Altın Kamera’ya 25 genç aday

Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladığımız bugünü biz de genç Cannes’lılara ayıralım dedik. Yaşı kaç olursa olsun sineması ve yönetmenlik hevesi genç Cannes’lılara... 66. Cannes Film Festivali’nde en iyi ilk filme verilen Altın Kamera için bu yıl farklı bölümlerden seçilen 25 film yarışıyor. Bu filmlerden altısı Belirli Bir Bakış, ikisi Özel Gösterimler, dokuzu Yönetmenlerin On Beş Günü, altısı Eleştirmenlerin Haftası, birer tanesi de Geceyarısı Gösterimi ve Cannes Classics bölümlerinden derlendi. 

Altın Kamera Ödülünü verecek olan jürinin başkanlığını Fransız sinemasının büyük ustalarından Agnes Varda üstleniyor. Aklıyla, yüreğiyle her daim genç kalmayı başaran ve çok kişisel yapıtlar üreten Agnes Varda ünlü yönetmenler Regis Wargnier, Isabel Coixet, Eric Guirado, görüntü yönetmeni Michel Abramowicz, yapımcı Gwenole Bruneau ve eleştirmen Chloe Rolland ile çalışacak. 

Yedi kadın yedi film

Agnes Varda’nın değerlendireceği filmlerde yedi tane de kadın yönetmenin imzası var. Aralarından biri onun gibi meslekte bir duayen olur mu ileride göreceğiz. Cannes Classics bölümünde gösterilen Shepard&Dark iki erkeğin 40 yıllık dostluğunu ele alan ilginç bir belgesel. Pulitzer Ödüllü yazar ve oyuncu Sam Shepard ile sakin bir hayat süren arkadaşı Johnny Dark’ı kamera önünde konuşturan Treva Wurmfeld, zor bir işe imza attı.

Ünlü aktris Valeria Golino ilk filmi Miele’de çok tartışmalı bir konuyu bir tür sınav aracılığıyla ele alıyor. Artık tedavi edilemeyen ve ölümü bekleyen hastaların acısına son veren Miele adlı genç kadının yeterince yaşadığını düşünen 70 yaşındaki bir adamla karşılaşınca o güne dek inandıkları sınanmaya başlıyor... Alman yönetmen Katrin Gebbe,Tore Tanzt’da İsa’nın sevgi üzerine söylediklerine bağlı bir Hristiyan punk grubu olan Jesus Freak üyesi Tore’nin inancının ve sevme kapasitesinin arkadaşı tarafından şiddet uygulanarak sınanmasını anlatıyor.

Flora Lau, Bends’te Hong Kong’da ikisi de dönemin sosyo-ekonomik koşullarında kendi sınıflarının sorunlarıyla boğuşan bir kadınla şoförünün portresini çiziyor. Marcela Said de El Verano de los Peces’te Şili’deki sınıf ve ırk sorunlarını ergen bir kızın ilk aşkını yaşadığı yaz tatili aracılığıyla gündeme taşıyor. 

Quebecli yönetmen Chloe Robichaud, Sarah Prefere la Course’daki her şeyden çok koşmayı seven 20 yaşında bir atlet. Üniversitede bir program uğruna hayatında büyük değişiklikler yapmayı göze alıyor. TaisiaIgumentseva’nın Otdat Konci’de küçük bir Rus köyünde yaşayan kahramanları ise televizyonda duydukları güneş patlamasından dolayı dünyanın sonunun geldiği haberi üzerine veda partisi veriyorlar. 

Altın Kamera’nın adayları arasında her türden film bulunuyor. Yönetmenlerin On Beş Günü ve Eleştirmenlerin Haftası’ndan seçilenlerde ağırlık toplumsal gerçekçilikte ama Frank Pavich’in kült yönetmenin Frank Herbert’ın bilimkurgu başyapıtını uyarlama macerasını anlattığı Jodorowsky’s Dune belgeselinin yanında Ruairi Robinson’ın Mars gezegeninde hayat bulunan bir keşif gezisini anlattığı The Last Days on Mars bilimkurgu filmi de var... 

Diego Quemada-Diez, La Jaula de Oro’da Guetamala’dan ABD’ye geçmek isteyen 15 yaşında üç Guetamalalı’nın Meksika’dan geçerken rastladıkları Tzotzil yerlisi Chauk ile birlikte kurdukları Amerikan rüyasının ardındaki katı gerçekliği sergiliyor. Amit Kumar, Geceyarısı Gösterimi yapılacak olan Monsoon Shootout da filme de adını veren Muson yağmurları mevsiminde Mumbai’de bir polis memurunun ateş edip etmemek arasında yaptığı seçimin bedelini ödemesine odaklanıyor.

Afrikalı-Amerikalı yönetmen Ryan Cooglar ise Weinstein Company yapımcılığında gerçekleştirdiği Fruitvale Station’da ABD’nin bitmeyen ırkçılık sorununa parmak basıyor: 2008’den 2009’a girilen yılbaşı eğlencesinden dönüşünde, trende çıkan olaya Fruitvale İstasyonu’nda müdahale eden polisler tarafından vurulan 22 yaşındaki Oscar Grant’in öyküsünü anlatıyor.

Daniel Noah’nın Max Rose’daki asıl başarısı Jerry Lewis’i 65 yıllık karısını kaybettikten sonra evliliğinin bir yalan üzerine kurulu olduğu kuşkusuna kapılan 87 yaşındaki caz piyanisti rolünü üstlenmeye razı etmek olmalı... Jerry Lewis’in Festival’e konuk olması bekleniyor.