Almanya

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın izahatını hiçe sayarak Türkiye’ye haksız eleştirilerde bulundu. Erdoğan da Gauck’a gereken cevabı verdi. Nokta.

“Hitler’in torunu”ndan filan dem vurarak tartışmayı zıvanadan çıkarmanın âlemi yok. Bizim camianın basınına bakarsak, Almanya ile bütün köprüleri atmamız gerekir. Böyle saçmalık olmaz. Orada ikibuçuk milyon vatandaşımızın yaşaması başta olmak üzere pek çok sebepten ötürü ilişkilerimizi mümkün mertebe iyi tutmamız gereken bir ülkeden bahsediyoruz.

Almanya ile gerginliği tırmandırmaktan kaçınamayacağınız zamanlar elbette olabilir. Ama gündemdeki mevzu öyle bir mevzu değil. İçişlerimize karıştılar mı? Karıştılar. Biz de yeri geldiğinde onların iç işlerine karışırız, olur biter.

***

Almanya’nın ve genel olarak Avrupa’nın İslam dünyası konusundaki zihinsel konformizmi ciddi bir sorun.

Erdoğan istediği kadar demokratik reform yapsın, Kürtlerin hakkını-hukukunu teslim etsin, Alevilerle diyalog kursun, Romanların dışlanmışlığına son versin, gayrimüslimlerin gasp edilmiş vakıf mallarını onlara iade etsin, Ermenilerin acılarını paylaşsın; ne yaparsa yapsın,  cuntacılık destanı yazan “laik” Hürriyet gazetesinin aleyhteki şahitliği “İslamcı” Erdoğan’ın ortaya koyduğu taş gibi gerçeklerden daha muteberdir. Bir “İslamcı”ya neyi yakıştırıyorlarsa, onda onu görürler. Başka bir şey gördüklerinde de gördüklerine inanmaz, “Vardır bunda bir bit yeniği” derler.

Bu zihinsel konformizmle işimiz çok zor. İşin üstesinden gelmenin yollarını arayıp bir an evvel bulmaya bakalım. Konrad Adenauer Vakfı nasıl Türkiye’de Türkiye’nin meselelerini tartışıyorsa/tartıştırıyorsa, bir Recep Tayyip Erdoğan Vakfı da Almanya’da Almanya’nın meselelerini tartışabilir/tartıştırabilir mesela. İlk panel konusu: Almanya siyasetinin ve entelijansiyasının zihinsel konformizmi.

***

Tekrar: İlişkilerimizi mümkün mertebe iyi tutmamız gereken bir ülkeden bahsediyoruz. Almanya ile tartışırken, mütekabiliyet sınırlarına riayet etmemiz lazım. Bu sınırlar dahilinde yapabileceğimiz şeyler az değil.