Vücutta kanýn pýhtýlaþmasýnda rol oynayan, daha çok yeþil yapraklý sebzelerde bulunan vitamini beyin dokusunu aktive ederek alzheimer’ý önlediði ortaya çýktý.
K vitamini balýk ve koyu yeþil yapraklý sebzeler olan maydanoz, ýspanak, semizotu ve marulda, kurubaklagiller, çay ve kahvede bol miktarda bulunuyor. Baþlýca görevi kanýn pýhtýlaþmasýný saðlamak olan bu vitaminin þimdi beyin üzerindeki olumlu etkisi keþfedildi. Araþtýrmalar, nöral hücreler ve beyin dokusunu oluþturan sfingolipid denilen maddelerin oluþmasýnda K vitamininin görev aldýðýný da buldu. Alzheimer hastalarýnýn bir kýsmýnda K vitamin düzeylerinin oldukça düþük olduðu görülünce; bu konuda hipotezler atýlmaya baþlandý. Hücre araþtýrmalarý direk etkisi olmasa da K vitamininin beyin dokusunda koruyucu etki gösteren bazý proteinleri aktive ederek Alzheimer oluþmasýný önleyebileceði gösterilmiþtir.
E ve C vitaminiyle destekleyin
Özellikle Alzheimer hastalýðýnýn erken döneminde hastalarýn kanlarýnda K vitamininin oldukça düþük bulunmasýnýn tesadüf olmadýðý kabul edildi. Ailesinde orta derece Alzheimer hastalýðý olan kiþilerin bu hastalýða yakalanmamalarý için kognitif saðlýklarýnýn korunmasý için K vitamini ile beraber; C vitamini, folat, karotenler ve E vitamininden zengin bir beslenme modelini uygulamalarý önerilir. Çünkü K vitamininden düþük beslenenlerin beyin sfingomiyelin konsantrasyonunda yaþlanma ile beraber Aizheimer hastalýðýnda olduðu gibi benzer klinik bulgular gözlemleniyor.
Balýk ve kahve de faydalý
Sonuçta beyin saðlýðý için K vitaminin önemi büyüktür. Bu nedenle Alzheimer risk grubundakiler ve yetersiz K vitamini ile beslenenlerin beslenmelerine koyu yeþil yapraklý sebzelerden bol, haftada en az 2 kere kurubaklagil, her gün en az 150 gram taze balýk, günde 4-5 bardak açýk çay ile 1 fincan kahve içmelerini öneririm.