Alzheimer’ın çaresi maydanozda mı

Vücutta kanın pıhtılaşmasında rol oynayan, daha çok yeşil yapraklı sebzelerde bulunan vitamini beyin dokusunu aktive ederek alzheimer’ı önlediği ortaya çıktı.

K vitamini balık ve koyu yeşil yapraklı sebzeler olan maydanoz, ıspanak, semizotu ve marulda, kurubaklagiller, çay ve kahvede bol miktarda bulunuyor. Başlıca görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olan bu vitaminin şimdi beyin üzerindeki olumlu etkisi keşfedildi. Araştırmalar, nöral hücreler ve beyin dokusunu oluşturan sfingolipid denilen maddelerin oluşmasında  K vitamininin görev aldığını da buldu. Alzheimer hastalarının bir kısmında K vitamin düzeylerinin oldukça düşük olduğu görülünce; bu konuda hipotezler atılmaya başlandı. Hücre araştırmaları direk etkisi olmasa da K vitamininin beyin dokusunda koruyucu etki gösteren bazı proteinleri aktive ederek Alzheimer oluşmasını önleyebileceği gösterilmiştir.

E ve C vitaminiyle destekleyin

Özellikle Alzheimer hastalığının erken döneminde hastaların kanlarında K vitamininin oldukça düşük bulunmasının tesadüf olmadığı kabul edildi. Ailesinde orta derece Alzheimer hastalığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanmamaları için kognitif sağlıklarının korunması için K vitamini ile beraber; C vitamini, folat, karotenler ve E vitamininden zengin bir beslenme modelini uygulamaları önerilir. Çünkü  K vitamininden düşük beslenenlerin beyin sfingomiyelin konsantrasyonunda yaşlanma ile beraber Aizheimer hastalığında olduğu gibi benzer klinik bulgular gözlemleniyor.

Balık ve kahve de faydalı

Sonuçta beyin sağlığı için K vitaminin önemi büyüktür. Bu nedenle Alzheimer  risk grubundakiler ve yetersiz K vitamini  ile beslenenlerin beslenmelerine koyu yeşil yapraklı sebzelerden bol, haftada en az  2 kere kurubaklagil, her gün en az 150 gram taze balık, günde 4-5 bardak açık  çay ile 1 fincan kahve içmelerini öneririm.