Ameliyatsýz hemoroid tedavisi

Çoðunlukla kilo problemi olanlarda sýkça rastlanan hemoroidin tedavisinde ilk kural doðru beslenme. Günlük diyete bol su ve lifli gýdalar ekleyip hamur iþlerinden uzak durarak hastalýðýn önlenmesi mümkün.

Hemoroid özellikle þiþman kiþilerde sýk görülen saðlýk sorunudur. Kilo sorunu ve yeme düzeninde deðiþiklikler makat bölgesinde fizyolojik deðiþikliklere yol açýyor. Yanma, makatta fistül ve çatlak gibi sorunlar saðlýklý yaþamý da etkiliyor. Hemoroid’de nasýl beslenilmesi gerektiði hastalar tarafýndan oldukça sýk sorulan bir sorudur. Öncelikle kabýzlýðý önlemek þart. Hemoroidin düþmaný olan kabýzlýðý ise baðýrsak hareketlerini arttýrmak ve dýþkýyý yumuþak tutmak adýna bol posalý diyet ve bol sývý tüketilmesini öneririm. Gün içerisinde yeterli miktarlarda su tükettiðinizden emin olun. Ortalama 1.5 litre su tüketimi normaldir.

Beyaz ekmek yerine tam buðday ekmeði, çavdar ekmeði, kepekli ekmek, kepeði ayrýlmýþ unlar yerine tam tahýl unlarýný tercih edilmeli. Tam tahýllý ekmek, çavdar ekmeði, yulaf ekmeði ve kepekli ekmeðinin içeriðinde bulunan posa sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etki gösterir.  Haftada 4 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterilmeli. Saðlýk açýsýndan pek çok olumlu etkileri olan kuru baklagillerin (kuru fasulye, bulgur, mercimek, nohut gibi) zeytinyaðlý yemeðini veya salatalara haþlanmýþ formu eklenmeli. Beyaz undan yapýlmýþ her türlü kek, pasta, kurabiye gibi hamur iþlerinin yerine kepekli unla yapýlmýþ olanlaý tercih edilmeli. Hamur iþi besinler için kullanýlacak unun rafine edilmiþ beyaz un yerine tam buðday unu ile yapýlmýþ olmasýna dikkat edilmeli. Tam buðday unu rafine edilmiþ una (beyaz un) göre çok daha fazla miktarda posa (lif) içerir. Böylece tam buðday unu kullanarak hazýrlanan besinin posa içeriði çok daha yüksek olur.