Altın Portakal’a gençlik aşısı

Genç yönetmenlerin ‘ilk film’leriyle boy göstereceği Altın Portakal Film Festivali yarın başlıyor.  Jüri başkanlığını Hülya Avşar’ın yaptığı ulusal yarışmada 11 yeni film  Altın Portakal heykelciğini ve toplam 850 bin TL’lik ödülü kucaklamak için ter dökecek.

49.  Antalya Altın Portakal Film Festivali yarın başlıyor. 6-12 Ekim tarihlerinde yapılacak olan festivalde Türk ve yabancı 100’den fazla film izleyiciyle buluşacak. Festivalin ödülleri de konuşulmaya değer. 850 bin TL civarındaki para ödülü sinemamızı üretim anlamında tetikleyen önemli bir unsur. Bu yıl festivalin en çok tartışılan yanı jüri seçimi oldu. Özellikle Ulusal Yarışma Jürisi’nin başkanının Hülya Avşar olması bir çoğumuzun tenkit ettiği bir olaydı. Ama gerçeği söylemek gerekirse festivale farklı bir renk getirdiğini de düşünüyorum. Tabii Uluslararası Yarışma Jürisi’nin başkanının Istvan Szabo gibi çok önemli bir yönetmen olması arada büyük tezat yaratıyor. Bir tarafta Szabo diğer tarafta Avşar...

Mizah, muhalefet ve demokrasi

Geçelim yarışacak Türk filmlerine. Tam 11 yepyeni film perdeye çıkacak. Özellikle Tunç Okan’ın Umut Üzümleri, Ali Aydın’ın Küf ve Erdem Tepegöz’ün Zerre filmleri büyük merak uyandırıyor. Ben bu yarışma filmlerinden Ali Adnan Özgür’ün Toprağın Çocukları ile Ersin Kana’nın Hileli Yol’unu seyrettim. Hileli Yol festivalde sürpriz yapabilecek bir film. Özellikle tür filmleri anlamında neredeyse bir ilk çalışma diyebilirim. Ajan ve casus filmleri tutkunlarının zevkle seyredeceği bir yapım. Hırant Dink’in ölümüne kadar giden bir teşkilatlanmanın hikayesini anlatıyor film. Geçen yıl kadın teması ile başlayan bir ana tema seçme tercihi bu yıl “Mizah Muhalefet ve Demokrasi” adı altında devam ediyor.

Yaşam Boyu Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri Türk sinemasına katkılardan dolayı yönetmen Duygu Sağıroğlu, yapımcı Necip Sarıcı, usta oyuncular Güler Ökten, Salih Güney ve Meral Zeren olacak. Muhalif tiplemeleriyle sinemaya ayrı bir renk katan İlyas Salman özel ödülle onurlandırılacak. 2010 yılında verilmeye başlanan Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü’nün sahibi Türkan Şoray olacak. Bu yıl 14’üncüsü sunulacak Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne Işık Yenersu değer görüldü. Bu yılın Emek Ödülü ise çok sayıda filmin ışık şefliğini yaparak üç kuşağı ışıklandıran Erol Batıbeki’ye verilecek. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise birbirinden değerli 10 film yarışıyor.

‘ASLAN’LI KÜF

Ali Aydın’ın Altın Portakal için yarışan filmi Küf, 69. Venedik Film Festivali’nde Genç Aslan Ödülü’nü kazanmıştı.

ULUSAL YARIŞMA FİLMLERİ

-Derin Düşünce/Yön: Çağatay Tosun

-Elveda Katya/Yön: Ahmet Sönmez

-Evdeki Yabancılar/Yön: Dilek Keser/Ulaş Güneş Kacargil

-Güzelliğin 10 Para Etmez/Yön: Hüseyin Tabak

-Hile Yolu/Yön: Ersin Kana

-Kuma/Yön: Umut Dağ

-Küf/Yön: Ali Aydın

-Pazarları Hiç Sevmem/Yön: Rezzan Tanyeli

-Toprağın Çocukları/Yön: Ali Adnan Özgür

-Umut Üzümleri/Yön: Tunç Okan

-Zerre/Yön: Erdem Tepegöz