Almanya’ya yardım dileyen gözlerle bakmayan Türkler!

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, bugün Ankara’da olacak. Ziyaret, Alman Bakan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine yönelik tepki gören açıklaması ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun telefon görüşmesini reddetmesinin hemen ardından yapılması nedeniyle kritik. 

Steinmeier, Erdoğan’ın “Teröre çanak tutuyorsunuz” sözünü ‘anlamadığını’ söylemişti.

Oysa Erdoğan anlaşılmaması ancak kasıtla mümkün olabilecek kadar açık konuşmuştu: “Türkiye Almanya’da bulundukları bilinen FETÖ üyesi savcıların iadesini talep etmiştir. Almanya adalet bakanı ‘kesinlikle iade edilmeyeceğini’ söylemiştir. Bakan’a göre adli, yardımlaşma sadece ağır suçları kapsıyor siyasi gerekçeler bunu dışında kalıyormuş. Merkel’e ‘Bu örgütün mensuplarını korumanızı anlamakta zorlanıyorum’ dedim. Biz sizin bu duruşunuzdan endişeleniyoruz. Siz teröre çanak tutuyorsunuz.”

Erdoğan bunları, Berlin’den söylenen ‘sözlere’ güvenerek söyledi.

-Tıpkı Steinmeier’in aynı açıklamasında söylediği sözler gibi: “15 Temmuz darbe girişimi Türk demokrasisinin kalbine yönelik bir saldırıydı. O gece anayasayı ve demokratik kuruluşları korumak için büyük cesaret gösteren insanlara hayranlık duyuyoruz. Darbe girişimini kınıyoruz. Yaşananların siyasi ve hukuki açıdan araştırılması lazım.”

Yani, sizden istenen de ‘siyasi ve hukuki açıdan araştırabilmek için’ bu demokrasi katillerinin iadesi; ‘siyasi muhaliflerin’ değil!..

Anlaşılmayacak bir şey var mı?

- Steinmeier ayrıca “PKK dahil terörizmin her çeşidini kınıyor ve hukuk devletinin tüm imkanlarıyla buna karşı mücadele ediyoruz” da dedi.

Oysa PKK Almanya’da Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) şubelerine son bir yılda 8 kez saldırı düzenledi. Binalar harabeye çevrildi, bazılarında molotof kokteyli kullanıldı. Saldırganlar, bu yakma girişimlerini hiçbir endişe duymadan internet sitelerinden de ‘eylem’ diye yayınlayabildiler.

Adalet Bakanlığı, 2007’den bugüne kadar ‘mahkeme kararıyla’ Berlin’den 136 terörist için iade istedi. Cevap: 110 dosya ret, ‘üç’ dosya kabul...

* Steinmeier ‘Türkler’i de ‘bizden olan, olmayan’ diye ayırıyor konuşmasında. ‘AB müzakerelerini donduralım’ diyenlere karşı çıkarken enteresan bir ifade kullandı: “Türkiye’ye şimdi kapıyı kapatıp anahtarı atarsak, Türkiye’de yardım isteyerek Avrupa’ya bakan ve buradan destek almayı ümit eden birçok insanı hayal kırıklığına uğratacağız.”

Almanya’dan yardım bekleyen Türkleri ‘hayal kırıklığına uğratmak!

Almanya’dan, Avrupa’dan terörle mücadelede destek bekleyen, bu desteği göremeyince de “Yeter artık” diyen Türklerin önemi yok!

Almanya vatandaşı olan Türklerin, terörist ve ırkçı saldırılarda yakılarak öldürülmeye karşı Almanya Devleti’nden ‘görevini yapmasını’ istemesinin de bir önemi yok!

Makbul Türkler ve vatandaş bile olsa makbul sayılmayan Türkler!

l Steinmeier’in Türkiye değerlendirmesinde de ciddi sorun var: “Türkiye’nin çevresindeki ihtilaflara ve krizlere baktığım zaman Türkiye’nin Avrupa’yla bağlı kalmasına ihtiyacımız var. Suriye ve Irak’taki kriz durumlarından dolayı Türkiye önemli bir ülke ve önemli ülke olarak kalacak.”

Türkiye’nin Almanya ile tarihsel ilişkileri; Almanya’daki Türk, Türkiye’deki Alman varlığı, yüksek turistik trafik; milyarlarca euroluk ticaret; Türkiye’deki Alman şirketleri değil önemli olan!

l Steinmeier aynı konuşmada doğru bir şey de söyledi; “Avrupa ile yakın bağlar Türkiye’ye de büyük yararlar sağladı.”

Bunun Türkiye’deki karşılığı şu; “Kötü komşu kişiyi mal sahibi eder!”

l Ama arkasından bir başka tuhaf cümle daha geldi; “Bu Türkiye’nin de çıkarına, ama karar sadece Türk hükümetine bağlı.”

Oysa Almanya’ya, Avrupa’ya ‘yardım dileyen gözlerle bakmayan’ Türklere göre ise ‘karar AB’ye de bağlı’... 

Zira Türk hükümetleri, önceki 10 yıl boyunca AB’ye yakınlaşmak için istenen her adımı -bazıları gecikmeli de olsa- attı; atmadıklarında da net niyet beyanında bulundu.

Karşılığında Kıbrıs Rum Yönetimi’nin şımarıkça, Sarkozy Fransası’nın büyük bir kibirle müzakereleri bloke etti!

Türkiye, çözüm sürecinde Terörle Mücadele Yasası’nı tümden kaldırabileceğini açıklarken de müzakereler durmuştu!

Şimdi üç uluslararası terör örgütü birden Türkiye’nin kalbini hedef alırken ‘terör yasasını değiştirin’ deniliyor!

***

Bugün Dışişleri Bakanlığı’nda Steinmeier’e hafızayı tazeleyecek ve anlayışı kolaylaştıracak birçok dosya verilecek:

- HDP’li milletvekillerinin terörü öven açıklamaları;

- İadesi istenen PKK, DHKPC ve FETÖ üyeleri;

- Almanya’da UETD binalarına yönelik terörist saldırılar; 

- Almanya istihbaratının da karıştığı Türk cinayetlerinin hala aydınlatılamamış olması...

Steinmeier Berlin’e, Başbakan Merkel’e bilgi vermeye giderken “Bu iş artık böyle yürümeyecek” sözünü çok tekrar edecek...