Altın Gol’den, Şahin Gözü’ne

Tartışmalı gollerde topun çizgiyi geçip geçmediğini belirleyen Şahin Gözü uygulamasını, ilk kez bir Türk hakemi kullandı. Böylece Cüneyt Çakır tarihe geçti... Çünkü bu uygulama, kalıcı bir özellik taşıyor. Öyle ki; gelecekte insanlar “Eskiden çizgiyi geçen golü göz kararıyla mı veriyorlardı” diye şu andaki kuşağa çok şaşacaklar.

Türkiye ilginç bir şekilde; bu türdeki tarihi kararların başlangıç noktasında yeraldı... Uzunca bir dönem kullanılan “Altın Gol” uygulaması da, ilk kez Türkiye’nin Portekiz’i yendiği ve Avrupa şampiyonu olduğu Ümit Milli maçında kullanılmıştı. İşin tuhafı son kullanılışı da, G.Saray’a denk geldi... Real Madrid’i 2-1 yendikleri Süper Kupa maçı, Altın Gol’ün sonu olmuştu.

***

Eskiden France Football’ın UEFA ile işbirliği yaparak düzenlediği “Altın Ayakkabı” yarışması da; son kez Tanju Çolak’ın almasıyla tarihe gömüldü. Fakat Altın Ayakkabı’nın, Tanju’dan sonra kalkmasının acı (Ve üstelik utandırıcı) bir gerekçesi vardı... Bizim Tanju ile o dönem Romen rakibi Piturca arasındaki amansız yarışta; tuhaf goller atılıyordu. Tanju 3 atıyorsa; ertesi hafta Piturca 4 atıyordu... Biri 5 yapıyorsa, öbürü 6 yapıyordu.

İstanbul’daki 6-0’lık Eskişehir maçında 6 golü de Tanju atıyor, bunun 4’ü penaltıdan geliyordu... Ligin son haftasındaki Antalya deplasmanında ise; Yusuf kendi atacağı golü Tanju’yu yanına çağırıp ona attırınca, ip koptu... Tanju’ya Altın Ayakkabı’yı verdiler ama; “Nalet olsun” deyip o yarışmayı kaldırdılar.

***

8 yıl boş geçtikten sonra; bir İskoç gazetesi “Altın Ayakkabı” ödülü vermeye başladı. Çabuk bitti yenisi başladı, o da tutulmadı. Nihayet FIFA; France Football dergisi ile işbirliği yaparak 2010 yılından itibaren “Yılın Futbolcusu” uygulamasını başlattı. 3 yıldır üst üste Messi ve Cristiano Ronaldo ikilisi, ilk 3’e girmeyi başardı.

Şimdi sıra Arda’da...

Şaka söylemiyorum... Barcelona’nın ensesindeki Atletico Madrid, bu sezon şampiyon olursa; takımın beyni konumundaki futbolcumuz da, kesin FIFA listesine aday olur.

Biliyorsunuz; Stoch ve Sow’un golleri de yine FIFA’nın “Puşkaş Ödülü” aday listesinde... Haydi hayırlısı!