeyin cezasýný kesmeye çalýþýyor. Bir çizgi çizmiþ durumda. Çizginin bir tarafýnda kalan herkese kapýyý açýyor. Asker, diplomat, savcý, gazeteci. Diðer tarafta kalan herkese yasaklar koyuyor. Vatandaþ. Milletvekili, bakan ve bir adým ötesinde de Cumhurbaþkaný. Eðer darbeyle ilgisi varsa, Almanya kol kanat geriyor. Darbeye karþýysa suçlu muamelesi yapýyor. Bu kadar tutumunu hoyratça ortaya koyduðuna göre, gemileri yakýyor mu Almanya? Sözün özü, darbecilerden yana bu kadar açýk bir tutum alan Almanya, anlaþýlan, 15 Temmuz çizgisinin darbecilerden yana olan tarafýnda duruyor. Görünen o. Peki, çizginin darbe karþýtý tarafýnda olan aktörlerine bu kadar aleni yasaklar getiren Almanya, 15 Temmuz'un neresinde duruyor?
Darbenin baþarýsýzlýðýna uðramasýndan hayal kýrýklýðý mý yaþýyor Almanya? Eðer bu sorunun yanýtý "hayýr" ise, neden darbeye destek Almanya' NRin desteði için gereken kriter oluyor?
Bu iki, çok basit soruyu yanýtlamasý gerekiyor Almanya'nýn. Tabi bu tablo sadece Almanya için deðil, baþta Avusturya ve Hollanda olmak üzere diðer Avrupa Birliði üyesi ülkeler için de geçerli. 15 Temmuz'da darbecilerin baþarýsýz olmasýnýn hýncýný mý çýkarýyorsunuz?
16 Nisan referandumu öncesinde Avrupa ülkelerinden ardý ardýna yasak haberleri geliyor. Önde gelen Türk bakanlarýn katýlýmýyla gerçekleþmesi planlanan salon toplantýlarý birbiri ardýna yasaklanýyor. Yasaklama kararýnda da top yerel yöneticilere atýlýyor. Sözkonusu yerel yöneticiler de bu yöndeki haberleri þaþkýnlýkla karþýlýyorlar. Çünkü haberleri yok. Bu kararlarý Avrupa Birliði ülkelerinin ortaklaþa aldýklarýný ve þimdilik sadece Almanya'nýn açýk oynadýðý, onun açtýðý yoldan da sýrasýyla Hollanda ve Avusturya'nýn geçtiði hissiyatýndayým. Elimde somut bir veri YÖK. Ancak parçalarý birleþtirince ortaya çýkan tabloyu açýklayan tek hipotez bu.
Evet, tekrar edelim. Önce Almanya, ardýndan da Avrupa Birliði net bir þekilde açýklamak zorundadýr. Soru aslýnda oldukça basit: "Avrupalý ülkeler, 15 Temmuz konusunda çizginin hangi tarafýndasýnýz?"