Amasra'da hüzün var

Madencilik dünyanýn en aðýr iþlerinden birisidir.

Zordur madenci olmak, ölümün kol gezdiði dehlizlerde çalýþmak... Ekmeðini taþtan çýkarýr usanmadan, katman katman hüznün, acýnýn kederin içinden çýkarýr nafakasýný madenci. Alýn terinin en kutsalý ile kazanýr rýzkýný madenci. Ne bir gün inmem demiþtir uðursuz madene, ne de akþama döneceðine emin girmiþtir madene... Orhan Veli'nin dediði gibi; "Yüz karasý deðil, kömür karasý, Böyle kazanýlýr ekmek parasý."

Madenlerdeki en tehlikeli durumlarýn baþýnda patlamalar gelmektedir. 14 Ekim Cuma günü de Amasra'dan aldýk yüreðimizi yakan kara haberi.

Bartýn'ýn Amasra ilçesinde Türkiye Taþkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüðü'ne baðlý bir maden ocaðýnda yaþanan patlamada 41 madencimizi þehit verdik. Patlama sonucu hayatýný kaybeden iþçilerimize Allah'tan rahmet, yakýnlarýna baþsaðlýðý ve sabýrlar diliyorum. Yaralýlarýmýza acil þifalar temenni ediyorum.

Gün birlik ve beraberlik günüdür.

Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayip Erdoðan, tüm programlarýný iptal ederek Bartýn'da maden faciasýnýn yaþandýðý Amasra'ya giderek incelemelerde bulundu. Patlamada yaralanan iþçileri ziyaret etti. Bartýn'ýn Amasra ilçesinde maden ocaðýnda meydana gelen patlamaya iliþkin, "Adli makamlarýmýz canýmýzý, ciðerimizi yakan bu elim hadiseyi tüm boyutlarýyla soruþturacak, en ufak bir ihmali dahi karþýlýksýz býrakmayacaktýr." dedi.

Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayip Erdoðan, ilk olarak maden sahasýnda inceleme yaptý. Yapýlan çalýþmalar ve maden sahasýndaki son duruma iliþkin Ýçiþleri Bakaný Süleyman Soylu, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Bilgin ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez' den bilgi aldý.

AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Sosyal Politikalar Baþkaný Sayýn Jülide Sarýeroðlu ve Baþkan Yardýmcýlarý ile birlikte sahadaydý, aileler ve madencilerimizin acýlarýný paylaþtý.

Türk Ýþ Baþkaný Ergün Atalay ve heyeti de bölgede iþçilerimizin ve ailelerinin yanýndaydý.

Þehit olan madenci kardeþlerimiz için hepimiz ayný þekilde üzülüyoruz.

Önce Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði diyoruz.

Ýþveren, iþyerinde iþ saðlýðý ve güvenliðinin saðlanmasý için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansýz bulundurmak; iþçiler de iþ saðlýðý ve güvenliði konusunda alýnan her türlü önleme uymakla yükümlüdür.

Madenlerde alýnmasý gereken iþ güvenliði önlemleri mevzuatla düzenlenmiþtir. Buna göre;

– Yeraltý kömür madenlerinde ve gerektiðinde diðer yeraltý madenlerinde iþçiler için yeterli kurtarýcý solunum cihazlarý saðlanmasý ve bunlarýn sürekli bulundurulmasý,

– Madenlerde engelleyici ve koruyucu önlemleri konusunda aþaðýda belirtilen öncelik sýrasýna göre ele alacaktýr:

(a) riskin ortadan kaldýrýlmasý;

(b) riskin kaynaðýnda kontrol altýna alýnmasý;

(c) güvenli çalýþma düzenlemeleri dâhil olmak üzere çeþitli yollarla riskin asgariye indirilmesi ve

(d) risk varlýðýný sürdürüyorsa kiþisel koruyucu donaným kullanýlmasýnýn saðlanmasý,

– Güvenli çalýþma ve saðlýklý bir çalýþma ortamý koþullarý saðlanmasý için, bir iletiþim sistemi dâhil olmak üzere, madenin uygun biçimde düzenlenmesi, inþa edilmesi ve elektrik, mekanik ve diðer gerekli cihazlarla donatýlmasý,

– Mümkün olduðu her durumda ve yer altýndaki her çalýþma mahalli, için her biri yüzeye ulaþmak için farklý yollarla baðlantýlý iki çýkýþ bulundurulmasý;

– Ýþçilerin açýk olabilecekleri tehlikelerin ve bu açýklýðýn derecesinin belirlenmesi ve deðerlendirilmesi için çalýþma ortamlarýnýn izlenmesi, deðerlendirilmesi ve düzenli olarak denetlenmesi,

– Ýþçilerin güvenliði ve saðlýðý açýsýndan ciddi bir tehlike ortaya çýktýðýnda faaliyetlerin durdurulmasýný ve iþçilerin güvenli bir yere tahliyesinin saðlanmasý,

– Yeraltýnda bulunan kiþilerin adlarýnýn ve olasý mahallerinin herhangi bir anda doðru olarak bilinmesini saðlayacak bir sistemin oluþturulmasý.

Cumhurbaþkanýmýz baþta maden iþçilerimiz olmak üzere her daim iþçi ve emekçilerimizin yanýndadýr. Amasra'da yaþanan elim kazada da hiç bir maðduriyet yaþanmamasý talimatý üzerine devletimizin tüm imkanlarý kullanýlmýþtýr ve devletin imkanlarý seferber edilmiþtir.

Baþta CHP olmak üzere muhalefet partileri ölümlerden nemalanmaya çalýþýyor. Acýlarýn istismarý çok yanlýþ, siyasete alet edilmemelidir.

Ölümler ve acýlar üzerinden siyaset yapýlmasý çok yanlýþ.

Hele iþ saðlýðý ve güvenliði yasasý baþta olmak üzere maden iþçilerimizin özlük haklarýnýn iyileþtirilmesi için çok önemli düzenlemeleri hayata geçiren AK Parti'ye bu konuda eleþtiri getirmekte doðru deðil. Maden iþçilerinin hem yýllýk izinleri arttýrýlmýþ, hem iþ güvencesi kapsamýna alýnmýþ, hem ücret ödemeleri en az 2 asgari ücret olarak belirlenmiþtir. Ayrýca Soma ve Ermenek baþta olmak üzere yeraltý kömür madenlerinde iþ kazasý sonucu hayatýný kaybeden iþçilerimizin ölüm aylýðý baðlanmasý için 5 yýl sigortalýlýk süresi ve 900 gün prim ödenme þartý kaldýrýlmýþtýr. Maden ocaklarýnýn yer altý iþlerinde meydana gelen iþ kazasý sonucunda ölen sigortalýnýn; Kuruma olan her türlü borçlarý terkin edilir ve hak sahiplerine 32'nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) bendinde öngörülen þartlar aranmaksýzýn bu Kanun hükümlerine göre aylýk baðlanmýþtýr.

Yine maden ocaklarýnýn yer altý iþlerinde meydana gelen iþ kazasý sonucunda dolayý ölen sigortalýnýn eþ ve çocuklarýndan birisi, eþi ve çocuðu yoksa kardeþlerinden birisi olmak üzere toplam bir kiþi, ilgili mevzuatta aranan þartlara tabi olmaksýzýn kamu kurum ve kuruluþlarýnýn sürekli iþçi kadrolarýnda istihdam edilmiþtir.