M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Almanya'da aykýrý ses: Jürgen Todenhöfer

Türkiye'nin kararlý bir tutumla baþlattýðý Pençe-Kilit harekatýnda kara birlikleri pozisyon aldý. Ankara, hem Irak'ta hem de Suriye'de uydu-devlet yapýlarýna izin vermeyeceðini gösterdi. Erdoðan her fýrsatta Batýlý ülkelerin teröre karþý ikircikli tutumlarýný yüzlerine vurdu. Uluslararasý terörizmin küresel bir tavýrla engellenebileceðini BM, NATO, G20 gibi birçok platformda dile getirdi.

ABD uzun zamandýr desteklediði PYD/YPG/SDG yapýlarýnda ýsrar edecek mi göreceðiz. Ankara-Moskova arasýnda devam eden diplomasiden rahatsýzlýklarý iyice ayyuka çýktý. Ancak koþullar Türkiye'nin etrafýnda bir terör devletine asla müsaade etmeyeceðini gösteriyor.

Ukrayna-Rusya savaþý karþýsýnda baþlangýçta ciddi destekler veremeyen AB liderleri daha sonra silah yardýmlarýna baþladýlar. Ukrayna'da savaþýn uzamasý Rusya'nýn Suriye'deki pozisyonunu ne derece etkileyecek merak ediyoruz.

Ankara Suriye'de iç barýþý saðlamak için gayret gösteriyor. En baþýndan beri Suriye'de oynayan aktörler vekalet savaþý yürüttüler. Ýsrail-Ýran savaþý Suriye'de. Körfez ülkeleri Ýran'la hesaplaþma alaný olarak Suriye'yi seçtiler. Bir süredir Körfez ülkeleri Esad'ýn Arap olduðunu hatýrlatýyorlar.

Ýran'ýn bölgedeki hamleleri epeyce öfke biriktirmiþ durumda. Þimdi Ýran'ý dizginlemek için bir ortak tutum söz konusu. Þubat 2022'den beri Ýran'ýn Çin'e ve Hindistan'a petrol satýþý artýþ gösterdi. Özellikle Çin'in hem Rusya'dan hem de Ýran'dan çektiði yüklü petrol ABD'yi rahatsýz ediyor.

AB ülkeleri Rusya'nýn Ukrayna'yý iþgal sürecinde diplomatik bir müdahale yapamadýlar. Oysa enerji faturalarýnýn artacaðý bu savaþtan aylar önce hissediliyordu.

Kimi AB ülkelerinin Çin'de yaptýklarý yatýrýmlar ciddi boyutlara ulaþmýþtý. ABD-Ýngiltere cari fazla veren AB ülkelerini dizginlemeyi baþardýlar. Burada en büyük fren Almanya'ya yapýldý. Baþta yalnýzca maske göndereceðini belirten Alman Þansölyesi Scholz üzerindeki baský artýnca musluklarý açtý. Merkel'in partisi CDU'dan ayrýlan Jürgen Todenhöfer (Team Todenhöfer) partisini kurarak Almanya'nýn koalisyon hükümetinin mevcut politikalarýný sert bir þekilde eleþtiriyor.

ABD-Ýngiltere ittifakýnýn Kuzey Akým boru hatlarýný hedef aldýðýný dile getiren keskin siyasetçi Todenhöfer, ülkesinin Rusya ve Türkiye ile stratejik iliþkiler kurmasýný savunuyor. Alman siyasetinde bu derece cesur bir ismin zemin bulup bulamayacaðýný merak ediyoruz ancak Türkiye'nin bu süreçteki dengeli tutumunun uluslararasý arenada ve özellikle AB'de saygýnlýk uyandýrdýðýný görmemek mümkün deðil.